[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

B.duzy wyciek cieczy chlodzacej...

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

B.duzy wyciek cieczy chlodzacej...

Post numer:#1  Postprzez maruda » 23 wrz 2007, o 12:37

Witam..
Wczoraj gdy krecilem baczki.. ok.2-3 min tylko.. nagle zaczela mi isc para z pod maski otwieram a tu brak plynu... patrze strasznie leje sie z okolic dolu chlodnicy...
Co moze byc przyczyna... po wstepnych ogledzinach stwierdzam ze przewody sa cale i chlodnica tez... oczywiscie przyczyna bylo za duze cisnienie w ukl chlodzenia...
ale co moglo to spowodowac... ...ja obstawiam na pompe wody.. bo gdzies z dolu silnika zaczelo lac sie i to strasznie duzo.... z poczatku myslalem ze chlodnica sie rozerwała...ale jest raczej ok...
czy pompa wody mogla sie uszkodzic czy cos powazniejszego...??
mieliscie juz taki problem...??
moj kolega mial 520 z tym samym silnikiem i tez mial problem starszny z ukl chlodznia... gdy jakis czas jechal szybko.. to tez zaczela mu leciec woda...
inny kolega mial 320 i tez mial problem z przegrzewaniem...
Co to za silnik guw :cen: jest... myslalem ze u mnie nie bedzie takiego czegos...

dobrze chociaz ze odrazu zaraagowalem i zgasilem silnik...a wiec silnik sie nie przegrzał...
bo temperatura byla tylko lekko ponad norme...
mozliwe jest to ze przyczyna byla to ze zamiast plynu byla woda.. isie za duzo rozszezala pod wplywem temperatury...?? samochod niedawno kupilem i nie zdazylem jeszcze wymienic ...

aha i jeszcze jedno pytanie jak sprawdzic wisko czy dorze działa...??
maruda

Post numer:#2  Postprzez Iro » 23 wrz 2007, o 12:42

być może z przewodu, w mojej poprzedniej E30 tak pizneło, przewód który ciągnie... spraw cały obieg ,posciskaj pięścią przewody czy nigdzie nie ucieka ciecz. Chłodnica może wyglądać cała a jak jest obieg to może być przeciek.
Dla wiadomosći: NIE GAŚIĆ SILNIKA PO KACIE!!!NIECH POPRACUJE NA WOLNYCH OBROTACH OKOLO 1-2 MINUT.
Iro

Post numer:#3  Postprzez Antonio » 23 wrz 2007, o 13:01

Nie ma co sie zastanawiac, zagotowales taksówke i pod cisnieniem wydalilo plyny, proste.
maruda napisał(a):dobrze chociaz ze odrazu zaraagowalem i zgasilem silnik
niepotrzebnie :/

Pozdrawiam.

[ Dodano: 23-09-2007, 13:03 ]
maruda napisał(a):mozliwe jest to ze przyczyna byla to ze zamiast plynu byla woda.. isie za duzo rozszezala pod wplywem temperatury...??
ja jezdze na wodzie [destylowanej oczywiscie] i nawet przy jezdzie bokiem wskazowka nie wychyli sie ani troche, non stop pion... wiec raczej nie ma znaczenia to co masz zalane
Antonio

Post numer:#4  Postprzez maruda » 23 wrz 2007, o 14:24

iro-e30 napisał(a):być może z przewodu, w mojej poprzedniej E30 tak pizneło, przewód który ciągnie... spraw cały obieg ,posciskaj pięścią przewody czy nigdzie nie ucieka ciecz. Chłodnica może wyglądać cała a jak jest obieg to może być przeciek.
Dla wiadomosći: NIE GAŚIĆ SILNIKA PO KACIE!!!NIECH POPRACUJE NA WOLNYCH OBROTACH OKOLO 1-2 MINUT.

silnik nie byl tak mocno katowany.... kurde.. przeciez bmw musi chodzic ... mialem poperzednio opla i katowalem ile chcialem i sie nie dizaly takie rzeczy... a w bmw tym bardziej nic sie nie powinno dziac... a silnik jest zdrowy jak zyleta.. bylem na diagnostyce... wszystko wyszlo zajebiscie...to byl tak mocny wyciek ze jesli to by byla chlodnica to by z malutkiej dziurki tak nie lalo... a duza dziure bym zobaczył...

a czy normalne jest .. gdy silnik ma swoja optymalna temp.. czyt.ok90stopni to przewody od cieczy powinny byc twarde?? u mnie tak jest.. sa strasznie twarde...!!!
glowica jest raczej cala... zadnych plynów nie ubywa.. koloru nie zmieniaja... ale te cisnienie jest zaskakujaco duze...

a co do zgaszenia samochodu... nie wiem czy bez plynu chlodzacego to jest dobre zeby samochod pochodzil z 2 min na wolnych obrotach... gdyby wszystko bylo ok to owszem bym sie zgodzil w 100% ale bez plynu zaczal by sie szybko gotowac...
maruda

Post numer:#5  Postprzez chip » 23 wrz 2007, o 14:39

Zobacz jak z pompą. U mnie kiedys bylo podobnie ze woda sie wylała w czasie jazdy i wyszło ze... jeden przewod od pompy przetarł sie. Ten bardziej od dołu wiec najlepiej nalej wody do zbiorniczka i zobacz gdzie leci.
chip

Post numer:#6  Postprzez maruda » 23 wrz 2007, o 18:57

sprawdziłem...
leci na laczeniu chlodnicy z wezem ktory idzie od termostatu...
mysle ze waz sie przetarł... ale mozliwe rowniez ze chlodnica sie popsuła...
maruda

Post numer:#7  Postprzez trevor222 » 23 wrz 2007, o 22:32

u mnie byl duzy wyciek wody jak mialem uszkodzona pompe wody
trevor222

Post numer:#8  Postprzez Globi » 23 wrz 2007, o 22:59

nie wiem jak jest w m20 ale u mnie jak wywaliło mi wąż to okazało sie że termostat sie nie otworzył i rozsadziło rurę i rozszczelniło chłodnice sprawdź resztę rurek od chłodzenia bo pewnie dostały ostro jak było takie ciśnienie no i chłodnice
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#9  Postprzez Chalski » 24 wrz 2007, o 11:32

a czy normalne jest .. gdy silnik ma swoja optymalna temp.. czyt.ok90stopni to przewody od cieczy powinny byc twarde?? u mnie tak jest.. sa strasznie twarde...!!!
glowica jest raczej cala... zadnych plynów nie ubywa.. koloru nie zmieniaja... ale te cisnienie jest zaskakujaco duze...

Jesli węże są tak twarde że nie sposób ich ugnieść ręką to może być uszczelka pod głowicą - miałem tak w Corolli.
Zerknij po uszczelnieniu wycieku i zalaniu roztworu wody z jakimś preparatem na glikolu czy na pracującym silniku i otwartym korku na zbiorniczku wyrównawczym nie pojawia się dużo pęcherzyków gazu - mogą to być spaliny. Sprawdź też czy po rozgrzaniu z wydechu nie buchają kłęby białego dymu - jeśli tak to prawie na 100% uszczelka.

Jeśli chodzi o sprawdzenie visco - należy rozgrzać samochód do temp pracy, a najlepiej żeby doszłe temp do ok 100 stopni, wtedy gasimy silnik i próbujemy ręką obrócić wiatrak - jeśli idzie z oporem albo wręcz nie idzie to ok, jeśli kręci się bez żadnego oporu to visco na śmietnik. Aha visco nawet na zimnym silniku powinno stawiać pewien opór.
Nie wiem jaw w visco BMW ale w MB dobre visco powinno się załączyć na kilka minut po odpaleniu całkiem zimnego silnika, po 2-3 min pracy powinno rozłączyć. Następne załączenie następuje po przekroczeniu jakiejś tam temp.
Chalski

Post numer:#10  Postprzez talesiwo » 24 wrz 2007, o 14:20

przedewszystkim to wejdz pod kabana i zobacz korek od chlodnicy ktory znajduje sie pod nia...ja tez sie zjarałem na pompe wody a okazało sie ze glupi korek był pekniety...
talesiwo

Post numer:#11  Postprzez maruda » 24 wrz 2007, o 19:29

Ok juz wiadomo... chlodnica powiedziala papa....
teraz mam pytanie.... poniewaz planuje zmienic silnik na m50b25 to czy wkladac chlodnice ori od m20 czy kupic pod swapa juz... a moze m20 i m50 mialy takich samych rozmiarów chlodnice...i wydajnosc...??

aha jeszcze jedna sprawa... silnik bedzie w przyszlosci tez uturbiony...
pozdr.
maruda

Post numer:#12  Postprzez agaE-30 » 25 wrz 2007, o 21:35

wydaje mi się żeby od razu założyć od m50 bo jest większa niż w m20. ja np u siebie mam od 5-ki e34 troszkę rzeźba ale jest ok :P
agaE-30

Post numer:#13  Postprzez maruda » 25 wrz 2007, o 21:53

podobno z 324td podejdzie bez rzezby do waskiej lampy... i bedzie dobra pod m50 i pod m20.... cos wiecie o tym..??

[ Dodano: 07-10-2007, 09:55 ]
Chlodnica juz wlozona...

Obrazek

Obrazek

Jest to chlodnica od wersji tropic.. lub kto woli od diesla 2.4

rzezby bylo bardzo malo...

Polecam zmiane na wieksza...

pozdr..
maruda

Powrót do Mechanika & Części