[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zimny silnik po uruchomieniu gaśnie (M20B20)

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Zimny silnik po uruchomieniu gaśnie (M20B20)

Post numer:#1  Postprzez Iro » 3 paź 2007, o 21:27

Po pierwszym odpaleniu silnika w dniu np. z rana silnik po odpaleniu pracuje z 3 sekundy normalnie na ssaniu koło 1000-1100 obr/min, po czym gaśnie.Po odpaleniu i po dodaniu gazu już nie gaśnie.Jest pare możliwości a mianowicie:
-Przesłona rozruchowa nie otwiera się: obraca się,za duż lub za mała szczelina przesłony rozruchowej(to może być), nieszczelny siłownik korygujący.
-nie otwiera się zawór korygujący paliwo biegu jałowego( to raczej odpada ponieważ jak zamkniemy przepustnicę to by nie utrzymywał równych obrotów)
-nie działa zawór termiczny
-zbyt mało paliwa w komorze pływaka z powodu odparowaniapo zatzrymaniu rozgrzanego silnika.
Może ktoś z was mniał taki problem w M20 lub ma. Piszcie porady co robić bo bez sensu nie będę rozbierał gaźnika, a może coś z przypływką?
Iro

Post numer:#2  Postprzez Chalski » 4 paź 2007, o 09:18

Wg mnie ciężko będzie dojść co jest przyczyną, może to być za mały stan paliwa w komorze pływakowej lub źle wyreguloweany pływak, za mała wydajnośc pompy paliwa ...
Przyczyn może być cała masa, możliwe też że mechanizm automatycznego ssania troche nie domaga (pewnie jest na bimetalu - może coś tutaj).
Takie lekkie niedomagania są zazwyczaj najtrudniejsze do wyeliminowania bez wymienienia całego samochodu.
Chalski

Post numer:#3  Postprzez Iro » 4 paź 2007, o 13:41

za mała wydajnośc pompy paliwa ...

być może, ponieważ pewnego dnia zaczeła hałasować. Wymontowałem pompkę oczyściłem filterek( sitko), zamontowałem i do dziś chodzi cichutko.
Słyszałem że wielu osobom w M20 to się zdaża, tylko co jest powodem tego gaśnięcia zimnego silnika??-oto jest pytanie. :cry:
Iro

Post numer:#4  Postprzez Chalski » 4 paź 2007, o 14:34

dobre pytanie.
Albo trzeba sprawdzać wszystko po kolei (raczej tylko układ zasilania w paliwo no i dolot powietrza) albo wyciągąć info od kogoś kto borykał się z podobnym problemem i trafił
Chalski

Post numer:#5  Postprzez eater » 4 paź 2007, o 14:39

Iro napisał(a):-zbyt mało paliwa w komorze pływaka z powodu odparowaniapo zatzrymaniu rozgrzanego silnika.

No to musiałbyś mieć gaźnik... a nie masz. :D

Iro napisał(a):-Przesłona rozruchowa nie otwiera się: obraca się,za duż lub za mała szczelina przesłony rozruchowej(to może być), nieszczelny siłownik korygujący.

To już lepiej - możliwe, że zawór powietrza (silnik krokowy) otwiera się nie do końca, możliwe, że zawiesza się i nie korguje dawki na zimnym silniku.

Miałem podobne objawy - kąpiel w WD40 pomogla.

Iro napisał(a):Piszcie porady co robić bo bez sensu nie będę rozbierał gaźnika, a może coś z przypływką?

I co ty z tym gaźnikiem? Masz Motronic... to jest wtrysk wielopunktowy.

Sprawdź jeszcze czujnik temperatury silnika, wtryskiwacza rozruchowego nie masz, tak więc możliwości nie ma za dużo.

Przepływka może, ale nie musi powodować takie zachowanie, raczej nie, ale sprawdzenie nie zaszkodzi.
eater

Post numer:#6  Postprzez Iro » 4 paź 2007, o 15:04

eater, racja :duh: źle ująłem układ dolotowy powietrza, tam gdzie przepustnica,
eater napisał(a):(silnik krokowy)...możliwe, że zawiesza się i nie korguje dawki na zimnym silniku.

trzeba spróbować, podmienić na inny. :cool2:
Iro

Post numer:#7  Postprzez eater » 5 paź 2007, o 10:53

Daj mi znać jak Ci poszło... dzisiaj rano moja M20B20 tak zrobiła... :duh:
eater

Post numer:#8  Postprzez Iro » 5 paź 2007, o 13:26

Najpierw to ja musze skołować silniczek :?
Iro

Post numer:#9  Postprzez eater » 6 paź 2007, o 15:06

Przyjedz do Gdańska... podmienimy. ;)

U mnie problem rozwiązany - krokowiec się lekko zawieszał, wyczyszczony - wszystko jest ok.
eater

Post numer:#10  Postprzez Iro » 6 paź 2007, o 16:50

to pewnie u mnie to samo.-OBY :D ,

[ Dodano: 10-10-2007, 17:54 ]
Przeczyściłem krokowca i nic dalej to samo. :cry: Naszczęście po drugim odpaleniu już nie gaśnie i nic tam większego się nie dzieje.

[ Dodano: 13-10-2007, 10:02 ]
Normalnie mistrzostwo świata :D Ten silnik ma przebłyski.
Jak pisałem wyżej po przeczyszczeniu krokowca i go zamontowaniu problem nie znikną, natomiast dzień później ,normalnie jaja nie gaśnie już trzeci dzień normalnie odpala :mrgreen:
Iro

Powrót do Mechanika & Części