[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pompa wody cieknie

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Pompa wody cieknie

Post numer:#1  Postprzez abrover » 15 paź 2007, o 13:23

Witam.

Cieknie mi z pompy wody gdzieś z łyżka na dobe. Szarpiąc wiskiem na wszystkie strony nie odczułem żadnego luzu.

1. Wymienić pompe tylko czy dla pewności również wiatrak na nowy? Stary wygląda idealnie, ale może jest krzywy. Bo nie wiem czy po prostu już umiera pompa czy może coś jej zaszkodziło.

2. Pół roku jeżdżę na koncentracie wymieszanym z kranówą. Może to od tego?

3. Czy moge na tym jeszcze trochę pojeździć? (i kontrolować stan)

4. Jakiej firmy zamienniki w rozsądnej cenie (pompa) polecacie?

Pozdrawiam :D
abrover

Post numer:#2  Postprzez Ostyn » 15 paź 2007, o 14:02

1. Jak trzyma temperaturę max na dobrym poziomie to bym to olał i wymienił tylko pompę.
2. Raczej nie. Prędzej czy później uszczelnienie każdej pompy szlag trafi. Jednak ja nie jestem zwolennikiem kranówki.
3. Myślę, że tak. Ja z cieknącą pompą zrobiłem około 20k km (ubywało mało, a nie wiedziałem gdzie jest wyciek). Po zaświeceniu się kontrolki na check-panelu przy najbliższej okazji dolewałem płynu (zawsze woziłem ze sobą na wszelki wypadek).
4. szczerze przyznam, że nie pamiętam jaką pompę kupiłem, zapłaciłem coś koło 140zł :)
Ostyn

Post numer:#3  Postprzez Adrian » 15 paź 2007, o 14:08

Dokładnie koszt pompy to jakieś 140zł a z wymianą bym nie czekał bo znając życie padnie w zimie przy 10 stopniowym mrozie. Więc warto teraz na spokojnie to zrobić. Robota na jakieś 4 godziny.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez Maarian » 15 paź 2007, o 21:53

NIedawno wymienialem u siebie pompe wody... roboty bylo na nie 4 tylko godzine... kupilem pompe za okolo 140 zl z plastikowym wirnikiem, nie moglem zdobyc z metalowym... z metalowym 200 zl kosztuje i ponoc starcza na duzo wiecej kilometrow. Firmy nie pamietam.
Maarian

Post numer:#5  Postprzez Ostyn » 16 paź 2007, o 07:00

Maarian napisał(a):NIedawno wymienialem u siebie pompe wody... roboty bylo na nie 4 tylko godzine... kupilem pompe za okolo 140 zl z plastikowym wirnikiem, nie moglem zdobyc z metalowym... z metalowym 200 zl kosztuje i ponoc starcza na duzo wiecej kilometrow. Firmy nie pamietam.

Wiesz... akurat tu nie chodzi za bardzo o wirnik.. no chyba że ci olej przecieka do wody, ale to inna bajka. Tu chodzi o uszczelnienie pompy.
Ostyn

Post numer:#6  Postprzez Lord Lukasz » 16 paź 2007, o 08:17

Widze że mamy tydzień cieknących pomp, u mnie padła i w sklepie sprzedałem wczoraj chyba 5, do mojego m20 kupiłem pompe za 70zł :D :D :D nową oczywiście, wymiana w nocy na podwórku z górniczą latarką na głowie zajęła mi 2h łącznie z wymianą paska rozrządu i napinacza przy okazji, w m40 wymiana trwa jeszcze mniej
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#7  Postprzez Adrian » 16 paź 2007, o 16:15

wymiana w nocy na podwórku z górniczą latarką na głowie zajęła mi 2h

to dobry jesteś, ja się na mrozie męczyłem tak jak pisałem jakieś 4h :evil:
Adrian
Magister

Post numer:#8  Postprzez Lord Lukasz » 17 paź 2007, o 10:44

Wiesz przecież ile przeszedłem z jednym m20 a potem drugim :D conajmniej 5 razy rozkręcałem i skręcałem m20, pozatym dobry patent na wymiane paska rozrządu w m20 to wyciągnięcie chłodnicy, trwa to 10 minut a odrazu sie robi dużo miejsca. Pozatym straszne macie ceny z pompy do m40, u mnie w sklepie można za 110zł kupić pompa DOLZ-a z metalowymi łopatkami
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#9  Postprzez Adrian » 17 paź 2007, o 11:28

Lord Lukasz napisał(a):Wiesz przecież ile przeszedłem z jednym m20 a potem drugim conajmniej 5 razy rozkręcałem i skręcałem m20,

no właśnie a to był mój pierwszy raz :P
Adrian
Magister

Post numer:#10  Postprzez Maarian » 17 paź 2007, o 21:38

Lord Lukasz nastepnym razem kupie u ciebie pompe!!! ... czyli za jakies... 30 tys kilometrow :)... a tak pozatym zalalem plynem chlodnice na zime, pompa trzyma tylko gdzies spod chlodnicy zaczyna plyn powoli ciec.... moj ojciec mial racje ze zobaczysz ze ci wycieknie plyn bo to stary samochod i wogole i w szczegole.... ale na wodzie nie pojezdze w zime... co zrobic, trzeba chyba dolewac i jezdzic ;)
Maarian

Post numer:#11  Postprzez abrover » 17 paź 2007, o 22:49

Myślę że moja pompa padła bo woda z kranu z małą ilością koncentratu (zaoszczędziłem :duh: ) nie dała rady jej smarować. Już nigdy nie rozmieszam koncentratu z kranówą :duh:
abrover

Post numer:#12  Postprzez Iro » 18 paź 2007, o 10:52

Ja zawsze mieszałem z destylowaną taką jak do żelazek, akumulatorów, nigdy nie było z tym problemów, ale nie szkodowałem nigdy koncentratu. Twój pomysł z kranówą i konsekwencje jej dolania to przestroga dla wszystkich.
Iro

Post numer:#13  Postprzez bmwm » 18 paź 2007, o 11:39

popmy z metalowym wirnikiem sa lepsze
z plastikowym b.czesto cie urywaja( pelno klientow ktorym sie urwal)
wymiana pompy w m40 to ok 30min jak wszytko idzie dobrze
chyba ze sie uria ucha ktorymi wyciskasz pompe(teez sie zdarza)
koszt pompy ok 100zl(sredniej niskiej jakosci) dobra pompe treba liczyc od okolo 160zl
sa tez pompy po 55zl
bmwm

Post numer:#14  Postprzez MoRdAcK » 19 paź 2007, o 21:56

ja tez jestem po wymianie pompy wody :) wlasnie dzisiaj.. :) pasek rozrzadu i klinowe tez wymienione.. :) teraz tylko musze moje VISCO zamienic na slabsze.. moje aktualne za mocno dmucha :)
MoRdAcK

Post numer:#15  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 20 paź 2007, o 09:03

MoRdAcK napisał(a):teraz tylko musze moje VISCO zamienic na slabsze
A TO SĄ TAKIE :?: :?: :?: :duh: Może jak szpera w % :mrgreen:
Zmień jeszcze termostat, bo on w twoim przypadku winny.
ANDRZEJ-BIELAK

Powrót do Mechanika & Części