[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Znosi na lewą stronę - co powodem?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Znosi na lewą stronę - co powodem?

Post numer:#1  Postprzez yoshi » 20 paź 2007, o 10:38

Witam.
Znosi auto na lewą stronę :(
- ciśnienie w kołach jest
- koła wyważone
- nie ma luzów na kole
- nic nie stuka

obstawiam, że mogła się wygiąć jakaś końcówka drążka czy coś ale nie mam pewności
yoshi

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 20 paź 2007, o 10:41

jedz na zbierzność
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez miki » 20 paź 2007, o 11:20

podstawa w takich przypadkach to:
1. sprawdzic cisnienie
2. wywazyc kola
3. zbieznosc ustawic
jak to nie pomaga trzeba szukac w zawieszeniu
miki

Post numer:#4  Postprzez Iro » 20 paź 2007, o 11:53

sprawdz gumy na wahaczach, maglownice drążki, ak masz glebe i bez rozpórki to mogą kielichy się składać w najgorszym wypadku :duh:
Iro

Post numer:#5  Postprzez yoshi » 20 paź 2007, o 11:56

gleby brak :) to 316i mojej żony, podjadę w poniedziałek na stację diagnostyczną
yoshi

Post numer:#6  Postprzez apply » 20 paź 2007, o 15:04

Sprawdź też czy koła się lekko obracają i czy nie grzeje się za mocno któraś z felg. Jak któryś z zacisków hamulcowych źle odbija to też może ściągać.
apply
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Prosiak » 20 paź 2007, o 16:32

...a moze byc winna opona lub felga?Mam taki sam problem z tym ze mi delikatnie sciaga w prawo.W przednim zawieszeniu zmieniłem koncówki drążków,jeden drążek,wszystkie gumy oraz wszystkie elementy w wahaczach,ustawiłem zbieżnosc i ciągle delikatnie ciągnie w prawo.Facet od zbieżnosci stwierdził ze winna moze byc opona lub felga.
Pzdr.Prosiak :wink:
PS.i ze jeszcze moze byc wina samego wahacza.
Prosiak

Post numer:#8  Postprzez jasiel » 21 paź 2007, o 09:57

Często się zdaża, że winę za ściąganie ponoszą opony. Dlatego jeżeli zbieżnośc jest ok proponuję podmienic opony przód z tyłem.
jasiel
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Iro » 21 paź 2007, o 10:08

jasiel napisał(a):Często się zdaża, że winę za ściąganie ponoszą opony. Dlatego jeżeli zbieżnośc jest ok proponuję podmienic opony przód z tyłem.

Lub zamień stronami, to nic że bieżnik odwrotnie bedzie ale można zamienić dla sprawdzenia, ostatnio dla kumpla też ściąga na lewą stronę, w sumie nie tak mocno ale nie można było dotnąć sie zacisków w lewym kole ,natomiast w prawym były lekko ciepłe.
Iro

Post numer:#10  Postprzez yoshi » 23 paź 2007, o 14:53

okazało się, że nakrętka lewej tylnej piasty poluzowała się i był delikatny luz na kole, wyszło to wczoraj przy zmianie kół na zimowe :D
yoshi

Post numer:#11  Postprzez miki » 23 paź 2007, o 16:46

ooostro
to znam tez niezły numer
dla znajomego ktory ma e38 powuzej 100chyba kierownica wpoadala w drgania
wszytsko chlopak zrobil-caly zawias hamulce, kola wywaznae w kilku wulkanizacjach a okazalo sie ze wystarczylo kolo o 1srube przesunac na piascie i wszytsko ustapilo nastapil tak zwany blad osiowania ... normalnie szok :shock:
miki

Post numer:#12  Postprzez Iro » 23 paź 2007, o 16:48

Dobrze że ci się nie odkręciła, tak jak dla kolegi Antonia koło na krywlanach wystartowało z pod błotnika.
Iro

Post numer:#13  Postprzez miki » 23 paź 2007, o 17:01

pamietam niezły kawałek musialem po nie jechac :twisted:
miki

Post numer:#14  Postprzez Antonio » 24 paź 2007, o 10:40

Iro napisał(a):tak jak dla kolegi Antonia koło na krywlanach wystartowało z pod błotnika
to przez niedopatrzenie i nie sprawdzenie stanu szpilek i ich dokrecenia :/ Tak sie po tym zeschizowalem ze wymienilem wszystkie piasty i szpilki :)
Antonio

Powrót do Mechanika & Części