[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Kto z Krakowa sie ze mna spotka w celu rozwiązania mojego...

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Kto z Krakowa sie ze mna spotka w celu rozwiązania mojego...

Post numer:#1  Postprzez Prosiak » 25 paź 2007, o 23:31

Witam.Mam problem z układem kierowniczym,tzn. mam jakies stuki w okolicy kierownicy.Myśałem ze to coś z zawieszeniem ale wymieniłem gałki,koncówki i dalej stuka.Jeżeli ktoś grzebał kiedyś przy kierownicy (chociaż niekoniecznie) oraz mógłby sie ze mną spotkac i pomóc mi określić przyczynę to będe wdzięczny i oczywiście będzie browar :D Byłem u mechanika ale on od razu by wymienił pół samochodu :evil: Oczywiscie termin i miejsce spotkania (ale Kraków) do uzgodnienia.
Pzdr.Prosiak :wink:
Prosiak

Post numer:#2  Postprzez Bagor » 26 paź 2007, o 02:09

Stuka jakby po lewej stronie? Jeśli tak to może być maglownica. To niestety częsty przypadek. Poruszaj na prostych kołach energicznie lekko w prawo i od razu w lewo. Jeśli wydobywa się jakiś stuk, to ja obstawiałbym właśnie magiel.
Bagor

Post numer:#3  Postprzez Prosiak » 26 paź 2007, o 08:40

...stuka i to dość głośno przy samej kierownicy a na dodatek gdy mocno chwycę kierownice i poruszam nią w górę i w dół to jakby delikatnie miała gdzieś luz :(
Prosiak

Post numer:#4  Postprzez Ostyn » 26 paź 2007, o 09:56

Sprawdź kardan, który jest w komorze silnika. U mnie to on hałasował.
Ostyn

Post numer:#5  Postprzez Prosiak » 26 paź 2007, o 11:01

...poproszę o wyjaśnienie co to jest kardan :oops:
Prosiak

Post numer:#6  Postprzez piotrekxxl » 26 paź 2007, o 11:26

Mam to samo, tłucze się zwłaszcza na dziurach... Wymieniłem praktycznie wszystkie elementy zawieszenia i nic...
Na postoju przy kręceniu kierownicą czuć wyraźny luz i stuki dochodzące gdzieś z komory silnika. Podejrzewam, że luzy powstały gdzieś na tych elementach: elementy kolumny kierowniczej

Podobno jest możliwość jakiejś regulacji...
piotrekxxl

Post numer:#7  Postprzez Ostyn » 26 paź 2007, o 11:48

Prosiak napisał(a):...poproszę o wyjaśnienie co to jest kardan :oops:

Obrazek

nr 1 i 5 z linku Piotra.

Wystarczy, że otworzysz maskę, złapiesz za wał kierownice i nim poszarpiesz, zaraz dowiesz się czy są na nim luzy.
Ostyn

Post numer:#8  Postprzez Prosiak » 26 paź 2007, o 12:45

...jak otworze maskę i złapię za ten wał miedzy kierownicą a przekładnią to chodzi to góra dół,i nie wiem co z tym zrobic.... wymieniac,czy co???
Prosiak

Post numer:#9  Postprzez piotrekxxl » 26 paź 2007, o 13:13

Dokładnie, inaczej przegub krzyżowy kolumny kierowniczej. Szukałem w katalogu Intercars i Fota ale nie znalazłem w ofercie cen :?
piotrekxxl

Post numer:#10  Postprzez Prosiak » 26 paź 2007, o 13:15

.........no to chyba trzeba będzie kupić używkę,i pobawić sie w wymianę.Czy może lepiej szukać nówki?
Prosiak

Post numer:#11  Postprzez piotrekxxl » 26 paź 2007, o 13:35

Nie no myślę, że nowe też są dostępne tylko ważna jak dla mnie jest kwestia ceny :mrgreen: Jakoś nie mam przekonania do używanych części...
piotrekxxl

Post numer:#12  Postprzez Prosiak » 26 paź 2007, o 13:42

...kumpel ma mi sprawdzić cene nowego w sklepie,jak będę wiedział to dam znać.Też sie boje używanych części ale czasami nie ma wyjścia.Gdzie kupujecie używane a gdzie nowe części w Krk?
Prosiak

Post numer:#13  Postprzez piotrekxxl » 26 paź 2007, o 13:55

Nowe kupuję w Intercarsie na Żmujdzkiej i w małej hurtowni w Modlnicy k/KRK. Na mundur zniżka :mrgreen:
piotrekxxl

Post numer:#14  Postprzez Prosiak » 26 paź 2007, o 20:30

...na mundur masz jeszcze znizke w dwóch hurtowniach na Centralnej :mrgreen:
Prosiak

Powrót do Mechanika & Części