[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zaołon przyśpieszony i głosniejsza praca silnika m20.

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Zaołon przyśpieszony i głosniejsza praca silnika m20.

Post numer:#1  Postprzez Andrzejw » 1 lis 2007, o 22:07

Witam wszystkich maniaków BMW. Mam pytanie ,dlaczego jak przyspieszylem zaplon to silnik glosniej pracuje jak wcisne pedał gazu ,wczesnierj tego nie miałem ale byl słabszy i na gazie powyzej 4 tyśęcy nie chciał jechac i przerywał.Teraz jedzie powyzej ale jest glosniejszy jak wcisne pedał,najbardziej slychac to jak jade na 5 biegu i wcisne gaz. A ze słuchu wydaje mi sie ze to nie jest spalanie stukowe,bo dzwiek nie przypomina stukania,tylko warczenie głosniejsze,ale to moje zdanie. Silnik 2.3 litra m20.
Z góry dzieki za pomoc.
Andrzejw

Post numer:#2  Postprzez Maniek » 1 lis 2007, o 22:54

samochod lepiej ciagnie to jedyne pozytywna opcja negatywna detonacyjne spalanie mieszanki (spalanie stukowe) przyspieszajac zaplon mozesz doprowadzic do termicznego uszkodzenia tlokow i cylindrow.... moze masz zepsuty czujnik stukowosci i kom nie przestawia sam zaplonu do mieszanki paliwa
Maniek

Post numer:#3  Postprzez Andrzejw » 1 lis 2007, o 22:57

Ale ja mam stary zapłon bo to jest 323i 83 rok i aparat jest pod kolektorem ssącym,i nic takiego raczej nie ma.
Andrzejw

Post numer:#4  Postprzez Maniek » 1 lis 2007, o 23:00

no fakt to nie ma napewno/ pojedz do mechanika niech ustawi ci zaplon
Maniek

Post numer:#5  Postprzez Andrzejw » 1 lis 2007, o 23:03

Już ustawiałem na lampe i licho jechała. Wiec postanowiłem troche przyspieszyc i odrazu lepiej jedzie na gazie,nie przzerywa powyzej 4 tyś.
Andrzejw

Post numer:#6  Postprzez Maniek » 1 lis 2007, o 23:11

sory odwoluje wszystko ja myslalem ze nie masz gazu....na gazie normalka przyspieszasz zaplon bo gaz ma wiecej oktanow od benzyny..
Maniek

Post numer:#7  Postprzez Andrzejw » 1 lis 2007, o 23:13

No więc dlaczego jest głosniej i czemu przerywał powyzej 4 tyś na gazie jak był ok zapłon?

[ Dodano: 01-11-2007, 22:15 ]
prosze przeczytaj sobie jeszcze raz dokładnie co pisałem i przeanalizuj to wszystko.
Andrzejw

Post numer:#8  Postprzez mcken » 2 lis 2007, o 02:31

Maniek napisał(a):samochod lepiej ciagnie to jedyne pozytywna opcja negatywna detonacyjne spalanie mieszanki (spalanie stukowe) przyspieszajac zaplon mozesz doprowadzic do termicznego uszkodzenia tlokow i cylindrow.... moze masz zepsuty czujnik stukowosci i kom nie przestawia sam zaplonu do mieszanki paliwa

spalanie stukowe to nie to samo co detonacyjne
mcken

Post numer:#9  Postprzez ZTJ » 2 lis 2007, o 02:47

Andrzejw napisał(a):Mam pytanie ,dlaczego jak przyspieszylem zaplon to silnik glosniej pracuje jak wcisne pedał gazu

Wraz z przyśpieszeniem zapłonu wzrasta głośność silnika- to normalne. Mam jednak nadzieję, że nie przyśpieszyłeś za mocno, ale wtedy by stukał, a nie warczał.

Andrzejw napisał(a):wczesnierj tego nie miałem ale byl słabszy i na gazie powyzej 4 tyśęcy nie chciał jechac i przerywał

Tutaj doszukiwałbym się winy w złej regulacji instalki lub niesprawnym reduktorze. A tak w ogóle to polecam Blosa :wink: .
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Mechanika & Części