[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dyfer się poci ;( e30 m40

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Dyfer się poci ;( e30 m40

Post numer:#1  Postprzez abrover » 14 maja 2007, o 16:45

Witam na forum

Dziś zajrzałem pod samochód a tam dyfer mokry, zbiera się po kropelce co jakiś czas, w jedną dobę jest ładna plamka na kostce i teraz nie wiem co zrobić, bo miesiąc temu też taki mokry był ale zignorowałem to, nie wiem ile tam oleju ubyło i jakie mogą być konsekwencje. Nie wiem skąd wycieka, czy tam jest jakaś uszczelka główna? 3 tygodnie temu jechałem po wertepach ale jechałem bardzo wolno i chyba to nie jest aż tak delikatne żeby się uszkodziło :/

Mam książkę sam naprawiam e30 ale tam jest tylko obsługa dyfra, a dokładniej wymiana oleju.

Tak widzę, że na wyjściach półosi jest sucho, więc to nie wina tych uszczelek okrągłych.

Czy są jakieś typowe przyczyny wycieków oleju z mostu? Chciałbym trochę się przygotować teorytycznie zanim pojadę na kanał. Pozdro
abrover

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 14 maja 2007, o 17:05

najczęściej uszkodzeniu a raczej zużyciu ulega zimering na głównym wałku
poszukaj tu:
http://www.realoem.com/bmw/
albo tu:
http://bmwfans.info/original
a kupisz w InerCars, BHMD, Fota a na pewno w ASO
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez abrover » 14 maja 2007, o 17:11

Dzięki, dałem punkt :) ponoć w ASO można się mile zaskoczyć co do cen takich rzeczy :)

Czy mógłbyc potwierdzić czy chodzi o to: http://ekatalog.intercars.com.pl/result ... lang_id=PL
abrover

Post numer:#4  Postprzez Strzelba » 14 maja 2007, o 18:29

yes
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#5  Postprzez jackx-36 » 14 maja 2007, o 19:57

strzelba, to powinni brzmieć tak:
YES YES YES i jeszcze rączki w ruchu :D :D

a tak na powaznnie to jest własnie ten uszczelniacz :cool2:
to prawda w ASO mozna sie nie raz mile zaskoczyc co do cen, sam jak coś kupuje to sprawdzam ceny w ASO i innych sklepach a dopiero potem giełda, znany portal internetowy albo jakieś szroty :mad2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Strzelba » 14 maja 2007, o 21:01

jackx-36 napisał(a):to prawda w ASO mozna sie nie raz mile zaskoczyc co do cen, sam jak coś kupuje to sprawdzam ceny w ASO i innych sklepach a dopiero potem giełda, znany portal internetowy albo jakieś szroty

zgadza sie ale takie rzeczy jak uszczelki to tylko nowe i to z aso albo sprawdzone zamienniki
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#7  Postprzez Ratel » 14 maja 2007, o 21:31

strzelba napisał(a):jackx-36 napisał/a:
to prawda w ASO mozna sie nie raz mile zaskoczyc co do cen, sam jak coś kupuje to sprawdzam ceny w ASO i innych sklepach a dopiero potem giełda, znany portal internetowy albo jakieś szroty

zgadza sie ale takie rzeczy jak uszczelki to tylko nowe i to z aso albo sprawdzone zamienniki

Potwierdzam i pochwalam! :cool2:
Ratel

Post numer:#8  Postprzez Maarian » 7 lis 2007, o 19:00

Abrover poradziles sobie z tym tematem? Ja mam identyczna sprawe w swoim m40. sam to wymieniales? Moze cos poradzisz... Dam sam rade to wymienic? i jakim olejem zalac dyfer?
Maarian

Post numer:#9  Postprzez abrover » 7 lis 2007, o 19:47

Nic nie zrobiłem w tej sprawie bo nie ma po co. Oleju wycieka tak mało że nic nie dolewałem a jak odkręciłem górny korek wlewowy/kontrolny to się z niego lało, więc jest ok. Olałem sprawę.

Olej do mostu bez szpery wystarczy zwykły hipoidalny przekładniowy 85W do trudnych warunków np. Orlen Oil Hipol 15F 85W90 http://www.orlenoil.pl/modules/kat_show.php?id=155 cena około 12 zł za litr. 1 litr Ci nie starczy, musisz niestety kupić dwa, bo wchodzi coś koło 1,1-1,2 choć możesz zostawić troche starego w sumie... Poziom musi być taki żeby zimny olej dosięgał do brzegu gwintu kontrolnego/wlewowego czyli po prostu lejesz aż się przeleje i zakręcasz.

I naprawdę do zwykłego mostu nie potrzeba nic lepszego, żadnych atfów dextronów i innych castroli 100zł/litr nie lej bo nie ma sensu!
abrover

Post numer:#10  Postprzez Maarian » 7 lis 2007, o 20:21

ok Dzieki za pomoc :cool2:
Maarian

Powrót do Mechanika & Części