[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zgas?a i nie chce zapalic...

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Zgasła i nie chce zapalic...

Post numer:#1  Postprzez maruda » 6 lis 2007, o 23:47

Witam..
Wczoraj jechalem sobie po trasie spokojnie. 90km\h aa tu nagle usłysząlem delikatne pukniecie i silnik zgasł...potem nie chce zapalic wogole... tzn. efekt jest taki.. jakby chcial zapalic ale nie moze... przez chwile jak probuje uruchomic silnik to jakby załapywał a potem nic... i tak za aklrzydm razem jak chce odpalic.... myslalem ze pompa paliwa siadła... ale nie.. pompa jest ok... myslalem ze moze rozrzad sie przestawił..ale nie rozrzad jest tez ok..iskra jest... wszystko jest ok.. a nie chce zapalic.. aha i jeszcze jedno... jakos dziwnie zaczal silnikkrokowy brzeczec... wczesnije tego efektu nie było... jak trzymam na zaplonie to brzeczy... przeplywke odpinałem i tez nic... kolego muwil ze mial podobny przypadek gdy mu siadł czujnik polozenia wału... ze łapał na moment a potem nic..
Jak myslicie co to moze byc... moze ktos z was rpzerabial taki problem...

2.0 na motroniku...
maruda

Post numer:#2  Postprzez Iro » 6 lis 2007, o 23:48

Benzyny dolej do zbiornika, :bag:
Iro

Post numer:#3  Postprzez maruda » 7 lis 2007, o 08:35

hehe.... nie skomentuje tego.. :wink:
maruda

Post numer:#4  Postprzez ersted » 7 lis 2007, o 09:43

Skoro sama pompa paliwa jest dobra to być może rozchodzi się jej zasilanie ... u mnie miałem podobny problem po wymianie pompy. Nie był to nawet przekaźnik tylko bezpośrednio przyłączone dwa przewody do koszyczka (przepraszam ża niefachowośc nazewnictwa) zasilania pompy paliwa. Obajwiało się to tym że raz dochodziło napiecie a raz nie i ów pompa troche zassała paliwka co powodowało żę miało się wrażenie że zaraz odpali ale po chwili ona przestała pompowac więc defakto nie odpaliła. Sprawdziłem zasięg swoich ramion podtrzymując te przewody tak bym miał pewnośc że jest styk a druga reką przekręcając kluczyk na słuch sprawdzałem czy pompa pracuje. Nie podtrzymując ich dało sie usłyszeć jej przerywaną pracę. Zmotałem na szybko (jak to Polak kombinator :lol: ) kawałek gumowego(żeby nie były na sztywno) węza który podłozyłem pod wtyczki z przewodów dochodzących do koszyczka pompy. Chć oczywiście łatwiej, pewnie, stabilniej, bardziej fachowo i wogółe o nieboo lepiej by było wymienić już zdezelowane wtyczki. Ale jak to polak kombinator nie lubi prostych rozwiązań :P
Pozdrawiam
ersted

Post numer:#5  Postprzez maaaad » 7 lis 2007, o 18:16

Puknięcie spod maski? Stawiam na przekaźnik pompy paliwa (i zdaje się że on również i silnik krokowy obsługuje). O ile pamiętam - to ten środkowy.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez maruda » 7 lis 2007, o 18:33

z tego co mi wiadomo to nie ma przekaznika pompy paliwa ani silnika krokowego... chyba ze ksiazka sie myli...
maruda

Post numer:#7  Postprzez Adrian » 7 lis 2007, o 18:38

maruda napisał(a):z tego co mi wiadomo to nie ma przekaznika pompy paliwa ani silnika krokowego... chyba ze ksiazka sie myli...

Pompa paliwa, sonda lambda i komputer mają swoje przekaźniki na lewym kielichu pod taką plastikową osłoną
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez maruda » 7 lis 2007, o 20:42

Ok...sprawdze to....
maruda

Post numer:#9  Postprzez Maniek » 7 lis 2007, o 21:06

u mnie w silniku m40 byl podobny problem co ja sie nie nameczylem i nic.... a okazalo sie ze swiece padly i silnik ruszyl odrazu
Maniek

Post numer:#10  Postprzez maruda » 7 lis 2007, o 21:54

jutro jade na podlaczenie silnika pod diagnostyke... zobaczymy... bez tego to jest jak szukanie igly w stogu siana...
maruda

Post numer:#11  Postprzez Globi » 8 lis 2007, o 13:48

ja taż tak miałem ostatnio i właśnie to była pompa wymieniłem i nie gaśnie :)
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#12  Postprzez maruda » 10 lis 2007, o 10:09

Byłem na diagnostyce i wyrzuciło bład 01 czyli sterownika ECU....
I teraz jest problem... bo nie mam skad wziac taki drugi komputer aby podłaczyc i sprawdzic czy to napewno to....
no ale mozejakos sie uda załatwic... :wink:

Czy przeczenie w ECU jest normalnym objawem...?? Bo u mnie cos w srodku brzeczy...
Zauwazył ktos taki objaw u siebie..??

OK...samochod jjuz na chodzie...!!!! :mrgreen:

Wina lezala po stronie ECU.... :wink:
maruda

Powrót do Mechanika & Części