[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana przednich sprężyn

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Wymiana przednich sprężyn

Post numer:#1  Postprzez ZTJ » 10 lis 2007, o 14:31

Mam sprężynki na przód do założenia (-40mm GT Cupline). Da radę je samodzielnie zmienić nie posiadając ściągacza do sprężyn? Rozumiem, że muszę zdemontować całą kolumnę, ale czy po takim demotażu łatwo z niej zdjąć sprężynę?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez misHa » 10 lis 2007, o 14:50

Zdjąć łatwo ale założyć to nie wiem :P Powinno się dać ale na pewno z pomocą. No i wiadomo że lepiej przy pomocy ściągacza.
misHa

Post numer:#3  Postprzez piotrekxxl » 10 lis 2007, o 14:54

Zdjąć łatwiej niż założyć. Musisz jakoś ścisnąć sprężynę, żeby założyć górne mocowanie kolumny. Przynajmniej przy standardowych sprężynach, przy krótszych może być łatwiej. Bez ściągaczy próbowałbym ścisnąć sprężynę ściskiem stolarskim :roll:
piotrekxxl

Post numer:#4  Postprzez abrover » 10 lis 2007, o 15:36

Nie da rady, muszą być ściągacze, sam zmieniałem.
abrover

Post numer:#5  Postprzez pedzels » 10 lis 2007, o 15:43

Jest sposób robilem juz tak pare razy troszke smieszny ale jak nie ma sie sciagaczy to mozna i tak
Łapiesz po zwoju w imadło i powolutku sciskasz tak zeby sprezyna nie wyskoczyła potem to scisniete miejsce zwiazujesz bardzo mocnym sznurkiem i tak powtarzasz w roznych miejscach az sprezyna bedzie odpowiednio krótka Zakładasz to na kolumne i wszystko skrecasz potem pojedynczo obcinasz sznurki i gotowe
pedzels
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Maarian » 10 lis 2007, o 17:05

Słuchaj ja jestem swiezo po wymianie sprezyn -40 przod i tyl, pomagal mi kolega, sciagacz mielismy ale... nowe sprezyny weszly praktycznie bez scisania, luzniutko. Problem byl tylko troche swoznie z przodu wyjac, ale łomik troche pary i dalismy rade :D
Maarian

Post numer:#7  Postprzez evil » 11 lis 2007, o 10:19

ech... już piszę, jak to zrobić. demontaż jest prosty, tyle tyllko, że trzeba uważać, żeby nam sprężyna z poduszką zębów nie wybiły... po zmianie springów nalezy nałożyć na wierzch poduszkę i podstawić ją pod kielich, później delikatnie opuścić podnośnik, z wyczuciem, jednocześnie cały czas kierując element we właściwe miejsce. najlepiej, jak druga osoba pomaga, patrząc od góry, jak się wszystko układa. jeśli ciężko będzie wcelować mocowaniami poduszki w otwory, to pozostaje jeszcze jedna możliwość: użycie pasów do transportu, ale nie tych najgrubszych, tylko trochę cieńszych, zakończonych haczykami. jak poprzednio, nakładamu poduchę, opuszczamy delikatnie autko tak, zeby poducha zaparła się o budę, uprzednio nakładając na nią haki od pasa (powinien być przepleciony pod wahaczem). po ściśnięciu sprężyny zaciskamy pas, unosimy troszkę autko, lub wkręcamy nakrętkę amorka od góry i gotowe.

operacja na jakieś 3 godziny pracy dla 1 osoby, do wykonania na samochodzie, bez rozbierania zawieszenia na czynniki pierwsze.
evil

Post numer:#8  Postprzez ZTJ » 11 lis 2007, o 11:42

OK! Dzięki za szczegołowy opis. Postanowiłem jednak odłożyć zmianę przednich sprężyn na wiosnę. Tylne zmieniłem wczoraj na -20 i auto stoi wyżej niż na wysłużonych seryjnych, przez co nie ma już efektu motorówki i zimę przejeżdzę bez wstydu :bag: :mrgreen: .
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Mechanika & Części