[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dziwne zachowanie przodu po wymianie sprężyn

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Dziwne zachowanie przodu po wymianie sprężyn

Post numer:#1  Postprzez abrover » 11 lis 2007, o 15:44

Witam.

Miałem z przodu sprężyny obcięte o dwa zwoje (poprzedni właściciel) z wsadzonymi gumami usztywniającymi. Jak się domyślacie, pękły. Wymieniłem na standardowe (amorki mam standardowe Monroe). Kilka tygodni przed pęknięciem tamtych sprężyn robiłem geometrię na tamtych pseudo -40.

No niby jest wszystko ok ale koła bardziej stoją tak jakby \ / (bardzo minimalnie to widać, generalnie stoją prosto a bardzo minimalnym odchyleniem), oraz:

- na większych nierównościach samochód tańczy na boki i czuć w kierownicy takie mniejsze szarpnięcia
- kierownica bardzo słabo odbija po mocnym skręcie, muszę ręcznie odkręcać
- jak skręcę w jedną stronę do końca (nie pamiętam w którą) to kierownica dokręca się do końca podczas jazdy np. na parkingu Mad
- na dużych dziurach przednie zawieszenie wydaje jakby takie gorsze dźwięki niż wtedy, jakby zaraz miało coś pęknąć... Po prostu dźwięk jakby mniej tłumiony

Dodam że przedtem wszystko było ok, kierownica odkręcała sama, samochód nie tańczył.

Dodam też że samochodzik jedzie prosto i hamuje prosto, ale po prostu mam wrażenie że jak lekko skręce to on tak będzie jechał sam i nie wyprostuje się Surprised

Dodam że nie mam wspomagania.

Wystarczy zrobić geometrię? I wystarczy tylko przód?
abrover

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 11 lis 2007, o 19:00

abrover napisał(a):Wystarczy zrobić geometrię? I wystarczy tylko przód?

w E30 nie robi sie geometri ani z przodu ani z tyłu , ustawia sie tylko zbiezność
tylko dla czego zrobil sie aż taki pozytyw , moze kielichy sie juz rozeszły
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez evil » 11 lis 2007, o 23:36

to najbardziej prawdopodobne. a geometrię się robi... ale po dzwonie :lol:
evil

Powrót do Mechanika & Części