[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jaka ma miec kompresj?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

jaka ma miec kompresję

Post numer:#1  Postprzez Zwarciak » 3 mar 2007, o 01:05

mam E30 20i 6cyl. jaką powinienem mieć kompresję? jak sprawdzałem przyrządem to wycho wyszło mi na kazdym 11 bara ,to chyba dobrze jest? i jeszce małe pytanko: czy zawory są regulowane? prosze o odpowiedzi. pozdrawiam fanów BMW[shadow=blue][/shadow]
Zwarciak
Stażysta

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 3 mar 2007, o 02:50

Kompresja jak najbardziej OK :cool2: . Zawory chyba da sie regulowc, ale pewnosci nie mam.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 3 mar 2007, o 08:58

zawory to na pewno da sie regulawoać , w M20 nie ma samoregulatorów tak jak w M40 i M42
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez Zwarciak » 4 mar 2007, o 13:23

dzieki. z z tą kompresja kamień mi spadł z serca
Zwarciak
Stażysta

Post numer:#5  Postprzez wojtass » 4 mar 2007, o 17:48

Zawory się reguluje 0,25mm wydechowe 0,20mm ssące, szczelinomierz, klucz 10 ,kawałeczek gwoździa i odrobinę chęci :mrgreen:
wojtass

Post numer:#6  Postprzez Lord Lukasz » 5 mar 2007, o 11:10

Książka podaje 0,25 zarówno dla ssących jak i dla wydechowych ale książka nie bierze pod uwage że silnik po przejechaniu 300tyś.km ma juz troche wytarte końcówki więc bynajmnij ja ustawiłem na 0,15 i dopiero sie zrobiła cisza pod maską tak więc polecam usawić zawory u kogoś kto potrafi to zrobić na "słuch" czyli ustawi tak żeby nie było słychać pykania i żeby nie były zaciasno. Zabieg ten dotyczy samochodów u których pykanie zaworów nie ustaje po ustawieniu książkowego luzu

Kompresje mierzyłeś na ciepłym czy na zimnym ?? Jak by co w m20 w odróżnieniu od wielu innych silników kompresje sie sprawdza na ciepłym silniku
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: MxxBxx

Post numer:#7  Postprzez pavlick » 13 mar 2007, o 19:04

Lord Lukasz napisał(a):Książka podaje 0,25 zarówno dla ssących jak i dla wydechowych ale książka nie bierze pod uwage że silnik po przejechaniu 300tyś.km ma juz troche wytarte końcówki więc bynajmnij ja ustawiłem na 0,15

Stary nie ma znaczenia czy przejedziesz 300k czy 3 miliony km luz
ZAWSZE kasujesz na 0,2 aż się skończy gwint na koniku :-) Jeżeli masz luz wzdłużny na oskach koników to kwalifikują się do wymiany a kasowanie luzu na 1,5 (szczególnie wydechowe) może się skończyć podparciem zaworu albo urwaniem w cholere.
pavlick

Post numer:#8  Postprzez Zwarciak » 17 mar 2007, o 13:28

dzięki. a mam jeszcze takie pytanie? auto mi jedzie tylko 140km\h obr.dochodzą do 4.5tyś. i dalej nie chce iśc . objaw jest taki ze auto nurkuje i nie podaje paliwa , puszcze z gazu i dalej jedzie dopóki znowu nie przekroczy 4.5 tyś obr. Pompa paliwa i filtr jest nowy . komputer ma zero błędów nawet był podmieniony.Moga to być wtryski ?? bo juz wymieniłem wszystko z elektryki i czójniki. przypomne mam e30 2.0 i 6cyl. nie jeździ na gazie.
Zwarciak
Stażysta

Post numer:#9  Postprzez ZTJ » 17 mar 2007, o 13:52

Zwarciak napisał(a):dzięki. a mam jeszcze takie pytanie? auto mi jedzie tylko 140km\h obr.dochodzą do 4.5tyś. i dalej nie chce iśc . objaw jest taki ze auto nurkuje i nie podaje paliwa , puszcze z gazu i dalej jedzie dopóki znowu nie przekroczy 4.5 tyś obr. Pompa paliwa i filtr jest nowy . komputer ma zero błędów nawet był podmieniony.Moga to być wtryski ?? bo juz wymieniłem wszystko z elektryki i czójniki. przypomne mam e30 2.0 i 6cyl. nie jeździ na gazie.

Najprawdopodobniej walek rozrzadu masz do kitu (wytarty).
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Lord Lukasz » 17 mar 2007, o 14:23

ZAWSZE kasujesz na 0,2 aż się skończy gwint na koniku :-) Jeżeli masz luz wzdłużny na oskach koników to kwalifikują się do wymiany a kasowanie luzu na 1,5 (szczególnie wydechowe) może się skończyć podparciem zaworu albo urwaniem w cholere

Ustawiales kiedyś luzy w silniku m20, wogule widziałes kiedyś silnik m20 pod pokrywą zaworów ? bo z tego co piszesz wnioskuje że nie widziałeś... luz sie kasuje mimośrodem na koniku (nie wiem o jakim gwincie piszesz), wcześniej miałem w tym aucie silnik 1.8m10 po ustawieniu na 0.25 klepało, zmniejszyłem luz i zrobilem na tym silniku 20tyś i klient któremu sprzedałem zrobił drógie tyle i na dzień dzisiejszy silnik ma ponad 300tyś i pracuje lepiej niż 90% bocianowatych m40

Wytłumacz mi na jakiej podstawie twierdzisz że zawór może sie uszkodzić ? bo nie potrafie sobie tego wyobrazić
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: MxxBxx

Post numer:#11  Postprzez Zwarciak » 19 mar 2007, o 22:19

myślisz że to moze być wytarty wałek. czy mogą to być wtryski ???? :mad2: :mad2:
Zwarciak
Stażysta

Post numer:#12  Postprzez Andrzejw » 22 mar 2007, o 00:25

wtryski raczej nie tylko walek nie ma juz ostrawych konców tylko zaokraglone półkola.Napewno to przez to sie tak dzieje. A co do przerw to 0,25 na zimnym i na cieplym 0,30. A te stuki mogabyc powodowane tym ze mimosrody sa juz wyklepane i chodzbys je na maksa wychylil w strone zaworu to juz i tak bedzie brakowac mimosroda.Taki jest autentyczny fakt!!!
Andrzejw

Post numer:#13  Postprzez Zwarciak » 24 mar 2007, o 15:12

:) juz wiem co to było. dałem auyo do mechanika i stwierdził ze przekaźnik odcina przy 4 tys. traci się prąd na pompę paliwa. Iauto chodzi jak burza :kie:
Zwarciak
Stażysta

Post numer:#14  Postprzez algrab » 24 mar 2007, o 15:21

No prosze. Nie trzeba wymieniac silnika. Dobre
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#15  Postprzez pavlick » 28 mar 2007, o 10:11

Lord Lukasz napisał(a):
ZAWSZE kasujesz na 0,2 aż się skończy gwint na koniku :-) Jeżeli masz luz wzdłużny na oskach koników to kwalifikują się do wymiany a kasowanie luzu na 1,5 (szczególnie wydechowe) może się skończyć podparciem zaworu albo urwaniem w cholere

Ustawiales kiedyś luzy w silniku m20, wogule widziałes kiedyś silnik m20 pod pokrywą zaworów ? bo z tego co piszesz wnioskuje że nie widziałeś... luz sie kasuje mimośrodem na koniku (nie wiem o jakim gwincie piszesz), wcześniej miałem w tym aucie silnik 1.8m10 po ustawieniu na 0.25 klepało, zmniejszyłem luz i zrobilem na tym silniku 20tyś i klient któremu sprzedałem zrobił drógie tyle i na dzień dzisiejszy silnik ma ponad 300tyś i pracuje lepiej niż 90% bocianowatych m40

Wytłumacz mi na jakiej podstawie twierdzisz że zawór może sie uszkodzić ? bo nie potrafie sobie tego wyobrazić

Problem rozwiązany jednak ustosunkuję się do Twojego posta.
Ustawianie luzu zaworowego na wartość niższa niż fabryczna faktycznie może spowodować zmniejszenie hałasu ale podczas intensywnej pracy rozszerzalność ciepla może byc wieksza niż ustawione przez nas luzy co może skutkować podparciem zaworu. Jeżeli zawór nie zamyka się całkowicie (nie opiera się o gniazdo) nie jest odpowiednio chłodzony - wypala się grzybek. Nie twierdzę, że tak dzieje się zawsze ale ustawianie luzu na 0,15 lub 0,17 przy zalecanych 0,25. Tak ustawiony rozrzad MOŻE ale NIE MUSI jezdzić. Skoro masz to przetestowane widocznie sprawdziło się w jednym lub dwóch autach ale sam wiesz, że nie każde rozwiązanie nadaje się do wszystkich silników nawet z tym saqmym oznaczeniem.
To tak jak z olejem syntetycznym w moim silniku, przejechałem 1000km i nic sie nie zmieniło, pracuje jak pracował, oleju ubyło tyle co wykapało pod samochód (kropla/dzień) ale cholera może go wziąć na następnym zakręcie lub wręcz przeciwnie klęknie wszystko inne a silnik bedzie nadal śmigał. Ktoś iny naleje syntetyka, jakiś paproch zatka mu kanał olejowy w wale, w korku zatrze panewke i papa.
pavlick

Powrót do Mechanika & Części