[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Drazek kierowniczy - koncowka

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Drazek kierowniczy - koncowka

Post numer:#1  Postprzez Maniek » 26 kwi 2007, o 19:03

Hej... Ostatnio zachcialo mi sie samemu wymieniac drazek kierowniczy koncowke. :mad2:
Popsikalem wd40 i chcialem wybic drazek ale on nawet ani drgnaL!!!! Jedynym efektem jest wygieta łapka bo i ona nie dala rady, a najwiekszy problem to to ze gwint sie rozplaszczyl i nie moge nawet teraz zabiezpieczyc (zakrecic) drazka... nie wiem co zrobic ::::(((( pomocy jakies pomysly
Ostatnio edytowano 26 kwi 2007, o 20:05 przez Maniek, łącznie edytowano 1 raz
Maniek

Post numer:#2  Postprzez bmw320i » 26 kwi 2007, o 19:56

bmw320i

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 26 kwi 2007, o 20:27

porządny młotek i nie napieprza sie w sworzeń końcówki ( bo włąśnie sklepie sie gwint) tylko w ten kawał płaskownika w który wchodzi sworzeń, tak zdejmuja to w warsztatach bez ściągaczy :mrgreen:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Maniek » 26 kwi 2007, o 20:31

Wlasnie tak pomyslalem ale po czasie i juz mi sie nie chcialo dalej tego robic i rzucilem... Trzeba bedzie dopasowac kawalek rurki i sprobuje jeszcze raz... dzieki za rade
Maniek

Post numer:#5  Postprzez PaWeLeK_E30 » 27 kwi 2007, o 01:22

Rozumiem że nakrętka odkręciłeś, a końcówka drążka nie chce wyjść.
Nie uderza się młotkiem w śrubę, a jak już - to na końcu zostawia się nakrętkę :D
Sworzeń ten trzyma się na stożku, czyli jak dokręcasz nakrętka, to się stożek zaciska.Jeżeli odkręcisz nakrętkę , to stożek jest dalej zaciśnięty.
Żeby go zluzować uderza się gdzieś z boku w tą część co go trzyma i musi sam wypaść lub się zluzować. Tak się luzuje wszystkie połączenia co się trzymają na stożku.
Dokładny opis wymiany - http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=335
Jest tam zaznaczone na pierwszej fotce gdzie uderzać młotkiem. Po kilku uderzeniach musi wyjść. I nie trzeba tu użyć siły :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#6  Postprzez Maniek » 27 kwi 2007, o 19:44

Dzieki za rade... a co do stukania to z taka silal jaka walilem to i tak powinno odejsc a jakos za bardzo nie chce. Przez 17 lat mowlo sie zapiec z deczka,ale nic sprobuje waszym sposobem i dam znac.. narka
Maniek

Post numer:#7  Postprzez Strzelba » 27 kwi 2007, o 23:51

to zanim zaczniesz naginac w ta koncowke to dobrze spryskaj jakims prnetratorem w stylu wd-40
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez Maniek » 29 kwi 2007, o 15:39

Hej. to byla mordega ta koncowka najppier z wybiciem a pozniej z odkreceniem na odkrecenie jeden klucz poszed i autko prawie spadlo z podnosnika ale sie udalo i nawet wszystko ok :cool2: pozdrowka.
Maniek

Powrót do Mechanika & Części