[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pod?aczenie kolektora ss?cego!! Co z czym !!!???

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Podłaczenie kolektora ssącego!! Co z czym !!!???

Post numer:#1  Postprzez Tommeke30 » 12 sie 2014, o 21:33

Siemka, poszperałem na forum ale nie znalazłem nic co by mi pomogło. Jestem na etapie zakładania kolektora ssącego ale nie za bardzo wiem co z czym mam połączyć a co idzie w atmosfere. Czy ma ktoś jakis rysunek lub cokolwiek skąd bede wiedział jak podpiąć odme, wszytskie przewody do kolektora i przepustnicy??? Pozdro
Tommeke30

Re: Podłaczenie kolektora ssącego!! Co z czym !!!???

Post numer:#2  Postprzez marcin320i » 13 sie 2014, o 12:22

polecam podręcznik sam naprawiam bmw e30 jest dostępny na forum lub stronkę http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40 gdzie znajdziesz rysunki konkretnie Twojego modelu
marcin320i
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 520
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B22

Post numer:#3  Postprzez Leon » 13 sie 2014, o 13:08

Profil pusty, w treści posta zero informacji na temat silnika :duh:
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#4  Postprzez Tommeke30 » 13 sie 2014, o 15:34

wiem bo sprawdzałem na realoem ale nie ma dokładnie skąd dokąd co idzie
potrzebuje informacje do M50b25 bez vanosa. Nie wiem gdzie podłączyć podciśnienia wychodzące z kolektora ( są 2) jeden idzie do filtra węglowego?? a może do filtra idzie ten od powrotu z listwy wtryskowej? nigdzie nie znalazłem schematu a chce to tak podłączyć żeby nie brało lewego powietrza
Tommeke30

Post numer:#5  Postprzez Tommeke30 » 13 sie 2014, o 20:08

Dopra panowie żeby byłą sprawa postawiona jasno i nie było błaczenia zrobiłem zdjęcia i pozaznaczałem tymi samymi cyframi przewody które powinny być połączone. Jeden jest niezydentyfikowany na czym bardzo mi zależy aby poznać gdzie powinien być podłączony. Może czegoś mi brakuje ?? prosze o wypowiedzi znachorów :D
fotki
Obrazek
przy bagnecie jest jeszcze jedna wtyczka luzem 2-pinowa prawdopodobnie do kolktora ssącego ??
Ale czy w takim razie ta która jest z przewodem od przepływomierza idzie do węża od filtra węglowego??
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
na ostatnim zdjęciu widać tą końcówkę której nie wiem gdzie podłączyć. Wydaje mi sie że coś mam przekombinowanego z odmą, czegoś brakuje i jest puszczone w atmosfere. tylko czego??? i jak to powinno być??
Podpowiedzcie jak to powinno iść bo chce w końcu to odpalić !!! :kie:
Pozdro
Tommeke30

Post numer:#6  Postprzez Escobar » 13 sie 2014, o 21:07

Cienki króciec przy wejściu do kolektora musi być połączony z króćcem wychodzącym z pokrywy zaworów , pod tym grubym znajdziesz no chyba że jest ułamany .Wtyczka zaworu filtra węglowego idzie razem z wtyczką przepływomierza.Ta przy bagnecie idzie do czujnika temperatury powietrza zasysanego w kolektorze ssącym.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez wojtaq » 13 sie 2014, o 22:49

pierwsza fotka :
1 do gumy od przepływki w króciec nr 1
2 nie musisz podłączać , zaworek od oparów , wtyczka jest chyba przy wiązce do przepływki
3 w kolektor dolotowy w '' nie mam pojęcia gdzie to powinno iść ''
4 łączysz z nr 6 z tego samego zdjęcia , idzie tam płyn chłodniczy
5 zdejmujesz razem z nr2 czyli z zaworkiem od oparów i wkładasz węża w podłużnicę np w jakąś dziurę
7 w nr 7 w kolektorze dolotowym
8 z 8 w kolektorze

fotka z przepustnicą
4 i 6 wolne
5 zaślepiasz

wisząca wtyczka albo może iść do czujnika w kolektorze dolotowym albo może zostaje wolna bo w m50 kojarzy mi się że zawsze jedna jest wolna

tak by mi pasowało na początek choć musiałbym zobaczyć na żywo to wszystko bo pewnie coś źle napisałem
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#8  Postprzez qbacki » 14 sie 2014, o 07:06

Ta wtyczka na ostatnim photo jest od węglowego moim zdaniem.
qbacki

Post numer:#9  Postprzez Tommeke30 » 14 sie 2014, o 09:31

wojtaq napisał(a):pierwsza fotka :
1 do gumy od przepływki w króciec nr 1
2 nie musisz podłączać , zaworek od oparów , wtyczka jest chyba przy wiązce do przepływki
3 w kolektor dolotowy w '' nie mam pojęcia gdzie to powinno iść ''
4 łączysz z nr 6 z tego samego zdjęcia , idzie tam płyn chłodniczy
5 zdejmujesz razem z nr2 czyli z zaworkiem od oparów i wkładasz węża w podłużnicę np w jakąś dziurę
7 w nr 7 w kolektorze dolotowym
8 z 8 w kolektorze

fotka z przepustnicą
4 i 6 wolne
5 zaślepiasz

wisząca wtyczka albo może iść do czujnika w kolektorze dolotowym albo może zostaje wolna bo w m50 kojarzy mi się że zawsze jedna jest wolna

tak by mi pasowało na początek choć musiałbym zobaczyć na żywo to wszystko bo pewnie coś źle napisałem

po przeanalizowaniu tego co napisałeś, moim zdaniem nie jest to podłączenie tak jak fabryka to zrobiła, może i twój sposób jest skuteczny i auto działa ale ja chciałbym mieć wszytsko poukładane jak być powinno

kolega Escobar napisał mi wszytsko czego potrzebuje, reszte mam mieć tak jak sam oznaczyłem i to na mój chłopski rozum jest zrobione tak jak robiła farbyka

Escobar napisał(a):Cienki króciec przy wejściu do kolektora musi być połączony z króćcem wychodzącym z pokrywy zaworów , pod tym grubym znajdziesz no chyba że jest ułamany .Wtyczka zaworu filtra węglowego idzie razem z wtyczką przepływomierza.Ta przy bagnecie idzie do czujnika temperatury powietrza zasysanego w kolektorze ssącym.
Tommeke30

Post numer:#10  Postprzez wojtaq » 14 sie 2014, o 09:58

jedyne co pominąłem to podgrzewanie przepustnicy które jest zbędne bo podgrzewa powietrze w dolocie a zależy nam na jak najchłodniejszym powietrzu
druga sprawa to opary paliwa , filtr węglowy po 20 latach na 100% nie spełnia swojego zadania a zaworki w 90% są uszkodzone
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#11  Postprzez Tommeke30 » 14 sie 2014, o 19:43

dzięki za podpowiedzi, teraz juz wiem jak to poskładac :)
Tommeke30

Powrót do Mechanika & Części