[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

kolor spr??yn do M-TECHNIK

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Re: kolor sprężyn do M-TECHNIK

Post numer:#16  Postprzez Leon » 17 wrz 2014, o 11:24

O co można zahaczyć przy tej wysokości? - o pustak? ;)
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez O.G. » 17 wrz 2014, o 22:22

mattim napisał(a):Na tym foto stoi jak na moich H&R 35/35.Rozumiem że to jest przed zabiegiem?

A i owszem to przed wymianą. Obecne niebieskie sprężyny są ok (po wymianie wrzucę foty i będę mógł sprzedać). Samochód idzie jak po szynach. Ale... po pierwsze lubię ori (i jednocześnie nie jestem fanem gleby, więc mam dużą nadzieję, że się podniesie), po drugie wg komputera z geometrii stoi trochę za nisko (czyli nie ori :) ), po trzecie i najważniejsze - na źle wyprofilowanych leżących policjantach co bym nie robił czasem nie da się uniknąć przycierki, a autem jeżdżę dość sporo, więc spędza mi to sen z powiek.

Jedyne zagrożenie, to pewne pogorszenie trakcji, jak się podniesie, ale bez przesady - 28-letnim samochodem nie szukam granicy przyczepności.

mattim napisał(a):p.s. piękny M-Tech 8) Wrzuć jakąś galerie!

PS Dzięki za dobre słowo. Pomyślę kiedyś o galerii... może jak zdobędę wszystko, czego szukam.
O.G.

Post numer:#18  Postprzez O.G. » 19 wrz 2014, o 22:14

Obrazek

Powyżej fragment z Etzolda. Jakby ktoś chciał sobie sprawdzić - proszę pamiętać, że mierzymy od rantu błotnika do dolnej krawędzi felgi, a nie do ziemi.

Wartości z tabeli dotyczą samochodu dociążonego:
2 x 68 kg z przodu
1x 68 kg na środku z tyłu
1 x 21 kg na środku bagażnika
+ pełen zbiornik

U mnie bez żadnego obciążenia i z 1/3 baku (jak na zdjęciu) jest tak:
przód 538/535 mm
tył 540/535 mm

Czyli dobrze wydawało mi się, że przód jest za nisko, nawet jak na M-tech. O całe 1,5 cm, a jakby książkowo dociążyć, to pewnie ze 2-3 cm. Liczę, że nowe ori springi podniosą go, bo zahaczam zwykle wydechem w okolicach kata.

Natomiast wartości książkowe dotyczące tyłu mnie zadziwiają. Owszem - znowuż dotyczą nieco zapakowanego i zatankowanego samochodu, a ja pomierzyłem na pusto, ale nie wyobrażam sobie, żeby tył miał siąść o 5 cm po załadowaniu. Nie wiem czy nie wymienię zatem tylko przodu, co by podnieść, a tyłu nie zostawię obecnego niebieskiego, bo ta wysokość mi odpowiada.
O.G.

Post numer:#19  Postprzez O.G. » 20 wrz 2014, o 23:18

Wymieniłem wszystkie. I jest pięknie. Na pusto wszędzie: 568 mm. Antygleba w pełnej krasie, choć jeszcze nie koza :)
Bez zahaczania i wypadania plomb na dziurach. Jest super.

Poprzednie (niebieskie) okazały się być Eibachami (są na sprzedaż - 80 zł za komplet - kontakt mejlowy).

Obrazek
O.G.

Post numer:#20  Postprzez O.G. » 5 paź 2014, o 21:30

Koszmarny sen glebiarza... :lol:
Obrazek

A Eibachy nadal są na sprzedaż.
O.G.

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części