[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

pompa oleju - czy si? j? regeneruje?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

pompa oleju - czy się ją regeneruje?

Post numer:#1  Postprzez O.G. » 26 lut 2015, o 00:27

Nową do M20 chyba już tylko w ASO można wyhaczyć za ok. 900 zł - niby nie jakiś koszmar, ale też nie grosze.
Chcę wymienić na wszelki wypadek - obecna nie szwankuje, ale planuję trochę pokusić los w nowym sezonie i głupio by było, jakby pompa zawiodła na czerwonym polu.

Czy pompy oleju się regeneruje? Jeśli tak - to znacie kogoś w Piasecznie (najlepiej) lub okolicach kto się w tym specjalizuje? Wygląda, że pojedyncze części są dostępne w ASO.
O.G.

Re: pompa oleju - czy się ją regeneruje?

Post numer:#2  Postprzez Krz » 26 lut 2015, o 00:49

Owszem regeneruje. Robiłem coś takiego w M52, wyszło coś koło 300zł + robocizna. Pofatygowałem się z tym do High Tech Tuning i jak dotąd wszystko śmiga, no ale okolice Piaseczna to nie są ;)
Do M20 widzę, że trochę drożej wyjdą części ale to wciąż dużo mniej jak 900zł
Krz

Post numer:#3  Postprzez wojtaq » 26 lut 2015, o 08:22

podobno pompa z turbo diesla daje lepsze ciśnienie więc sama wymiana powinna wpłynąć pozytywnie
dodatkowo dobrze sprawdzić stan napędu pompy tj ''imbusa''
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez mattim » 26 lut 2015, o 08:47

Krz, a co tam konkretnie zostało zrobione? Za 300 to można kupić raptem dwa koła zębate. A ja mam dwie pompy z m20 i obie koła mają ładne, tylko obudowy są powycierane (u mnie w temacie są fotki). :)
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez Krz » 26 lut 2015, o 14:50

Do M52 jest trochę taniej, wymieniałem oba wirniki, uszczelkę smoka, zawór zwrotny i sprężynkę, nowe śruby i chyba tam więcej nic nie ma...
Krz

Post numer:#6  Postprzez mattim » 27 lut 2015, o 05:30

A no spoko, zapomniałem że to od m52. Dzięki!
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#7  Postprzez O.G. » 27 lut 2015, o 15:14

Krz napisał(a):Owszem regeneruje. Robiłem coś takiego w M52, wyszło coś koło 300zł + robocizna. Pofatygowałem się z tym do High Tech Tuning i jak dotąd wszystko śmiga, no ale okolice Piaseczna to nie są ;)
Do M20 widzę, że trochę drożej wyjdą części ale to wciąż dużo mniej jak 900zł

W sumie, to patrząc na ceny części w ASO i chcąc wymienić wszystkie koła zębate, filtr i zaworek + robocizna - wyjdzie więcej niż nówka w ASO.

wojtaq napisał(a):podobno pompa z turbo diesla daje lepsze ciśnienie więc sama wymiana powinna wpłynąć pozytywnie

To jest ciekawa opcja, o której już gdzieś słyszałem. Ciekawa też kosztowo, bo w ASO pompa do 324 td kosztuje 700 zł (a 900, jak do M20B). Ale z drugiej strony, to jak 30 lat temu inżynier w Monachium zaprojektował coś do 324td i nie powiedział, że to będzie też dobre do 325e, to jakoś nie mam odwagi być mądrzejszy.

-- 13 mar 2015, o 23:52 --

O.G. napisał(a):
wojtaq napisał(a):podobno pompa z turbo diesla daje lepsze ciśnienie więc sama wymiana powinna wpłynąć pozytywnie

To jest ciekawa opcja, o której już gdzieś słyszałem. Ciekawa też kosztowo, bo w ASO pompa do 324 td kosztuje 700 zł (a 900, jak do M20B). Ale z drugiej strony, to jak 30 lat temu inżynier w Monachium zaprojektował coś do 324td i nie powiedział, że to będzie też dobre do 325e, to jakoś nie mam odwagi być mądrzejszy.

Nie wypowie się nikt, kto jeździ M20Bxx na pompie oleju od 324td?
O.G.

Powrót do Mechanika & Części