[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Metaliczny d?wi?k z dyfra

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Metaliczny dźwięk z dyfra

Post numer:#1  Postprzez Grubyjankes » 24 cze 2015, o 15:53

Witam, chce kupić e30, tylko osoba co sprzedaje powiedziała mi ze z dyfra wydobywa sie metaliczny dźwięk, wiem ze to jedna z oznak kończącego sie dyfra, ale czy na takim dojadę w trasie do domu 250 km ? Gościu nie wie czy jest olej w dyfrze i jaki go jest, ze sie kończy to mi nawet na rękę bo i tak chciałem zmienić na 4.10, silnik w tej furze to m20b20, z góry dzięki
Grubyjankes

Re: Metaliczny dźwięk z dyfra

Post numer:#2  Postprzez CincinCm » 24 cze 2015, o 19:15

Czesc, z dyframi jest loteria. Na jedym, który jest zmęczony pojeździsz parę tysięcy, a na drugim po regeneracji 5km. Dyfer nie jest drogi, ale chyba w polu ciężko by było wymienić. Weź linkę i miej kolegę który jak coś przyjedzie ;)
A w sumie pewnie i tak autem jedziesz to weź takie , którym można holowac. No chyba że zmieli się w sposob, że koła zablokuje.
CincinCm

Re: Metaliczny dźwięk z dyfra

Post numer:#3  Postprzez 1 1 » 25 cze 2015, o 18:12

jak zablokuje, to po przebujaniu tył-przód ząb klinujący wypadnie i można holować. dyfry blokują się, kiedy nie ma w nich oleju - totalnie sucho. jeśli jest olej, to mogą być przemielone zęby na satelitach, w takim przypadku do domu pojedziesz, ale na zakrętach będzie szarpać i strzelać. z metalicznym dźwiękiem w dyferencjale to się jeszcze nie spotkałem, może po prostu źle właściciel ten dźwięk określił. jeśli samochód jeździ i tylko coś wyje, a w środku jest choć trochę oleju (wykręć na miejscu górną śrubę i włóż palec), to nie widzę powodów do obawy, jeszcze pojeździ. zabije go dopiero mocny strzał ze sprzęgła.

tak jak wyżej kolega mówi, dyfra w polu nie wymienisz. jeśli jazda próbna się uda, to wysoce prawdopodobne, że dojedziesz do domu bez problemu :D
1 1

Powrót do Mechanika & Części