[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Kontrolka cisnienia oleju

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Re: Kontrolka cisnienia oleju

Post numer:#16  Postprzez lukaszluk » 8 gru 2015, o 22:24

u mnie była taka sytłacja ze po remoncie na cieplym zaczeła świecić kontrolka kupiłem czujnik zaczęła migać wymiana pompy tak samo, wymiana sprężyny w pompie to samo wkoncu wymiana czujnika na następny nowy rozwiązała problem kontrolki oleju.
lukaszluk

Post numer:#17  Postprzez Mak-E30 » 9 gru 2015, o 08:56

Mam nadzieje, że dzisiaj uda mi się ją podpiąć pod manometr to sie dowiem czegoś więcej o stanie pompy itd. W między czasie dzwoniłem do mechanika co mi robił ten remont i powiedziałem jak sprawa wygląda.. a on mi na to, że w e30 po wymianie oleju na rzadszy to nie jest nic strasznego i mam się nie przejmować bo to się zdarza albo wręcz jest normalne i póki będzie gasnąc po dodaniu gazu to to zaakceptować :shock: uwierzyć mu czy zmienić mechanika? :D
Mak-E30
Rekrut

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#18  Postprzez Escobar » 10 gru 2015, o 07:37

Mak-E30 napisał(a): uwierzyć mu czy zmienić mechanika?
zdecydowanie zmienić ,nawet jeśli klient chce zaoszczędzić i zmienia pierścienie ,robi głowicę to mechanik powinien zasugerować inspekcję panewek.Zdrowa góra silnika i słabe panewki to złe zestawienie.
Mak-E30 napisał(a):a on mi na to, że w e30 po wymianie oleju na rzadszy to nie jest nic strasznego i mam się nie przejmować bo to się zdarza albo wręcz jest normalne i póki będzie gasnąc po dodaniu gazu to to zaakceptować
ten tekst wiele mówi o poziomie wiedzy i podejściu do klienta.
Zmierz ciśnienie,jeśli trzeba wymień czujnik a tego mechanika omijaj szerokim łukiem.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#19  Postprzez Mak-E30 » 10 gru 2015, o 13:44

Escobar to tak nie do końca było jak piszesz, bo od razu jak się wziął za remont to zrobił inspekcje panewek i zaproponował przy okazji ich wymiane, przy czym uczciwie poinformował, że bedzie to dodatkowy koszt 1000 zł. co przy już poniesionych przeze mnie 3000 zł. było dla mnie ceną zabójczą bo źle to sobie wszystko po wyceniałem.. :duh: Po inspekcji panewek stwierdził, że są w nie najgorszym stanie i moge zaczekać z wymianą co najmniej do wiosny.. Po tym jak sie z nim skontaktowałem powiedział, że wszystko dokładnie posprawdzał i jest pewny za szczelność, przeczyścił też pompe oleju.. ale dla mojego spokoju powiedział, że mam przyjechać i sprawdzimy manometrem ciś. na magistrali.. Jestem umówiony na poniedziałek, zobacze co bedzie..
Mak-E30
Rekrut

Post numer:#20  Postprzez Escobar » 10 gru 2015, o 15:16

W takim razie trochę go skrzywdziłem :bag: to wynik Twojej niepełnej relacji .W takim razie zmień czujnik i sprawdż wsuwkę bo może po rozgrzaniu słabo łączy,a ciśnienie i tak warto sprawdzić .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#21  Postprzez medoff » 17 gru 2015, o 14:03

Makaveli napisał(a):Ja bym zaczął od czujnika

JA TEŻ!

Z kąd macie pewność że czujnik jest dobry??
Miałem kiedyś podobnie i też byłem przekonany że czujnik ok.
Miernik nie musi odzwierciedlać prawdy.
Nowy kosztuje 15 zl i nawet jeżeli by sie okazało że to jednak nie to, to koszt śmieszny a jest pewność.
medoff
Uczeń

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części