Post numer:#1przez lukaszluk » 20 sty 2015, o 23:16
Witam mam do wymiany pompę oleju w m50b20 i teraz moje pytanie czy wymieniać części i regenerować ją czy kupić używana z m50 To prawda że z m52 podejdzie??
Z używkami to wiadomo jak jest... można trafić zajechaną a można dobrą za 50zł. Nie wiem czy jest jakikolwiek sposób żeby sprawdzić pompę przed odpaleniem silnika, bo jak się okaże trupem to może zaboleć... Ja regenerowałem w M52 i wyszło jakieś 300zł za części + robota także jak masz kase i silnik ma długo pojeździć to taka opcja najlepsza moim zdaniem.
Może tak być, wtedy na pewno lepiej sam zawór ze sprężynką wymienić (przy okazji uszczelkę smoka i nowe śruby, a także obejrzeć wirniki czy nie mają rys i wżerów). Z tym, że kiedyś też tak miałem i okazało się, że to nie pompa a panewki główne już miały dość
Post numer:#6przez arturross15 » 28 gru 2015, o 22:05
By nie zakładać niepotrzebnie nowego tematu zapytam tutaj. Po odpaleniu zimnego silnika kontrolka od oleju gaśnie po około 10-15 sek. Jak na zimnym po odpaleniu przygazuję to również gaśnie. Jak już zgaśnie to się już więcej nie zaświeca. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu gaśnie od razu. Ktoś wie co może być przyczyną? Czy na pompie jest takie coś jak zawór zwrotny?
Post numer:#10przez arturross15 » 29 gru 2015, o 11:13
A jakie to ma znaczenie? Byle poziom się zgadzał (tak mi się wydaje). 5 tyś km temu jak kupiłem auto to olej nie był wymieniany przez 6 lat. Po odpaleniu kontrolka gasła zaraz po odpaleniu.
Dodam tylko że olej gaśnie z opóźnieniem, jak auto postoi kilka dni. Dziś jak odpaliłem to zgasło momentalnie. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale auto miało wymieniane kilka dni temu uszczelniacze zaworowe i uszczelkę pod głowicą. Czy majster mógł coś spieprzyć?
A jak Ci świeci ta kontrolka to słyszysz "bąbanie" panewek że brak smarowania czy nie ma żadnych niepokojących dźwięków? Może to wina czujnika ciśnienia. Pzdr
Post numer:#12przez arturross15 » 30 gru 2015, o 19:10
Brak żadnych dźwięków. Chodzi normalnie. Zastanawiałem się tylko czy w pompie jest takie coś jak zawór zwrotny który nie trzyma oleju w układzie. Cały olej wtedy spływa do miski i dopiero po jakimś czasie od odpalenia zaczyna się smarowanie. To tylko taka moja teoria.
Post numer:#13przez CincinCm » 1 sty 2016, o 13:38
Wymieniłeś uszczelkę pod głowicą i nie wymieniłeś oleju? Jakiś tam syf mógł się dostać, może lepiej zmienić. W ogóle jaki tam jest wlany olej, może jest zbyt gęsty? Być może przez uszczelkę uszkodzoną jest tam pełno wody w oleju lub paliwa.
Post numer:#14przez arturross15 » 1 sty 2016, o 15:11
Planuję wymienić olej na wiosnę. Obecnie auto przez zimę stoi. Jaka lepkość oleju to nie pamiętam. Wiem tylko że jest dokładnie taki jaki zaleca producent. Z tego co pamiętam to Castrol. Uszczelka wymieniana była nie przez to że pękła, więc olej z wodą się nie mieszał. Właściwie to uszkodzone były dwie krzywki i zawór więc przez to silnik był rozbierany.
Będzie trzeba sprawdzić jakie jest ciśnienie oleju.