[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dziwne zachowanie na drugim biegu

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Dziwne zachowanie na drugim biegu

Post numer:#1  Postprzez radzik1402 » 28 sie 2007, o 23:49

Od kilku dni moj samochodzi dziwnie sie zachowuje:(na drugim biegu od 2,5 do 3 tys obrotow zaczyna dziwnie drgac przud samochodu na innych biegach wszystko ok,na zimnym silniku ciezko tez wchodzi pierwszy i drugi bieg gdy sie rozgrzeje wszystko jest wporzadku
radzik1402

Post numer:#2  Postprzez eater » 29 sie 2007, o 10:55

Objawy wskazują na to, że masz w szkrzyni olej mineralny.
A to mogło doprowadzić do uszkodzenia synchronizatorów. I i II bieg są najbardziej eksploatowane więc zachodzi podejrzenie, że tutaj należałoby szukać przyczyny.
eater

Re: Dziwne zachowanie na drugim biegu

Post numer:#3  Postprzez webskydavid » 5 mar 2016, o 17:22

Mam ten sam problem, na zimnym silniku ciężko wchodzi pierwszy i drugi bieg. Czasami drugi wejdzie ale nie na 100% i zaczyna zgrzytać, wtedy muszę szybko zrzucić zbiegu. Jak autko się rozgrzeje to wchodzą ale z lekkim oporem, tak jakby coś blokowało przejście do następnego biegu.
Doświadczyłem też dziwne huczenie powyżej 60km/h, może to dyferencjał ?
W lipcu 20015 były wymieniane płyny:
Olej przekładniowy Mobil 75W90
Olej przekładniowy ELF 80W90

Wszystko robił pierwszy włąściciel. Na fakturze nie mam zapisane który z płynów do czego wlali, jeden z nich to chyba do skrzyni biegów.
webskydavid

Powrót do Mechanika & Części