Post numer:#1
przez Control » 29 maja 2016, o 17:11
Witam. Chciałem wymienić w swojej e30 sprężyny z przodu i z tyłu. Zacząłem od lewej przedniej strony. Po odkręceniu zacisku, jarzma, tarczy, końcówki drążka i stabilizatora przyszedł czas za sworzeń wahacza. Odkręciłem nakrętke i pojawia się problem. Gwintowana część sworznia nie chce iść w dół, próbowałem już dźwigni (zapierając się o dół kolumny i wahacza, druga osoba biła młotkiem przez młotek obok sworznia i nic. Wie ktoś jak jeszcze spróbować? Podczas tego pojawił się drugi problem, w tym sworzniu zewnętrznym poszła guma, wylewa się smar (czy cokolwiek to jest) z niego i guma na drugim sworzniu też pękła. Czy oba sworznie są wymienne? (zewnętrzny wiem, że tak, ale co z wewnętrznym?) Czy może bardziej opłaca się kupić cały wahacz i dać do mechanika, żeby zmienił? Bo samemu chyba bez prasy nie ma się co za to brać. Co zrobić z prawą stroną auta, żeby się tego ustrzec? Czy jak już wymienię sprężyny, ale sworznie dalej byłyby oba z pękniętą gumą to spokojnie mogę jechać do mechanika na wymianę sworzni?