[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak ogrzewania

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez eater » 27 lis 2007, o 15:47

Sprawdzone, oba węże gorące.

O jakiej klapce mowa?
eater

Post numer:#17  Postprzez Adrian » 27 lis 2007, o 15:47

Chodzi Ci tylko o środkowe nawiewy na konsoli nad radiem czy o wszystkie środkowe. Generalnie jest tak, że z ze wszystkich środkowych zawsze leci chłodniejsze powietrze. Skoro oba węże od nagrzewnicy są gorące to obieg płynu jest normalny czyli wg. mnie zawór jest ok. Jeśli wydaje Ci się, że grzeje słabiej niż w zeszłą zimę to możę Twoje auto ma mokrofiltr i jest on juz zasyfiony i przez to gorzej Ci grzeje w środku.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#18  Postprzez Chalski » 27 lis 2007, o 15:56

Adrian napisał(a):Chodzi Ci tylko o środkowe nawiewy na konsoli nad radiem czy o wszystkie środkowe. Generalnie jest tak, że z ze wszystkich środkowych zawsze leci chłodniejsze powietrze. Skoro oba węże od nagrzewnicy są gorące to obieg płynu jest normalny czyli wg. mnie zawór jest ok. Jeśli wydaje Ci się, że grzeje słabiej niż w zeszłą zimę to możę Twoje auto ma mokrofiltr i jest on juz zasyfiony i przez to gorzej Ci grzeje w środku.

Musi być w nagrzewnicy (w tym plastikowym pudle w którym jest wkład - wymiennik ciepła) taka klapa która kierunkuje powietrze albo żeby płyneło przez wymiennik (ciepłe) albo obok niego (zimne)

Adrian - skoro powrót z nagrzewnicy jest gorący to znaczyże zawór puszcza wode przez nagrzewnice.
Zawór jest padnięty (lub nagrzewnica) jeśli przy wyższych biegach wiatraka nawet na gorącym silniku w środku wieje letnie a powrót z nagrzewnicy hest sporo chłodniejszy od zasilania.
Chalski

Post numer:#19  Postprzez Adrian » 27 lis 2007, o 16:01

Chalski napisał(a):Adrian - skoro powrót z nagrzewnicy jest gorący to znaczyże zawór puszcza wode przez nagrzewnice.
Zawór jest padnięty (lub nagrzewnica) jeśli przy wyższych biegach wiatraka nawet na gorącym silniku w środku wieje letnie a powrót z nagrzewnicy hest sporo chłodniejszy od zasilania.

He he przecież to napisałem tylko w skrócie :wink:
Ostatnio dodatkowo jest bardzo modne jak zauważyłem podpinanie na odwrót przewodów do nagrzewnicy (głównie przy okazji zabawy ze zmianą silnika itp.) wtedy na postoju jako tako grzeje a na wyższych obrotach silnika zima jest.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Silnik: MxxBxx

Post numer:#20  Postprzez Stammek » 27 lis 2007, o 16:22

Nowy elektozawór w Aso kosztuje 480zł.Mi zawór cieknął i go zregenerowałem :D
Rozwierciłem na nim nity,rozebrałem go i okazało sie ze uszczelki w srodku juz skruszały wiec wyciąłem nowe z kawałka gumy wsadziełm i zamiast nitów cały zawór skreciłem na 4ki śrubki:D jezdze juz dwa tygodnie,codziennie sprawdzam czy nie cieknie i na razie jest sucho :D
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#21  Postprzez eater » 27 lis 2007, o 23:31

Elektrozawór okazał się być ok.

Poczytałem książkę "Sam naprawiam BMW E30" i wyszło na to, że wydłużeniu uległo cięgno regulacji temperatury.

Żeby to wyregulować trzeba rozebrać połowę wnętrza więc sobie darowałem, wysatarczyło zdjąć linkę z dźwigienki przy pokrętle, na końcu linki zawinięta jest ona w oczko, zawinąłem jeszcze raz skracając ją tym samym i efekt jest taki, że grzeje jak potrzepany.

Generalnie jak ustawię temperaturę powyżej 3/4 zakresu pokrętła to z nawiewów centralnych leci ciepłe powietrze, poniżej zakresu zimne.

A z pozostałych leci o takie temperaturze jak ustawię, a jak ustawię na maksa to leci po prostu gorące.

Pracy na godzinę, za to po problemie.
eater

Post numer:#22  Postprzez styling79 » 8 gru 2007, o 17:07

Zrobłem tak jak kolega $eater i nic nie dalo w moim przypadku do nagrzewnicy nawet na wolnych obrotach nie dochodzi cieply plyn mam gaz a podlaczenie wyglada tak Obrazek
czy przyczyna moze byc padajaca pompa ze nie ma sily podac plynu tak daleko od siebie czy cos innego prosze o pomoc.
styling79
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#23  Postprzez apply » 10 gru 2007, o 12:54

Sam odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie tym zdjęciem.
Ciepły płyn płynie od silnika i na trójniku przepływa głównie do parownika, a do nagrzewnicy prawie nic.
Obieg płynu przez parownik ma duuuużo mniejsze opory przepływu niż przez nagrzewnicę.
Najprostszym sposobem rozwiązania problemu było by lekko zdławić przepływ płynu przez parownik. Tak aby zwiększyć opory przepływu przez parownik i tym samym poprawić przepływ płynu przez nagrzewnicę.
Jak? Hmmm. Zamontuj jakąś zwężkę, albo kawałek metalowej rurki na końcu której przyspawaj blaszkę tak aby zasłaniała przelot np. w 50%.
Powinno pomóc.
apply
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#24  Postprzez Chalski » 10 gru 2007, o 15:30

Pomoże albo w mrozie będzie szroniło parownik
Z tego co wiem to wszędzie montuje się właśnie tak - wcina się w zasilanie i powrót nagrzewnicy.
Mozna ew spróbować wciąć się tylko w powrót z nagrzewnicy ale kto wie czy wtedy też nie będzie zimno parownikowi.
Chalski

Post numer:#25  Postprzez eater » 10 gru 2007, o 16:19

A co powiecie na wpięcie w przewód idący do parownika zaworu kulowego i takie doświadczalne otwarcie go aby nie zamarzał parownik i jednocześnie żeby nagrzewnica dostawała większość płynu?
eater

Post numer:#26  Postprzez apply » 10 gru 2007, o 21:05

eater napisał(a):A co powiecie na wpięcie w przewód idący do parownika zaworu kulowego i takie doświadczalne otwarcie go aby nie zamarzał parownik i jednocześnie żeby nagrzewnica dostawała większość płynu?

Myślę, że zawór kulowy byłby najlepszym rozwiązaniem, bo można nim precyzyjnie regulować przepływ. Tak aby parownik się nie szronił, oraz aby nagrzewnica grzała.
Sugerowałbym, aby najpierw otworzyć go na max. i sukcesywnie przykręcać do momentu, aż nagrzewnica zacznie grzać - oczywiście stale kontrolując czy parownik nadal jest ciepły. Ale sądze, że lepiej będzie jak wąż do parownika będzie nieco cieplejszy niż do nagrzewnicy, albo przynajmniej aby oba były tak samo ciepłe.
Z samym wpięciem parownika nie ma co kombinować, bo i nie ma za bardzo gdzie indziej go wpiąć, aby poprawnie działał.
Problem z niegrzaniem nagrzewnicy przerabiałem u ojca w Golfie II, ale tam wystarczyło wywalić jakiś dodatkowy zawór zwrotny zamocowany na zasilaniu nagrzewnicy (bo wprowadzał za duży opór), ale przypuszczam, że gdyby to nie pomogło to spróbowałbym właśnie ograniczyć nieco przepływ płynu do parownika.
apply
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#27  Postprzez styling79 » 10 gru 2007, o 23:00

zaloze jakis zawor tak jak seater i zobzczymy jak bedzie mam nadzieje ze nie bede tak :sni:
jezdzil zima tylko :blo:
styling79
Student

Moje BMW:
Silnik:

Re:

Post numer:#28  Postprzez Loki » 4 cze 2016, o 21:07

eater napisał(a):Poczytałem książkę "Sam naprawiam BMW E30" i wyszło na to, że wydłużeniu uległo cięgno regulacji temperatury.

Żeby to wyregulować trzeba rozebrać połowę wnętrza więc sobie darowałem, wysatarczyło zdjąć linkę z dźwigienki przy pokrętle, na końcu linki zawinięta jest ona w oczko, zawinąłem jeszcze raz skracając ją tym samym i efekt jest taki, że grzeje jak potrzepany.

Wiem, że stary temat ale kierując się nim dziś rano rozkręciłem panel środkowy ten z pokrętłami i wnęką na radio po to, by spróbować zrobić tą magiczną pętelkę o której napisane jest powyżej.
Może mi ktoś wytłumaczyć lub zobrazować o którą linkę i dźwigienkę chodziło koledze który o tym pisał?
Bo ja znalazłem tam tylko 3 linki od sterowania suwakami(podszybie, nawiewy deska, nawiewy nogi) i żadnej innej linki więcej a mam wrażenie, że nie chodziło tu o te linki z suwaków.
Osobiście myślałem, że jest jeszcze jakaś linka powiązana z samym pokrętłem nastawu temperatury. Dodam, że mam panel od wersji z klimą i czujnikiem temp. wewnętrznej.
Loki

Re: Brak ogrzewania

Post numer:#29  Postprzez Lerlitz » 4 cze 2016, o 22:09

nie przerabiałem tematu skracania i zawijania cięgna od temp ale cięgno masz na 100%, nawet jest na schematach z aso wyszczególniona, rozbierz panel radia to na pewno je zobaczysz :) a z ta regulacją to na pewno 3 cięgna od otwierania nawiewów mają regulację (taka jakby nakrętkę na sobie) , do tej pory dałbym sobie rękę uciąć , że cięgno od temp też ma tą regulację no ale skoro sam naprawiam twierdzi inaczej to już zwątpiłem :)
Lerlitz

Re: Brak ogrzewania

Post numer:#30  Postprzez Loki » 4 cze 2016, o 22:24

Właśnie spojrzałem na schemat aso, i rzeczywiście wyraźnie widać pozycję cięgna. Jutro z rana zobaczę jak to u mnie wygląda, ale dziwne, że go nie zauważyłem jak mam cały panel zdemontowany.
Loki

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części