Post numer:#15
przez HNT126 » 3 wrz 2018, o 16:03
Odgrzewam, bo wracając z meetingu zaobserwowałem niepokojący objaw.
Pacjent: M20B20 w E30.
System z potencjalną awarią: układ chłodniczy.
Objaw: Podczas jazdy autostradowej przy 30 st.C, przy 140 km/h przez 150 km wskazówka termometru wchodzi na pole pomiędzy kreską pionowa 1/2 a 3/4. Przy 160 km/h zbliża się lekko do kreski 3/4. To normalne?
Na wolnych obrotach - wskazówka pomiędzy 1/4 a pionem, lub pion. Przy niższych prędkościach - okolice pionu.
Konfiguracja: M20B20 seria z LPG 4 gen. (serwisowany regularnie) + chłodnica oleju z m20b25. Wszystkie przewody ciśnieniowe nowe, termostat ASO BMW 80stC, (wcześniej zamiennik innej firmy, ale uszczelka o-ringowa była założona przed termostatem a nie za termostatem jak powinna być i silnik z trudnością wchodził na 1/2.) visco Behr 3 - letnie, spina dobrze, chłodnica wymieniona w tym samym czasie na zamiennik (różnica w budowie w stosunku do oryginału - 2 rzędy rurek zamiast licznieszych, szerokich płaskich profili jak w oryginale) pompa cieczy chłodzącej - Ruvile, wymieniona wraz z przewodami, chłodnicą i termostatem.
Moje Podejrzenia: Mniej wydajana chłodnica? A może ze względu na Visco to normalne zachowanie? Uszkodzony termometr lub czujnik temperatury? Tym bardziej dziwne zachowanie, że podczas jazdy z większą prędkością chłodzenie jest dość intensywne. Podczas podjazdów pod strome nawet serpentyny termometr nie wychylał się aż tak, a obroty sięgały także 4 tys. przy mniejszej przecież prędkości. Inna sprawa, że po wymianie podzespołów ukł. chłodniczego nie jechałem w takiej temperaturze (30 st.C ) tak długo z taką prędkością.
Nie ma cieczy w oleju, nie ma oleju w cieczy. (Przynajmniej wczoraj nie dostrzegłem) Olej niedawno zmieniony.
Będę wdzięczny za rzeczowe opinie, zanim zacznę rozbierać.