[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

pasek klinowy

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

pasek klinowy

Post numer:#1  Postprzez sark » 24 lip 2007, o 19:01

Witam wszystkich zerwał mi sie pasek klinowy kupiłem nowy ale za cholere nie moge go naciągnąć wie może ktoś jak to zrobić za pomoc z góry dziękuje
sark

Post numer:#2  Postprzez Fasola_Gdańsk » 25 lip 2007, o 00:19

w M40?? pasek klinowy napedzajacy pompe wody i alternator?? naciaga sie sie go alternatorem przeciez, i zadnego imbusa tam nie trzeba... tylko bodajze 19 i 13, poluzowujesz 13, krecisz 19tka (ta nakretka ma zeby, ktore chodza po innych zebach ;) popatrzysz to zobaczysz o co mi chodzi, i skrecasz to spowrotem 13tka... Nie naciagaj za mocno, bo padna lozyska, ma nie piszczec na mokrym i sie uginac jakis centymetr pod mocnym naciskiem palca.

Jackx opisal napiece paska rozrzadu, tam tez sie obedzie bez klucza imbusowego, ale jest to tak jak napisal, tam jest osobny napinacz, tez na klucz 13 o ile dobrze pamietam
Fasola_Gdańsk

Post numer:#3  Postprzez Chalski » 25 lip 2007, o 08:28

Tia i nie zapomnij poluzować drugiej śruby trzymającej alternator - od dołu alternatora bo jak będziesz luzował / naprężał może pęknąś obudowa.
Operacja zajmuje jakieś max 10 minut.
Jednak nawet po największym zluzowaniu alternatora trzeba użyć pewnej siły żeby pasek wskoczył.
Chalski

Post numer:#4  Postprzez jackx-36 » 25 lip 2007, o 10:01

Fasola_Gdańsk, taakkk mój błąd ,zgadza sie , żle doczytałem sorki wielkie :oops: , usuwam post bo nie ma co tu do roboty
P.S.
ale tak czy inaczej warto zaopatrzyc sie w "sam naprawiam" nie sa to jakies duze pieniądze chyba cos ok. 30zl a napewno pomoze i troszkerozjaśni różne zagadki silnikwe i nie tylko :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Mechanika & Części