Post numer:#17
przez Chalski » 3 sie 2007, o 11:48
po 1 energia iskry jest zależna od świecy a przede wszystkim od cewki, przewód zapłonowy to tylko przewodnik, który ma nie mieć przebicia.
Hehehehehehe jak czytam takie teksty to zaczyna mnie bok boleć
"generuje pole elektromagnetyczne, które nie wychodzi poza uzwojenie. Opór elektryczny jest bardzo mały ponieważ drut i ferromagnetyk dobrze przewodzą prąd. Zmagazynowana energia w przewodzie jest częściowo oddawana dzięki zjawisku indukcji"
"Generuje pole elektromagnetyczne" - z tego co wiem pole elektromagnetyczne powstaje na wskutek przepływy prądu ... lub też można generować pole elektromagnetyczne - prąd poprzez poruszanie elementem przewodzącym prąd w polu magnetycznym (zasada działania prądnicy i alternatora)
"Opór elektryczny jest bardzo mały ponieważ drut i ferromagnetyk dobrze przewodzą prąd" - jakie kurna przewodzą - kable są z drutem w środku (nie na węglikach) więc prąd ma przewodzić tylko kabel w centrum przewodu zapłonowego - inaczej jest przebicie.
"Zmagazynowana energia w przewodzie jest częściowo oddawana dzięki zjawisku indukcji" - jakim kurna cudem magazynują energie w przewodzie - toż to nie kondensator, gdyby energie elektryczną można było magazynować w przewodzie ... po co był by akumulator??
Bełkot specjalistów od sprzedarzy - większość klientów nie kuma o co chodzi, przyjmuje na klate to co pisze producent i uważa że ma suuper kable za małe pieniądze.
Niestety wg mnie nie ma nic za darmo, jeśli chodzi o kable zapłonowe to tylko NGK, BEHR no i jeszcze BOSCH (te dwie ostatnie firmy robią kable które można rozbierać - przewody zakończone nyplem z gwintem, który wkręca się z fajke lub złączke do kopułki - można wymieniać to co się akurat popsuło)
[ Dodano: 03-08-2007, 11:52 ]
Poza tym zapłon ma nastąpić za sprawą iskry o wysokiej energii, a więc iskra ma trwać krótko - ile czasu - wyjmijcie świece, podłączcie pod przewów złapcie za fajke, przytknijcie świece do głowicy, czy pokrywy zaworów i niech ktoś spróbuje zapalić silnik - iskra trwa chwilke i nie ma potrzeby jej wydłużania - bo po pierwszym przeskoku mieszanka paliwa i powietrza się zapala, płomień się rozprzestrzenia (co trwa też bardzo krótko) i następna (iskra) nie ma już czego zapalać. Jeśli silnik nie przepala paliwa to jest coś nie sprawne - cewka, lambda...