[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Moc samochodu

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Moc samochodu

Post numer:#1  Postprzez nasa20 » 27 cze 2007, o 21:18

Witam wszystkich posiadam Bunie od niedawna o pojemnosci 2,0L i mocy ok 139Km + LPG przyspieszenie od 0 do 100km/h jest calkiem dorzeczne ale jak juz osiagne te 100km\h to moje bmw zaczyna sie mulic dociskam pedał gazu do konca a ona rozpedza sie jak polonez w czym moze tkwic problem czyzby instalacja gazowa była źle wyregulowana? nie mam mozliwosci sprawdzenia jej na benzynie gdyz mam walniętą przepływke...proszę o pomoc :)
nasa20

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 27 cze 2007, o 21:38

A jak masz umiejscowiony wlot powietrza do filtra? Czy przypadkiem przy dużych prędkościach nie jest tam wtłaczane bezpośrednio powietrze z zewnątrz? W przypadku aut ze standardowymi instalacjami gazowymi wlot powietrza do filtra musi być skierowany w dowolną stronę, byle nie na wprost do jakiejś kratki, szczeliny przez którą wpada rozpędzone powietrze z zewnątrz.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 27 cze 2007, o 21:43

nie stety gazownia robi swoje i to jeszcze I generacji :mad2: na palniku przed przepływką i zwerza dopływ pawietrza dla tego walnięta jest przepływka
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez nasa20 » 27 cze 2007, o 21:50

jest lekko skręcony w lewą strone skierowany na lampy.... prawidlowo jest ustawiony ?
nasa20

Post numer:#5  Postprzez ZTJ » 27 cze 2007, o 21:53

nasa20 napisał(a):jest lekko skręcony w lewą strone skierowany na lampy.... prawidlowo jest ustawiony ?

Sprawdź, czy powietrze wpadające otworami pod lampami wpada do tej rury bezpośrednio. Jeśli tak to wykręć ją bardziej na lewo, bądź ku dołowi.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez nasa20 » 27 cze 2007, o 21:59

czyli rozumiem ze powietrze z zewnątrz nie moze wpadac bez posrednio do filtra bo przez to samochod muli? po prostu tak skierowac ten wlot zeby lapał gdzies na boku powietrze? a co do gazu to bedzie odłączony i posmigam na benzynie jak dostane nowy przepływomierz :)
nasa20

Post numer:#7  Postprzez ZTJ » 27 cze 2007, o 22:07

Powietrze wtłaczane do wlotu psuje ciśnienie w mikserze, przez co na LPG mieszanka staje się uboga. efekt: mulenie, a na dodatek jest to bardzo szkodliwe dla silnika. Przy jezdzie na benzynie takie ustawienie wlotu powietrza jest nieszkodliwe.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez jackx-36 » 27 cze 2007, o 22:12

z tą rurą od powietrza to nie jest tak, chodzi o to ze jak jest założon na swoje miejsce to przy duzych prędkościach podczas wcisnięcia sprzegła albo wrzucenia luzu , pęd powietrza wydmuchiwał gaz i samochód gasł , dla tego rurę od powietrza wykrecało sie tak żeby nie miała besposredniego dostępu do wlotu, i to nie ma nic wspólnego z tym ze sie muli czy nie , a to ze sie pózniej powoli rozpedza to dla tego że jest instalacja I generacji i silnik nie dostaje odpowiedniej mieszanki powietrza/paliwa bo jest ( musi być ) założony tzw."palnik" który ma mniejsza srednicę niz oryginalny układ dolotowy , rozwiązanie tego problemu po taniości to załozenie BLOSS-u :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez nasa20 » 27 cze 2007, o 22:13

gdyby to nie pomogło to gdzie mam szukac przyczyny? w swiecach? filtrach czy parowniku?
nasa20

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 27 cze 2007, o 22:17

jackx-36 napisał(a):i to nie ma nic wspólnego z tym ze sie muli czy nie

A wiesz co to podciśnienie w mikserze i na jakiej zasadzie działa mikser? Obawiam się, że nie.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez nasa20 » 27 cze 2007, o 22:26

niestety nie wiem dopiero poznaje moje autko.... a co do tego bloss-u to gdzie go sie montuje?
nasa20

Post numer:#12  Postprzez ZTJ » 27 cze 2007, o 22:27

nasa20 napisał(a):gdyby to nie pomogło to gdzie mam szukac przyczyny? w swiecach? filtrach czy parowniku?

Filtr powietrza, filtr gazu. Po tym wyregulować. Jeśli to nie pomoże, to sprawdzić parownik- być może membrany są już zużyte.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez nasa20 » 27 cze 2007, o 22:33

ok dzięki:) zobaczymy jaki bedzie efekt koncowy
nasa20

Post numer:#14  Postprzez ZTJ » 27 cze 2007, o 22:33

nasa20 napisał(a):niestety nie wiem dopiero poznaje moje autko.... a co do tego bloss-u to gdzie go sie montuje?

Ale przecież nie ciebie cytowałem :) !

BLOS to coś na kształt gaźnika do LPG.

Zalety- stawia mniejsze opory w dolocie niż mikser, przez co zapewnia lepsze osiągi.

Wady- dość drogi, trudno go optymalnie wyregulować, diagności na przeglądach czasem się plują i nie chcą podbić dowodu.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez Iro » 28 cze 2007, o 09:59

Obrazek
Shot at 2007-06-28

U mnie to tak wygladalo. Gdy sie nagrzal silnik bylo czuc spadek mocy przy przyspieszeniu.
teraz jest dobrze po malej przerobce :mrgreen:
wywalilem wkreta(1), przecialem ten plastik w polowie i odchylilem w strone chlodnicy. teraz powietrze bierze spod pasa przedniego i jest elegancko nawet przy cieplym silniku :wink:
Iro

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części