[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

noi stało się... POMOCY!!!!

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

noi stało się... POMOCY!!!!

Post numer:#1  Postprzez balcer » 11 lip 2007, o 22:55

...Noi stało się...
Jak wiadomo silniki m40 mają strasznie nisko położoną miskę... Jak dla mnie za nisko :) Tak się felernie zdarzyło, że na tą strasznie nisko osadzoną miskę trafił kamień. Postarał się i mu się udało- miska jest dziurawa. Nie ma może jakiejś masakry( dziurka ma średnicę około 1cm), ale olej niestety spłynął. Mam do Was drobną prośbę:
Jak to zrobić w miarę tanim kosztem i bez zbyt dużego zachodu?
Sprawa jest raczej pilna więc proszę Was o pomoc :D.
Z góry dzięki. Pozdrawiam.
balcer

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 11 lip 2007, o 23:11

zdemontowac mała miske i dac do pospawania , nie powinno byc z tym problemu , nie takie cuda dobry fachowiec potrafi zrobic , widziałem jak nawet odbudowywał ubytek :duh: ( koszt minimalny)
kupowanie drugiej ( nie koniecznie nowej to ok. 200zł)
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Globi » 11 lip 2007, o 23:18

moim zdaniem kupić jakąś używkę na allegro albo pospawać stara i wydać na osłonę :)
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez balcer » 11 lip 2007, o 23:31

Miskę raz już wymieniałem. Fakt że do wymiany były obydwie części ale koszt ponad 300zł...

A nie wiecie ile może wynieść takie spawanie?
balcer

Post numer:#5  Postprzez abrover » 11 lip 2007, o 23:38

Ja mam pod miską jakieś 10 cm przestrzeni więc też jest porażka, ale mam sztywny sportowy zawias i jeszcze jej nie rozwaliłem, ani nie obiłem, choć nie mam osłony i pełno kamyczków i innych bzdetów sie o nią obija
abrover

Post numer:#6  Postprzez misHa » 12 lip 2007, o 08:22

abrover napisał(a):Ja mam pod miską jakieś 10 cm przestrzeni więc też jest porażka, ale mam sztywny sportowy zawias i jeszcze jej nie rozwaliłem, ani nie obiłem, choć nie mam osłony i pełno kamyczków i innych bzdetów sie o nią obija

Ja bym na twoim miejscu pomyślał o jakiejś osłonie żeby później nie było. :wink:
misHa

Post numer:#7  Postprzez balcer » 12 lip 2007, o 09:57

Ja również miałem w planach osłonę, i nadal mam, ale niestety miska były szybsza :) Dzisiaj ją zdejmę i rozejrzę się za jakimś spawaczem. Potem pasowałoby wlać olej... Jaki by był odpowiedni? Znając mojego ojca był lany minerał, czy teraz mogę wlać półsyntetyk, albo syntetyk? Ile go tam może wejść?
POZDR
balcer

Post numer:#8  Postprzez abrover » 12 lip 2007, o 12:05

Ja tam się miską nie przejmuję jedyne co że mi błoto na silnik leci.
abrover

Post numer:#9  Postprzez Strzelba » 12 lip 2007, o 13:37

balcer napisał(a): czy teraz mogę wlać półsyntetyk, albo syntetyk? Ile go tam może wejść?

jesli silnik jest w dobrym stanie to lej syntetyk a tak to polsyntetyk

co do ilosci patrz na foto:
Obrazek
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#10  Postprzez WojtasTbs » 12 lip 2007, o 14:18

podniesc przód a nie obniżac :)
WojtasTbs

Post numer:#11  Postprzez Black Shadow » 17 lip 2007, o 20:31

Tak jak już pisało, odkręcić i dać do spawania, musisz tylko znlaleźć kogoś kto spawa aluminium. Ja jeżdżę od 3 lat na 10W40 (półsyntetyk) Orlen Platinum, moim zdaniem mineralny jest za gęsty.
Black Shadow

Post numer:#12  Postprzez Fasola_Gdańsk » 17 lip 2007, o 21:32

tanim kosztem mozesz kupic klej dwuskladnikowy do aluminium za 20zl i taki ubytek zalatac, mam w domu dwie miski do M40 (w zapasie, w razie co ;) ), i jedna na aucie, i jedna z zapasowych jest polatana w 6 miejscach chyba tym klejem, a uderzenie ta miska o kraweznik powoduje pekniecie wszedzie indziej tylko nie na tym laczeniu ;)

jak miales wlany mineralny i zalejesz syntetykiem wyplucze ci caly syf z silnika, moze zapchac jakis kanal olejowy lub zaworek zwrotny przy obudowie filtra oleju i masz brak smarowania na gorze silnika, i nowy problem na glowie. M40 jest bardzo wrazliwe na punkcie smarowania.
Fasola_Gdańsk

Post numer:#13  Postprzez balcer » 17 lip 2007, o 22:47

Micha zaspawana(utargowane 70zł.), olej minerał :mad2: (brak funduszy)...

Wszystko już założone. Póki co w porządku. Teraz mam w planach nieco ostrożniejszą jazdę :roll: oraz jakąś osłonę:) :cool2:
balcer

Post numer:#14  Postprzez PaWeLeK_E30 » 17 lip 2007, o 22:52

balcer, czy brak funduszy znaczy, że wlałeś najtańszy mineralny jaki znalazłeś :D
Różnica w cenie między mineralnym, a syntetykiem nie jest aż tak duża :cool2:
PaWeLeK_E30

Post numer:#15  Postprzez balcer » 18 lip 2007, o 00:05

W tym momencie była to dla mnie znaczna różnica. Silnik M40 nie jest w idealnym stanie i nie będę wkładał kasy w niego, bo wiem że jest to tylko motor do nauki jazdy. Po około 1,5 roku(30-40tys.) po otrzymaniu prawka zamierzam zmienić silnik, o ile nie e30 na inną ( z lepszym wyposażeniem i najlepiej trumniak :) ). Także nie miejcie mi za złe że poleciałem na cenę :roll:
balcer

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części