[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

temperatura w M20

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez PaWeLeK_E30 » 1 wrz 2007, o 23:41

bandyta, Termostatu nie da się naprawić. Termostatu się nie rozbiera. Termostat się wymienia :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#17  Postprzez eater » 3 wrz 2007, o 08:01

A co najlepsze to wymiana termostatu jest badziewnie prosta.

Ale co do odpowietrzania... generalnie należy odpowietrzać M20B20.

Nie wiem jak w M20B23, ale w B20 jest na obudowie termostatu śruba służąca do odpowietrzania i nawet w "mądrych książkach" z cyklu "Naprawiam E30" jest napisane, że odpowietrzanie należy przeprowadzić.

Jest to proste - przy pracującym silniku otwieramy wlew do zbiorniczka - odkręcamy śrubę na gorze obudowy termostatu i czekamy aż przestaną lecieć pęcherzyki powietrza.

Jak leci czysty płyn - zakręcamy i po wszystkim. Uzupełniamy do żądanego poziomu płyn w zbiorniku i jedziemy. :cool2:
eater

Post numer:#18  Postprzez Adrian » 3 wrz 2007, o 16:56

eater napisał(a):Jest to proste - przy pracującym silniku otwieramy wlew do zbiorniczka - odkręcamy śrubę na gorze obudowy termostatu i czekamy aż przestaną lecieć pęcherzyki powietrza.

dodałbym jeszcze do tego, że włączamy ogrzewanie na max. ciepłe
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#19  Postprzez eater » 4 wrz 2007, o 08:11

Adrian napisał(a):
eater napisał(a):Jest to proste - przy pracującym silniku otwieramy wlew do zbiorniczka - odkręcamy śrubę na gorze obudowy termostatu i czekamy aż przestaną lecieć pęcherzyki powietrza.

dodałbym jeszcze do tego, że włączamy ogrzewanie na max. ciepłe

Fakt, o tym zapomniałem.
eater

Post numer:#20  Postprzez Lord Lukasz » 4 wrz 2007, o 08:49

Książki dużo dziwnych rzeczy piszą :wink: ja bynajmniej nigdy nie odpowietrzałem m20 i tak jak napisałem wcześniej, jeśli układ jest w pełni sprawny czyli drożny, szczelny itp. to nie ma potrzeby odpowietrzać
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#21  Postprzez bandyta » 5 wrz 2007, o 10:25

znalazłem przyczyne niedogrzewania sie mojego auta :duh: wydarłem termostat a w nim 4 dziurki nawiercone a wczesniej wymieniłem wisco bo było zaspawane na stałe :duh: ale ktos kombinował :mad2: :mad2: teraz mam nowe wisco nowy termostat i ma być :cool2: :cool2: :!: :!:
bandyta

Post numer:#22  Postprzez Adrian » 5 wrz 2007, o 10:28

bandyta napisał(a):a w nim 4 dziurki nawiercone a wczesniej wymieniłem wisco bo było zaspawane na stałe ale ktos kombinował

tak to jest jak się kupi auto po jakimś partaczu :(
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Silnik: M20B20

Post numer:#23  Postprzez bandyta » 5 wrz 2007, o 10:32

Adrian napisał(a):
bandyta napisał(a):a w nim 4 dziurki nawiercone a wczesniej wymieniłem wisco bo było zaspawane na stałe ale ktos kombinował

tak to jest jak się kupi auto po jakimś partaczu :(
masz racje teraz na mojej głowie dbanie o szczegoły :mad2: :duh:

[ Dodano: 05-09-2007, 12:29 ]
co jest :?: po wymianie termostatu zapaliłem silnik odpowietrzyłem go na gorąco złapał temperatyre jak nalerzy czyli wskazowka na stoi na srodku ale to wszystko sprawdzane w garażu lecz jak wyjechałem to nie złapał temperatury jak nalezy wskazowka jest miedzy kreską srodkową a tą po lewej stronie nie stoi na srodku :?: czemu tak sie dzieje ? nowy termostat nowe wisco układ chłodzenia odpowietrzony :mad2: :mad2:
bandyta

Post numer:#24  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 5 wrz 2007, o 19:51

Według mnie to jest jak najbardziej prawidłowe, szczególnie jak masz włączony mały duży obieg, czyli ogrzewanie na max. Chociaż u mnie to bez różnicy, i tak zawsze wskazówka 1-2mm do pionu brakuje. Latem w korkach przy 30 stpniach na plusie było w pionie.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#25  Postprzez noker7 » 5 wrz 2007, o 20:07

bandyta napisał(a):a wczesniej wymieniłem wisco bo było zaspawane na stałe :duh: ale ktos kombinował :mad2: :mad2:

Znam ten samochód, wcześniej poruszał sie nim znajomy, a wisco mial zaspawane bo podobno silnik słychac jakby miał ze sto koników wiecej :duh: :duh:
Obrazek
noker7
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#26  Postprzez bandyta » 6 wrz 2007, o 17:57

noker7 napisał(a):
bandyta napisał(a):a wczesniej wymieniłem wisco bo było zaspawane na stałe :duh: ale ktos kombinował :mad2: :mad2:

Znam ten samochód, wcześniej poruszał sie nim znajomy, a wisco mial zaspawane bo podobno silnik słychac jakby miał ze sto koników wiecej :duh: :duh:
ano własnie z jasła go mam jak narazie nie narzekam jezdzi dobrze auto pozdrow pawła odemnie jak go zobaczysz :cool2: :cool2:
bandyta

Post numer:#27  Postprzez noker7 » 6 wrz 2007, o 19:16

pozdrow pawła odemnie jak go zobaczysz :cool2: :cool2:

Pawła nie znam ale ona była u niego może z miesiąc. Wcześniej poruszał sie nią mój znajomy jakiś rok... może dwa :cool2:
Obrazek
noker7
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#28  Postprzez bandyta » 6 wrz 2007, o 20:20

noker7 napisał(a):
pozdrow pawła odemnie jak go zobaczysz :cool2: :cool2:

Pawła nie znam ale ona była u niego może z miesiąc. Wcześniej poruszał sie nią mój znajomy jakiś rok... może dwa :cool2:
aha no mowił ze od kolegi odkupił bo wczesniej miał ją paweł puzniej twoj kolega lecz paweł odkupił i kupiłem ja
bandyta

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części