kredensiarz napisał(a):Bez 5000 zł nie ma sensu nawet rozbierać m20. No chyba że chcesz użyć polskich lub chińskich zamienników, i za parę lat zaczynać od nowa. Jak nie robisz sam tylko dajesz do warsztatu, 7000 to minimum.muranos napisał(a):panewki głowne są w dwóch wersjach, z rowkiem smarującym w obu częsciach panewki (stary typ) i z rowkiem smarującym tylko w części po stronie bloku.
oba typy panewek współpracują z odpowiednimi wałami.
jak załozysz panewki w których tylko jedna ma rowek do wału który chodził z obiema wyrowkowanymi panewkami to będziesz miał smarowanie pulsacyjne panewki korbowodowej i daleko niepojedziesz.
w wale do panewek w wersji "stopkowa pełna" jest ekstra otwór przezkazdy czop na wylot.
Nic z tych rzeczy. To co piszesz musi dotyczyć innego silnika. W m20 oprócz zamków w stopkach nie ma żadnych różnic. Wiem, bo mi wcisnęli niewłaściwe panewki, i po przerobieniu zamków, założyłem je. Naturalnie po porównaniu ze starymi.
podyskutuj z fotami wałów powyżej

najbardziej problemową sytuację miałem z tłokami, podporami wału i stopkami korbowodu, nie zrobiłem czytelnego zdjęcia w jakiej powinny być pozycji... ale jakoś się udało to odtworzyć