[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Olej do skrzyni Wątek rozwiązany

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez Strzelba » 9 cze 2007, o 15:12

odnawiam temat

dzis jakos tak przypadkiem bylem w kanale pod bunia i za chiny ludowe nie moge znalesc zadnej tabliczki naklejki itd
jak inaczej sprawdzic jaki wlac olej czy tylko dekodowanie vin'u mi zostaje
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#17  Postprzez vinex00 » 9 cze 2007, o 15:55

ja też mam ten problem nie mam żadnej tabliczki. gdzieś w necie wyczytałem kiedyś że jak nie ma żadnej to też jest jakiś konkretny typ olejy przypiasny. nie pamiętam jaki i czy to wogóle prawda.
najlepiej chyba po numerze vin, ja tak zrobie . pojade na serwis to mi powiedzą. albo ktoś zarzuci linka z tym dekadowaniem vin. może już gdzieś był. jestem o nie dawna na forum to jeszcze nie przetrząsnęłem wszystkiego
vinex00

Post numer:#18  Postprzez Strzelba » 9 cze 2007, o 20:12

vinex00 napisał(a): albo ktoś zarzuci linka z tym dekadowaniem vin

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=44

[ Dodano: 09-06-2007, 20:20 ]
z dekodera wyszlo mi ze mam skrzynie: S5-16 a na stronie castrola pisze cos takiego:
- Ręczne skrzynie przekładniowe: zespoły z pomarańczową wywieszką z napisem 'ATF Oil', TQ DEXRON III; zespoły z zielona wywieszką z napisem 'Special Oil', SMX-B. Wywieszki są umieszczone obok korka wlewu oleju
- Zespoły ręcznych skrzyń biegów z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-1': BMW Part No. 83 22 9 408 942; zespoły z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-2': BMW Part No. 83 22 0 309 031; zespoły bez naklejek: EP 80W / DYNADRIVE.

i z tego co rozumiem jak nie ma u mnie zadnej tabliczki to powinienem zalac EP 80W / DYNADRIVE ale co to jest pierwsze slysze o czyms takim
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#19  Postprzez Ostyn » 10 cze 2007, o 12:11

Ja akurat wczoraj wymieniałem olej w skrzyni i w moście.
Zalałem to Hipolem super gl-5
Ostyn

Post numer:#20  Postprzez vinex00 » 10 cze 2007, o 16:35

strzelba napisał(a):EP 80W / DYNADRIVE ale co to jest pierwsze slysze o czyms takim

EP 80

Zastosowanie
Mineralny olej przekładniowy zawierający aktywne dodatki EP, o wysokiej wytrzymałości.Castrol EP może być stosowany we wszystkich mechanicznych skrzyniach biegów, które wymagają oleju przekładniowego wg API GL-4. Należy przestrzegać zaleceń producenta przekładni i w związku z tym nie stosować w skrzyniach biegów, dla których wymagane jest GL-5.
Podstawowe zalety i korzyści
Dzięki wysokojakościowym olejom bazowym oraz kombinacji aktywnych dodatków EP odznaczają się następującymi zaletami:
Specyfikacje
API GL4, MAN 341 Typ Z1, ZF TE-ML 02A/17A

DYNADRIVE

Zastosowanie
Wzmocniony syntetycznie olej zaprojektowany specjalnie dla pojazdów użytkowych. Do stosowania w ręcznych skrzyniach biegów i przekładniach głównych. Pozwala na wydłużenie okresów między wymianami nawet do 160 000 km.Spełnia każdy poziom wymagań wg API GL - 1,2,3,4,5 poprzez zastosowany unikalny system dodatków spełniających wymagania ekstremalnmych nacisków w przekładniach hipoidalnych , również odpowiedni do synchronizowanych skrzyń manualnych.
Podstawowe zalety i korzyści
Specyfikacje
API GL-1,2,3,4,5, MAN 3343 Typ M, ZF TE-ML 02B/05A/12E/16C/17B/19B, Scania STO 1:0

[ Dodano: 10-06-2007, 16:41 ]
Sądze że DYNADRIVE jest i będzie lepszy od EP 80W
vinex00

Post numer:#21  Postprzez PaWeLeK_E30 » 10 cze 2007, o 17:24

Ostyn, jeżeli masz dieselka tak jak ja to pewnie skrzynie też taką samą jak ja, czyli Getrag 260/5/50 i powinieneś lać olej ATF (Automatic Transmission Fluid) jest naklejka na skrzyni.

Co do skrzyń to wg. niemieckiej instrukcji od E30:
Marken-Getrieboel SAE 80, Spezifikation MIL-L-2105 A bzw. API-GL 4, wahlweise Einbereichs-HD-Motorenol auf Mineralolbasis SAE 20/30/40 der Spez. API-SE od. SF

BMW 324d/td, 318is mit Klimaanlage : ATF-Ol (Olsorten kennt jeder BMW Kundendienst)

Przepisałem to co jest w tabelce na stronie 134 :D Niemieckiego nie znam, ale mniej więcej wszystko jasne :cool2:
PaWeLeK_E30

Post numer:#22  Postprzez Ostyn » 11 cze 2007, o 08:07

PaWeLeK_E30 napisał(a): jest naklejka na skrzyni.

eh.. nie ma naklejki :P Jedyna naklejka dotycząca oleju jaką znalazłem jest na zbiorniczku wspomagania...

zresztą i tak za niedługo będę musiał zlać olej bo mam wyciek między silnikiem a skrzynią :(
Ostyn

Post numer:#23  Postprzez PaWeLeK_E30 » 11 cze 2007, o 09:15

Ostyn, może odpadła :D
Sprawdź po VIN czy skrzynia jest Getrag !!
Lepiej lać olej taki jaki powinien być :cool2: No ale lepiej wlać jakiś inny olej niż ma na sucho chodzić :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#24  Postprzez 3zeR » 9 paź 2007, o 19:13

no to ja sie dorzucam tak jak w osobnym temacie pisalem. skrzynia Getrag 242/19, bez naklejki, co lac?
3zeR

Post numer:#25  Postprzez abrover » 10 paź 2007, o 06:55

Ja zalałem od razu poza zakupie Orlen Oil HIPOL 85W90 GL-5 i taki Tobie polecam, 13 zł za litr :)
abrover

Post numer:#26  Postprzez 3zeR » 10 paź 2007, o 08:58

taki olej lalem do malucha :D jednak wolalbym cos lepszego :)
3zeR

Post numer:#27  Postprzez abrover » 10 paź 2007, o 09:46

Nie poczujesz żadnej różnicy. Skrzynia też :D
abrover

Post numer:#28  Postprzez Ostyn » 10 paź 2007, o 10:30

abrover napisał(a):Nie poczujesz żadnej różnicy. Skrzynia też :D

Ja jednak poczułem.... z rana jak jest chłodno wrzucenie dwójki jest co najmniej trudne, trzeba sporo krzepy :) A że wymienione mam uszczelki skrzyni, to jak tylko będę miał chwilę czasu wymieniam olej na coś co "poleca fabryka" :)
Ostyn

Post numer:#29  Postprzez abrover » 10 paź 2007, o 16:21

W takim razie zalej Castrol Manual 80W90. Wygląda tak:

Obrazek
abrover

Post numer:#30  Postprzez Polano » 8 mar 2013, o 14:46

Skąd taki pomysł żeby wymieniać alej do manualnej skrzyni? Wystarczy dolać jeśli brakuje z powodu wycieku. Jeśli jest fabrycznie zalany to taki powinien być i tyle.
Polano

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części