[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Szarpie ty?em przy ruszaniu.

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Re: Szarpie tyłem przy ruszaniu.

Post numer:#16  Postprzez lukbarto » 30 lis 2014, o 16:42

Kolego na 99% to krzyżak na wale.
lukbarto

Post numer:#17  Postprzez groocha » 30 lis 2014, o 19:43

jeśli coś tłucze o karoserię z tyłu to jedyne co może być to tuleje belki tylnej
E30 325i coupe
E30 325e sedan
E34 528i sedan
groocha
Uczeń

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B27

Post numer:#18  Postprzez HNT126 » 3 gru 2014, o 22:54

Panowie, jeśli problem z szarpaniem budy przy ruszaniu powstawał stopniowo nie od razu i jeśli szarpanie występowało dopiero na nagrzanym ukł. napędowym i silniku, to proponuję wymienić sprzęgło :)
U mnie przerabiałem ten temat miesiąc temu. Objawy szarpania zdarzały się podczas ostatnich 2 lat, oczywiście tylko na rozgrzanym silniku, na początku tylko podczas cofania. Potem także podczas powolnego ruszania do przodu, zwłaszcza po długiej jeździe. Ostatnio niezależnie od tego czy silnik był rozgrzany czy nie, przy ruszaniu trzęsło całą budą.
Było to na tyle nie do zniesienia,że postanowiłem wymienić sprzęgło jak najszybciej. Po wymianie sprzęgła - jak ręką odjął! Samochód nigdy tak miękko nie jeździł. Tarcza sprzęgła była o 3 mm cieńsza niż nowa, poza tym całe poczerniałe, jakby przypalone. Nie było też tych promienistych nacięć na tarczy.
Tak więc to, że odczuwasz te szarpania z tyłu to nie świadczy jeszcze o tym, że sama usterka pojawiła się w układzie napędowym z tyłu samochodu. :)
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 316iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16