[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

nagrzewnica

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Re: nagrzewnica

Post numer:#31  Postprzez Mateusz » 1 gru 2014, o 00:02

wymieniłem nagrzewnicę, termostat sprawny i silnik łapie jakieś 88 stopni a ogrzewania praktycznie brak na postoju jeszcze trochę grzeje ale w czasie jazdy to już tylko zimne powietrze daje... czy to wina elektrozaworu(na postoju jak przełączam zimne-ciepłe to na zimnym daje zimne a na ciepłym ciepłe ale bez szału a w czasie jazdy to już regulacja zimne bardziej zimne) czy może węże do nagrzewnicy są zamienione?
Mateusz

Post numer:#32  Postprzez wojtaq » 1 gru 2014, o 00:04

dokładnie , sprawdz czy weze nie zamienione
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#33  Postprzez Mateusz » 1 gru 2014, o 00:11

zrobię jutro szybką podmianę i zobaczę czy coś się zmieni
Mateusz

Post numer:#34  Postprzez wojtaq » 1 gru 2014, o 08:39

nie podmieniaj na ślepo tylko sprawdź jak są podłączone i juz bedziesz wiedział
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#35  Postprzez Mateusz » 1 gru 2014, o 12:49

niestety nigdy nie widziałem jak powinny być prawidłowo podpięte i od początku winiłem nagrzewnicę, po jej wymianie węże podłączyłem tak samo i dalej było zimno :duh: dziś zamieniłem je miejscami i grzeje aż miło :D auto miało kiedyś zmieniany silnik i pewnie wtedy ktoś się pomylił... szkoda że nie zacząłem od tego bo uniknął bym wyciągania deski rozdzielczej. Dzięki Wojtaq :cool2:
Mateusz

Post numer:#36  Postprzez bugaobugao » 1 gru 2014, o 20:21

Również mam problem z ogrzewaniem i postanowiłem to opisać zanim zdecyduje się wyciągać deskę.
Więc tak od kiedy auto posiadam a jest to już kilka lat grzania nigdy zadowalającego nie było.
Początkowo było m40lpg i ogrzewanie delikatnie coś tam grzało na postoju a podczas jazdy wraz z narastającą prędkością malała temperatura w kabinie. Teraz autko po swapie na m42 i wyrzucone lpg ogrzewania dalej nie ma (węże podobno podpięte są dobrze)
Gdy silnik się rozgrzeje na postoju delikatnie ciepłe powietrze leci na nogi i szybę ale nie powiedział bym w sumie że jest ciepłe raczej takie "letnie" Gdy auto jedzie bucha zimnym. Do tego kolejny dziwny objaw zauważyłem mianowicie gdy np zakręcę silnik na powiedzmy 2000 ok to słyszę takie pukanie z okolic pod kierownica tak jakby ping pong jakiś tam latał im wyższe obroty tym puka szybciej aż za chwilę przestaje pukać. Dzieję się tak gdy pokrętło ustawie na ciepłe. Kiedy ustawione jest na zimne pukanie nie występuje. Silnik dogrzewa się normalnie szybko tak jak powinien, temperatura cały czas w normie, płyn nowy, termostat sprawny. Nie wiem już co tam grane a nie chce na darmo mordować się z tą deska :) cały czas mam wątpliwości co do podłączenia tych węży jednak kolega co "się zna" twierdzi że są podłączone poprawnie i gdyby było inaczej silnik przegrzewał by się. Bardzo proszę o jakieś wskazówki i łopatologiczne objaśnienie na temat podłączenia tych węży i co to może pukać. Wydaję mi się że pukać może elektrozawór ale dlaczego on puka? czy przez to że może faktycznie źle podpięte są węże czy może sam elektrozawór się skończył ? Dodam jeszcze że w aucie susza w okolicach nagrzewnicy żadnych wycieków itp
bugaobugao
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M42B18

Post numer:#37  Postprzez Jasmen » 1 gru 2014, o 21:24

Wszystkie objawy które opisałeś wskazują na źle podpięte węże, wąż wychodzący z tylu glowicy, przy samej grodzi powinien być podlaczony na króciec na którym znajduje się elektrozawor, czyli na dolny z tego co pamiętam
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Silnik: M52B28

Post numer:#38  Postprzez pawels5 » 1 gru 2014, o 23:32

Wytłumaczcie mi jakie znaczenie na grzanie ma to którym króćcem wejdzie ciepły płyn, a którym wyjdzie? bo nie za bardzo kumam nagłego wzrostu ogrzewania przez zamianę węży. Co za różnica, czy elektrozawór będzie na wejściu czy wyjściu?
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#39  Postprzez qbacki » 2 gru 2014, o 00:00

Znaczenie podejrzewam to samo co przy chlodnicy. Chodzi o grawitacje. Wchodzi na gore bo w momencie gdybys mial podpiete na dolny waz i wlaczal ogrzewanie to woda musialaby isc przez nagrzewnice do gory. Pompa wody nie wytworzy takiego cisnienia.
Jak wlaczasz ciepelko i masz podpiete normalnie to samoistnie oraz troche przy pomocy pompy przez nagrzewnice przelatuje plyn z gory na dol i przeplyw jest jakby wymuszony.

Poza tym: patrz jezeli wpuszczalbys zimne na elektrozawor i odwrotnie to nie mialoby to sensu. Chcac nie chcac nawet jesli sobie wezmiesz nagrzewnice bez zadnej pomy itp itd i podlaczysz na odwrot to nie ma bata to z gory wyprze to z dolu.
Kolejna kwestia: jezeli podpialbys odwrotnie i jakims cudem by to zadzialalo to latem mialbys nagrzewnice ktora caly czas grzeje bo gromadziilby sie tam cieply plyn i wypuszczalbys go dopiero gdy wlaczalbys na cieplo co daje nam efekt grzania caly czas.. Dlatego puszczamy z gory bo nagrzewnica ma grzac kiedy nam sie zachce.
Tak mi sie wydaje.
qbacki

Post numer:#40  Postprzez bugaobugao » 2 gru 2014, o 00:23

zapomniałem jeszcze dodać może o istotnym fakcie otóż w moim przypadku oba węże przy grodzi na rozgrzanym silniku są ciepłe. Czy ten fakt nie obala tezy podmienionych węży ?? szczerze mówiąc bardzo bym się cieszył gdyby wina leżała po stronie tychże wążów :)
bugaobugao
Student

Post numer:#41  Postprzez Jasmen » 2 gru 2014, o 07:32

Gdy węże są podłączone na odwrót to w nagrzewnicy jakimś cudem zbiera się powietrze i to ono tak puka i ogrzewanie jest tylko na wolnych obrotach, nie jestem hydraulikiem ale wiem ze po zamianie węży jest wszystko ok
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Kolejne BMW: 728
Silnik: M52B28

Post numer:#42  Postprzez pawels5 » 4 gru 2014, o 21:24

qbacki napisał(a):Chodzi o grawitacje.

Nagrzewnica leży płasko, żadna grawitacja nie działa.
Zamkniecie ciepłego na wyjściu zablokuje cały przepływ. Wątpię żeby tak mieszał się płyn, przy zamkniętym zaworze, aby grzała nagrzewnica. Jak widać słabo to na razie wychodzi nawet jak jest normalny przepływ :D, ale zgadzam się, zawór powinien być oczywiście na wejściu.
pawels5
Inżynier

Post numer:#43  Postprzez bugaobugao » 6 gru 2014, o 15:30

A więc węże zamienione i faktycznie już nie puka tak jak opisywałem wcześniej :) w aucie zrobiło się ciepło :jum: jednak nie jest to ciepło takie jak powinno być ale gdy odkręce na max temperaturę to niema mowy żebym zmarzł tak jak wcześniej.
Co jeszcze można zmienić żeby leciało gorące?? teraz już chyba tylko nagrzewnica została tak??
W ogóle co ciekawe to żeby zamienić te węże to ten wchodzący na górny króciec trzeba było przedłużyć więc ktoś kto to robił wyszedł z założenia że skoro nie sięga tak to trzeba podłączyć na odwrót :) Tak czy siak jest mega lepiej :)
bugaobugao
Student

Post numer:#44  Postprzez pawels5 » 6 gru 2014, o 15:51

pawels5
Inżynier

Post numer:#45  Postprzez bugaobugao » 6 gru 2014, o 16:11

czyli dobrze podaje, na realoem jest tak samo http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=18

u mnie gdy pukało to powietrze czy co tam i grzania nie było wąż wychodzący z tyłu głowicy podpięty był na górny króciec a odpływ na dolny i po zamianie naprawiło się czyli podłączając tak jak jest na schemacie powinno być ok
bugaobugao
Student

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części