Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
Leon napisał(a):Przed chwilą wróciłem z garażu znajomego..... stały w nim 3 oleje silnikowe.
1. 20W50 Elf Sporti mineralny
2. 15W40 Mobil M mineralny
3 10W40 Mobil Super S półsyntetyczny
Temperatura w garażu ok. 0 st.C - zwykły blaszak.
Z ciekawości poodkręcałem oleje i paluchem patrzyłem jakie są gęste
Elf 20W50 był już gęsty jak dobry budyń - czuć było opór pod palcem i jak się go wlało do nakrętki to ciężko go było wlać z powrotem do banki.....leciały gluty a nie stróżka.
Mobil 15W40 i 10W40 na oko niczym się nie różniły i tak samo ładnie się przelewały normalnie szybko płynąc.
Nie spodziewałem się, że będzie taka różnica pomiędzy 15 a 20W![]()
Także jak komuś przyjdzie pomysł zalewać taki olej w okresie zimowym, to stanowczo odradzam.
Nie ma mowy żeby ten olej popłynął od razu (nawet po dłuższej chwili pracy silnika) cieniutką magistralą olejową w temperaturach poniżej zera a czytałem, że niektórzy w M20 przez cały rok śmigają na 20W50!!!
Maly89 napisał(a):Może ktoś doradzi ?m10b18 z lpg autem teraz latam na oleju mobil 1 10w40 na 16 000km pobrał go około 4l przy czym auto nie puszcza bąków niebieskich nie kopci ani nic i ma moc jak na 1.8.
Zastanawiam się nad zmianą oleju jaki polecicie? Myśle nad castrol 15w40 gtx high mileage.

bąku napisał(a):Maly89 napisał(a):Może ktoś doradzi ?m10b18 z lpg autem teraz latam na oleju mobil 1 10w40 na 16 000km pobrał go około 4l przy czym auto nie puszcza bąków niebieskich nie kopci ani nic i ma moc jak na 1.8.
Zastanawiam się nad zmianą oleju jaki polecicie? Myśle nad castrol 15w40 gtx high mileage.
Dlaczego masz tak długi interwał pomiędzy wymianami![]()
Dlaczego chcesz zmienić na olej o mniejszym zakresie lepkości
Maly89 napisał(a):16 000km pobrał go około 4l przy czym auto nie puszcza bąków niebieskich nie kopci ani nic i ma moc
Matko Boska... 
Maly89 napisał(a):wycieki sa napewno się gdzieś poci np na misce ponieważ 1 śruba jest przekrecona uszczelka wymieniona na nowa no ale niestety
Maly89 napisał(a):wychodzi coś około 250ml na 1000km więc jak na 24 letni silnik uważam to za mały ubytek
Maly89 napisał(a):wychodzi coś około 250ml na 1000km więc jak na 24 letni silnik uważam to za mały ubytek
bąku napisał(a):dlaczego tak myśle ponieważ olej 15.w40 jest gęstszy
Bzdura panie kolego

Dantte26 napisał(a):valdi80, co to za bułgaria w twoim podpisie... Matko Boska...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość