[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dziwny dźwięk przy odpalaniu

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Dziwny dźwięk przy odpalaniu

Post numer:#1  Postprzez Piter » 15 kwi 2007, o 09:13

Cześć.Więc chodzi mi o dziwne chrobotanie przy odpalaniu zimnego silnika.Dźwięk pojawia się bezpośrednio po pracy rozrusznika i trwa dosłownie sekunde.Tak jakby jakieś łożysko.Ale jest to tylko po nocnym postoju auta.Może miał ktoś takie coś i mi opisze o co chodzi?
Piter

Re: Dziwny dźwięk przy odpalaniu

Post numer:#2  Postprzez pavlick » 15 kwi 2007, o 12:42

Piter napisał(a):Cześć.Więc chodzi mi o dziwne chrobotanie przy odpalaniu zimnego silnika.Dźwięk pojawia się bezpośrednio po pracy rozrusznika i trwa dosłownie sekunde.Tak jakby jakieś łożysko.Ale jest to tylko po nocnym postoju auta.Może miał ktoś takie coś i mi opisze o co chodzi?

Pewnie zębatka rozrusznika nie wraca od razu po wyłączeniu bendiksa i zahacza o zęby koła zamachowego.
Ostatnio edytowano 16 kwi 2007, o 14:10 przez pavlick, łącznie edytowano 1 raz
pavlick

Post numer:#3  Postprzez robman » 15 kwi 2007, o 19:13

Ja mam dokładnie to samo i też stawiam w 99% na rozrusznik i zębatkę;)
robman

Post numer:#4  Postprzez Piter » 15 kwi 2007, o 21:43

A można z tym jeździć,czy robić to na biegu?
Piter

Post numer:#5  Postprzez robman » 15 kwi 2007, o 23:06

Spokojnie możesz jeździć rozrusznik jeszcze troszkę pokręci tylko będzie Cię ten dźwięk wkurzał przy odpalaniu. Ale jak tylko znajdziesz chwilkę to zajrzyj do niego koszt naprawy raczej nie będzie duży;)
robman

Post numer:#6  Postprzez algrab » 16 kwi 2007, o 00:30

Chyba mozna pare cm przepchnac auto na wysokim biegu tak zeby zmienil sie uklad zebatek, potem odpalac.
W innym samochodzie pomagalo.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez PaWeLeK_E30 » 16 kwi 2007, o 01:02

Jeżeli to rzeczywiście tylko rozrusznik to możesz jeździć tak długo aż całkiem przestanie działać :D
Kiedyś Ci po prostu auto nie odpali, bo rozrusznik nie poruszy tłokami i trzeba będzie pchać :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#8  Postprzez Piter » 16 kwi 2007, o 05:36

A no to spoko.Bo nie mam teraz kaski na naprawę.Musiałem wymienić termostat i muszę zrobić chłodnice bo coś cieknie od góry.

[ Dodano: 09-05-2007, 21:40 ]
Wie ktoś jaki może być koszt naprawy tego mojego rozrusznika? Bo faktycznie mnie denerwuje ten dźwięk.Może ktoś z forum się zna i ma ochote troszkę zarobić :nau: ?
Piter

Powrót do Mechanika & Części