[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pad? dyfernecja?- da si? naprawi??

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Padł dyfernecjał- da się naprawić?

Post numer:#1  Postprzez AlliGii » 30 lis 2014, o 00:35

Wirtam wszystkich.
Dziś przydarzyła mi się smutna rzecz...
Jak gdyby nigdy nic bez powodu, nagle i bez zapowiedzi rozsypał mi się mechanizm róznicowy w mojej e30 m20b20 z częściową szperą fabryczną.
Objawia się to tym, że skręcając przy małych prędkościach(np zawracanie) czyli w sytuacji gdy różnica w szybkości obracania się kół jest duża chrupie strasznie dyfer tak jakby z dwóch sprzęgnietych ze sobą zębatek obracała się tylko jedna i zęby przekakiwały.
Pytanie czy takie coś jest naprawialne czy muszę szukać nowego dyfra?
Jeśli wymiana jest konieczna to podpowie ktoś jak taki znaleźć:)
Podobała mi się ta częściowa szpera, bo pomimo silnika m20b20 dało się zrobić całkiem ciekawe rzeczy na asfalcie.
Jeszcze drugie pytanie odnoście awarii dyfra: Mój brat w swojej e30 stracił całkowicie napęd po bardzo wolnym przejechanmiu przez próg zwalniający, czyli jak ja- żadnych obciążeń, mała prędkość a tu nagle trach... czy to normalne?
AlliGii

Re: Padł dyfernecjał- da się naprawić?

Post numer:#2  Postprzez Mateusz » 30 lis 2014, o 12:04

zawsze możesz zdjąć dekiel i popatrzeć co tam się dzieje... mi kiedyś w małej głowie wypadło zabezpieczenie na bolcu na którym są satelity przez co ten bolec się wysuwał i dostawał pod wałek atakujący i to można było naprawić a ostatnio podczas spokojnej jazdy coś ok. 100 nagle coś chrupnęło i jak się okazało zmieliło całkowicie łożysko na atakującym
Mateusz

Post numer:#3  Postprzez AlliGii » 30 lis 2014, o 21:27

będę musiał tam zajrzeć.
A jeśli się okaże że trzeba wymienić to jakiego dyfra szukać żeby był taki sam? szczerze mówiąc jeszcze nigdy mu się nie przyglądałem więc nawet nie wiem czy, a jeśłi tak to gdzie i jakie są oznaczenia
AlliGii

Post numer:#4  Postprzez Makaveli » 30 lis 2014, o 22:50

oznaczenia znajdują się na takiej cienkiej blaszce przymocowanej do śruby mocującą obudowę do korpusu przy "uchu" lub po przeciwnej stronie. Jeśli wewnątrz mechanizm będzie zabudowany to była szpera. fotek poszukaj w googlu nic trudnego
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez Ostrowski » 30 lis 2014, o 22:54

Prawdopodobnie masz 3.45 w małej głowie, sprawdzisz to na blaszanej tabliczce pod jedną ze śrub która trzyma dekiel w dyfrze. Czy mała głowa czy duża to kuknij na flansze zamykające dyfer przy wejsciu półosi , jeżeli jest na 4 śruby pod klucz 13 to mała głowa , jeżeli jest 6 śrub pod klucz 13 to masz dużą głowę. Jak zajrzysz do środka i bedzie kaszana w środku to juz tylko inny dyfer, a w szczególności duża głowa. Mam teraz dwie duże głowy ale bez dekla i bez szpery 3.64 oraz 3.25 istnieje mozliwość wrzucenia tam szpery zwykłej albo 45% jakby co to priv. Napisz co zastałes w środku.
Ostrowski

Post numer:#6  Postprzez Mateusz » 30 lis 2014, o 23:23

3.45 były takie? ja obstawiam 4.10 bo taki mam u siebie chyba jest jeszcze 3.91 w b20 i podobno w turingu szły 4.45... a z dużej głowy pasowałby jakiś do seryjnego m20b20?
Mateusz

Post numer:#7  Postprzez Ostrowski » 2 gru 2014, o 00:32

U mnie w M20B20 fabrycznie była mała głowa 3.45, bywały też 3.64, 3.91 i 4.10. Z dużej podejdzie 3.91, 3.73, 3.64 i 3.46 a jak chodzi o sprint to lepszy bedzie ten 3.91.
4.10 i 4.27 to juz mała głowa
Ostrowski

Post numer:#8  Postprzez Jasmen » 2 gru 2014, o 07:28

3,45 były w starych m20b20 na podciśnieniach
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#9  Postprzez AlliGii » 4 gru 2014, o 12:57

Będę do niego zagladal w ten albo nastepny weekend z uwagi na to ze studiuje w Krk a auto zostało w rodzinnej miejscowości. Na pewno dam znać jak sprawa wygląda.
Ps: wielkie dzięki za już udzieloną i ewentualną przyszłą pomoc
AlliGii

Post numer:#10  Postprzez HNT126 » 4 gru 2014, o 19:13

Ostrowski napisał(a):Prawdopodobnie masz 3.45 w małej głowie, sprawdzisz to na blaszanej tabliczce pod jedną ze śrub która trzyma dekiel w dyfrze. Czy mała głowa czy duża to kuknij na flansze zamykające dyfer przy wejsciu półosi , jeżeli jest na 4 śruby pod klucz 13 to mała głowa , jeżeli jest 6 śrub pod klucz 13 to masz dużą głowę. Jak zajrzysz do środka i bedzie kaszana w środku to juz tylko inny dyfer, a w szczególności duża głowa. Mam teraz dwie duże głowy ale bez dekla i bez szpery 3.64 oraz 3.25 istnieje mozliwość wrzucenia tam szpery zwykłej albo 45% jakby co to priv. Napisz co zastałes w środku.

To wcale nie zasada, że mała głowa musi mieć 4 śruby a duża głowa 6 śrub :) Ja miałem kilka dyfrów, zawsze na imbusowych 6 śrubach, nie ważne czy duża 3,91 (z m20b25 touring) czy małe głowy (4,10 oraz 4,27). Inna sprawa że flansze do przykręcenia półosiek są demontowalne - wieloklin z pierścieniem zabezpieczającym - łatwo zmienić. Sam mam silnik M20b20 w tourasie w konfiguracji ze skrzynią biegów z m20b20 i dyfer 3,91 był zdecydowanie za długi. Polecam 4,10 lub 4,27. (Przynajmniej jeśli chodzi o szeroką lampę, to montaż do 2 litrówki dyfra o przełożeniu większym niż 3,91 grozi wyprzedzeniem na światłach przez fiata cinquecento i to z silnikiem 700 :nau:
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16

Post numer:#11  Postprzez Mateusz » 4 gru 2014, o 20:03

HNT126 napisał(a):...zawsze na imbusowych 6 śrubach...

czy ty przypadkiem nie mówisz o połączeniu flanszy z półosią?
najłatwiej spojrzeć na dekiel i na rozmieszczenie korka do spuszczania oleju z dyfra, w dużej głowie jest pod korkiem do uzupełniania oleju a w małej ten korek jest przesunięty w bok.
Mateusz

Post numer:#12  Postprzez Ostrowski » 4 gru 2014, o 22:49

HNT126 napisał(a):To wcale nie zasada, że mała głowa musi mieć 4 śruby a duża głowa 6 śrub :) Ja miałem kilka dyfrów, zawsze na imbusowych 6 śrubach, nie ważne czy duża 3,91 (z m20b25 touring) czy małe głowy (4,10 oraz 4,27).

Ziomek masz racje że 6 imbusów, ale to półoski tak sie mocuje do flanszy a mi chodzi o te flansze w dyfrze a nie te wystające do półosiek, nazwijmy je obsady łożysk które wchodzą w dyfer, jak 6 śrub to duża głowa, jak 4 to mała, zawsze to śruby M8 z łbem na klucz 13.
Ostrowski

Post numer:#13  Postprzez AlliGii » 1 sty 2015, o 23:13

dawno mnie tu nie było bo z racji ba rak czasu samochó niestety stałw garażu...
coś tam dłubałem ale były problemy i dopiero w święta zająłem się tematem.
po wstępnych poszukiwaniach najprawdopodobniej zużyły się płytki cierne więc postanowiłem oddać dyfer do regeneracji a w międzyczasie założyć inny
Chciałem włożyć dyfer od compacta brata(którego de facto sprzedaję na części więc jak coś to jeszcze zostało sporo rzeczy) i tu niespodzianka bo nie pasuje?!
wszędzie piszę że będzie pasował a jednak tak nie jest.
dekiel jest identyczny, otwory na śruby mocujące do belki są przesunięte wzdłużnie tak że można zamocować go tylko na dwóch i nie pasują otwory do półosi. Poza tym jest węższy o jakieś 2cm.
Może mi to ktoś wyjaśnić?
Przy okazji może ktoś ma dyfer 3.45 z małymi odchyłkami najlepiej w dużej głowie(ale w małej też będzie ok jak ktoś chce się pozbyć)
AlliGii

Post numer:#14  Postprzez wojtasm5 » 2 sty 2015, o 07:43

Trzeba zmienić flansze boczne i będzie pasować.
Należy podważyć je łomem lub dużym kluczem, wyskoczą i należy je zamienić i pasować będzie.
Powodzenia!!!!!!!!!!
Bo facet musi mieć wał a nie jakieś przeguby!!!
wojtasm5
Student

Moje BMW: M3EVO
Nadwozie: Coupe
Silnik: s50b32
Kolejne BMW: 330i
Silnik: M54b30

Post numer:#15  Postprzez 1 1 » 2 sty 2015, o 16:31

Ostrowski napisał(a):nazwijmy je obsady łożysk które wchodzą w dyfer

bieżnie łożysk.

a flansze, tak jak wojtasm5 pisze, łatwo wybić i wbić inne. uważaj, by nie uszkodzić uszczelniaczy.
1 1

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części