[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Drgania M20B20... Brak pomysłów..

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Drgania M20B20... Brak pomysłów..

Post numer:#1  Postprzez davirike » 6 gru 2014, o 13:19

Witam.

Mam problem ze swoją Bunią. Podczas przyspieszania przy prędkości ok 40-60 auto wpada w drgania. Drży wszystko. Powyżej 60 drgania się zmniejszają ale za to strasznie "buczy" coś. Poniżej 40 jest podobnie tylko ciszej.

Natomiast gdy jadę po rondzie to przy ok. 30 lub na szybszych łukach wszystko ucicha i chodzi igła(zero drgań, zero dźwięków, tylko słychać silnik) ale jak tylko wyprostuje kiere to znowu to samo.

Wyczytałem, że może być problem z podporą wału lub łącznikiem elastycznym wału.
Oba wymienione(lamforder i febi) i dalej to samo.

Dodatkowo auto trzęsie się na wolnych obrotach, delikatne muśnięcie gazu i po drganiach.

Maciej jakieś pomysły co może to być?
davirike

Re: Drgania M20B20... Brak pomysłów..

Post numer:#2  Postprzez Makaveli » 6 gru 2014, o 18:15

zobacz w jakim stanie masz poduchy pod silnikiem i skrzynią ??
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez davirike » 6 gru 2014, o 18:58

Jedna była strzelona pod silnikiem ale wymieniona już dawno na nowa, reszta poduszek jest cała i wygląda ok.
davirike

Post numer:#4  Postprzez M-Technic2 » 6 gru 2014, o 23:20

mogla wygladac na ok,sprubuj podniesc delikatnie silnik
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez davirike » 6 gru 2014, o 23:26

Ta z lewej strony jest napewno cała bo wymieniałem kołyskę i ją wykręcałem.. sprawdze jeszcze poduszkę skrzyni ale była również zdejmowana bo sprzęgło było robione ale nie przeze mnie..

Zdjęcie lewej poduszki.
Obrazek
Wygląda na zużytą?(nie jest zerwana)
davirike

Post numer:#6  Postprzez 1 1 » 6 gru 2014, o 23:39

fura może drgać, jeśli masz wydech na sztywno przymocowany do budy na przykład.
jeśli objawy tylko podczas jazdy, to może być źle wyważony wał napędowy lub coś z przegubem.
jeśli silnik na postoju również pracuje nierówno (napisałeś o wolnych obrotach, ale nie wiem czy poczas jazdy, czy postoju), to zapłon/lewe powietrze warto sprawdzić.
mogą być nawet krzywe felgi i też będzie drganie tylko przy jakiejś tam prędkości.
skopana zbieżność, opony też zagrają.
za mało danych...
1 1

Post numer:#7  Postprzez davirike » 6 gru 2014, o 23:59

Na postoju delikatnie drży ale to chyba normalne.. dolot nowy z aso, kable, palec, rozdzielcz nowe, wydech zamontowany jak bozia kazała, z gumami i wieszakami. Wał raczej nie bo ponad 70 drgania ustają a tak to powinno być jeszcze gorzej(tak mi się wydaje) W poniedziałek odbieram nowe opony to oddam felgi do sprawdzenia(wyprostowania), wyważenia i sprawdze zbieżność. Jak uda mi się to ogarnąć to zdam relację.
davirike

Post numer:#8  Postprzez 1 1 » 7 gru 2014, o 00:02

jeśli to wszystko nie pomoże, to wał. właśnie tak jest, że powyżej jakiejś prędkości przestaje wibrować.
1 1

Post numer:#9  Postprzez Tybek » 7 gru 2014, o 01:07

Po wymianie podpory, wał złożyłeś tak samo? Chociaż to raczej wykluczam, bo napisałeś że przed wymianą też drgania były? Na krzyżakach luzu nie ma ?
Auto na lewych łukach po rondzie Ci cichnie- na prawych też się tak dzieje ? Jak ktoś słusznie zauważył- może wydech masz sztywno poprowadzony, lub obija się o budę ?
Rozpędź samochód i wrzuć na luz- jeśli drgania będą nadal niezależnie od obrotów silnika (pobaw się pedałem gazu i obserwuj co się dzieje) to szukaj w układzie napędowym (wał) lub felgach/oponach.

Stało Ci się to nagle? Tzn. Jedziesz i wszystko gra, a za chwilę pojawiły się drgania ? Napisałeś też o drganiach na postoju gdy auto pracuje na wolnych- to są tego samego typu drgania, jak te podczas jazdy ? Jeśli podczas jazdy trzęsie Ci całą budą i wszystko dudni- to przyczyny szukaj w wale lub kołach ;)
Tybek

Post numer:#10  Postprzez wojtaq » 7 gru 2014, o 01:26

a łożyska ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#11  Postprzez davirike » 7 gru 2014, o 10:13

Na postoju autem lekko trzęsie ale wystarczy że obroty osiągną 1000 i wszystko ustaje. Są to inne drgania niż podczas jazdy. Silnik chodzi równo. Drgania podczas jazdy są uzależnione tylko i wyłącznie od prędkości 40-60 na godzinę niezależnie od luzu czy jakiegokolwiek biegu. Drgania przed wymianą były, dlatego wogóle wymienialem podporę i łącznik. Wał równo na kropki złożony(tak samo jak był przed demontażem). Wczoraj jeszcze podniosłem auto i "jechałem" i był względny spokój. Także chyba jest to wina kół. Następnym punktem jest krzyżak, o nim akurat nie pomyślałem ale chyba był ok. Niedawno był przegląd i nic nie wyszło na trzepakach..
Drgania narastajace i buczenie ciche <40Km/h<drgania straszne i buczenie<60km/h< drgania lekkie i straszne buczenie.
Drgania i dźwięki ustają tylko wyłącznie na łukach w lewo i rondach.
davirike

Post numer:#12  Postprzez CincinCm » 7 gru 2014, o 18:16

Ja tak miałem i było przednie prawe łożysko koła. Wymiana raczej z piasta -180-300zł zależności od jakości/zniżek. Ja zalatwilem sobie drugie prawie nowe za 5dych.
Nie mówię, że na pewno to u Ciebie jest, ale od łożyska strasznie mi buda drżała i buczalo.
CincinCm

Post numer:#13  Postprzez davirike » 8 gru 2014, o 01:04

Dzięki za podpowiedzi, sprawdze i dam znać.

A tak przy okazji aby nie zakładać nowego tematu.. wracałem przed chwilą do domu i po odpaleniu nagle przestały działać zegary(obrotek, paliwo, temp) oprócz predkosciomierza który działa i dodatkowo dmuchawa przestała działać. Czy jest coś co mogło spowodować awarie obu tych rzeczy naraz?
davirike

Post numer:#14  Postprzez 1 1 » 8 gru 2014, o 01:06

przede wszystkim sprawdź bezpieczniki. potem można myśleć dalej.
1 1

Post numer:#15  Postprzez davirike » 8 gru 2014, o 07:38

To zrobiłem najpierw zanim tu napisałem. Wszystkie całe..
davirike

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części