[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Hałas napędu (diagnoza)

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Hałas napędu (diagnoza)

Post numer:#1  Postprzez nerfy » 15 gru 2014, o 15:13

Cześć, chciałbym się poradzić, a co zwrócić uwagę (a co wykluczyć) przy następujących objawach:

-po odpuszczeniu gazu pojawia się klikanie, jakby dyfer, półosie, ciężko powiedzieć co bo nie jest to też jakieś mega głośne.
-na spiętym napędzie cisza, to "klikanie" pojawia się po odpuszczeniu gazu, sprzęgle itp.
-Hałas trochę przypomina rozwaloy przegób w FWD.

Na co zwrócić uwagę, co to może być ?
Silnik M52b28 szpera 25% 3.xx
nerfy

Re: Hałas napędu (diagnoza)

Post numer:#2  Postprzez Tybek » 16 gru 2014, o 07:59

To jest luz :) najprawdopodobniej wał/dyfer/półosie z przewagą na dyfer. Skrzynia raczej nie. Jak sprawdzić?

Auto do góry, wrzuć bieg, wejdź pod auto i:

1. Luz na wale- bierzesz obie części wału tam gdzie może być luz (krzyżaki, przegub) każdą część w jedną łapkę i kręcisz obiema. Jak jest luz to wyczujesz.

2. Luz w dyfrze atak-koło talerzowe. Wszystko jak wyżej, tylko blokujesz koła ręcznym i ruszasz delikatnie wałkiem- duży luz też rozróżnisz.

3. Luz na półosiach satelitach- j.w. tyle że poruszasz kołem/ półosią- jak drugie koło się nie rusza a Ty obróciłeś już 1/4 obrotu :D to znaczy że jest luz ;)

ewentualnie belka może Ci już wychodzić na spacer... ;)

edit: to co napisałem powyżej odnosi się do pojedyńczego stuknięcia. Tak mi się jakoś skojarzyło że taki stukot masz u siebie... Ale chyba Tobie "terkocze" wiele razy po jednorazowym odpuszczeniu gazu?
Tybek

Post numer:#3  Postprzez 1 1 » 16 gru 2014, o 10:55

ja miałem te objawy przy kończącym się dyfrze. najpierw jest wycie, a potem właśnie terkotanie. później już z górki, pękają zęby na satelitach i zaczyna strzelać na zakrętach.

jeśli dyfer wył, to znaczy, że już następny etap. niefortunny strzał ze sprzęgła może też do tego doprowadzić. jeśli nie wył i nie katowałeś, to myślę, że można dyfer wykluczyć.
1 1

Post numer:#4  Postprzez nerfy » 17 gru 2014, o 10:10

Aha, rozumiem. Dzięki serdeczne za odpowiedź !
nerfy

Powrót do Mechanika & Części