[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem ze sprzęgłem/ wysprzęglik

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Problem ze sprzęgłem/ wysprzęglik

Post numer:#1  Postprzez Ciapek » 16 cze 2017, o 10:35

Cześć, pare dni temu padł mi wysprzęglik. Od jakiegoś czasu ubywał mi dośc mocno płyn, ale nie moglem zlokalizować skąd leci, chcialem jechac do znajomego na kanał wsiadam w auto, pedał wpada w podłoge. Próbowalismy to ze znajomym odpowietrzyc ale nic to nie dało.
Jako ze w garażu lezała mi druga skrzynia wziąłem z niej wysprzęglik i zamonotowałem do samochodu, niby wszystko ok, odpowietrzamy juz pedał zaczyna łapać opór. W pewnym momencie uslyszałem ze coś prysło i jeb płyn cieknie prosto ze skrzyni. Wyjąłem odpowietrznik, okazało ze sie ten bolec wpadł do środka do skrzyni :mad2:

Zakupiłem nowy wysprzęglik, pełny nadziei montuje go odpowietrzam znowu sprzęgło i ta sama sytuacja, prysło, płyn poszedł przez skrzynie, wyjmuje wysprzeglik, pompujemy na zewnątrz cieknie jak pojebany.

Czy to jest mozliwe zeby dwa wysprzegliki trafiły mi sie jakies felerne czy problem lezy gdzie indziej?

I pytanie czy jak ten bolec wleciał do skrzyni to da sie go wyjąc jakos nie zdejmując skrzyni? Da sie z tym jedzic czy jest mozliwość ze wpadnie gdzies pod docisk?

Nie mam juz na to nerwów, moze ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny
Ciapek

Re: Problem ze sprzęgłem/ wysprzęglik

Post numer:#2  Postprzez Stammek » 17 cze 2017, o 19:03

Mozesz probwac jakims magnesem przez otwor od wysprzeglika wyciagnac to co wpadlo do srodka.Jak sie nie uda to ja bym zwalał skrzynie.

Prawdopodobnie dwa razy nie trafileś wysprzeglikiem dobrze w łapę sprzela,oparł sie na kancie i jak dostła cisnienia to sie zeslizgnał i wystrzelił.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#3  Postprzez moher » 17 cze 2017, o 19:15

Potwierdzam, sam tak zrobiłem ale w E39. Skrzynie ściągałem jeszcze raz.
Obrazek
moher
Magister

Moje BMW: 318is
Silnik: M42B18
Kolejne BMW: 540i
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez Ciapek » 18 cze 2017, o 15:56

Obeszło sie bez zwalania skrzyni, dobry magnes i udało sie wyjąć to co tam wpadło. Co do montazu to faktycznie nie trafilem w łapke.

Teraz zamontowalem wszystko poprawnie i jest ok. Dzieki za odpowiedzi :)
Ciapek

Powrót do Mechanika & Części