temat wałkowany wielokrotnie, ale muszę podpytać
Pacjent to e30 z M20B20
Grzeje się szybko i bez problemów, ogrzewanie działa w 100%
nowa chłodnica w 01.2016
płyn chłodzący - Prestone
wskaźnik pokazuje temp. tak jak na zdjęciu czyli ciut powyżej pierwszej kreski, jak popracuje na postoju z 5-10 minut to osiągnie lekuteńko ponad 1/2, ale po ruszeniu i przejechaniu się wraca do 1/4 i ciut
temperatura płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym po przejechaniu z jednego na drugi koniec miasta - 78*C
dziś wstawiłem nowy czujnik temperatury Febi - brak zmian
punkty połączenia z masą znalazłem dwa, tj. nad pedałem sprzęgła i z lewej strony nad głośnikiem, zero korozji, odkręciłem je, przetarłem i dokręciłem - brak zmian
termostatu nie ruszałem z racji dobrego ogrzewania, szybkiego nagrzewania i pomiaru temperatury, ale czy jest odpowiednia ?
wiskozy nie słyszałem nigdy żeby się spieła
wyciągnąłem zegary i nic złego nie zauważyłem (jedyne co to, że są młodsze od samochodu :/ ), czy nakrętka od wskaźnika jest połączeniem z masą? Czy wskazówka temperatury powinna być taka luźna w swojej pracy (w porównaniu ze wskazówką poziomu paliwa) ?
Proszę o pomoc
Lewy termometr jest uszkodzony, proszę się nie sugerować

-- Dodano 18 paź 2018, o 18:37 --
Jest aktualizacja
W wakacje przy okazji wymiany dźwigienki zaworowej i kompletnego rozrządu wypłukałem chłodzenie płukaczem do chłodnic Prestone'a, 2 buteleczki i woda destylowana, żur niesamowity, 80l wody poszło a i tak nie wypłukałem idealnie, nowy płyn, odpowietrzanie itd. jest git. Efektem płukania była obniżona temperatura płynu podczas jazdy, trzymała się jeszcze niżej niż na wcześniejszych zdjęciach.
Na początku października, po długich namysłach, zmieniłem termostat z carlorstata 80 na 88*C, Behr TX 28 88D, no i powiem że bardzo pozytywnie się zaskoczyłem, po nagrzaniu silnik pracuje równiej, temperatura na wskaźniku podczas jazdy gdzieś między środkiem a lewą kreską. Na postoju dochodzi do pionu i niedalej. Wrzucam zdjęcia, mierzyłem temperaturę na grzaniu przepustnicy, najłatwiej było zaczepić sondę.

Zastanawiam się dalej czemu nie osiąga temperatury podczas jazdy, w sumie jedyne co przychodzi mi do głowy to chłodnica, polska produkcja, kilkuletnia (nie mam jak teraz sprawdzić w papierach jaka, ale później zedytuje), może jest zbyt wydajna? Na pewno to nie jest duża od diesla.
Ewentualnie wiskoza, działa prawidłowo, latem normalnie się spina, ale może lekko spina przy niższej temperaturze?
Czy wiskoza ma "biegi", czy tylko spina się po przekroczeniu temperatury, czy działa liniowo?
Jedno jest pewne, że wskaźnik działa dobrze
Zmieniać termostat dalej na 92*C ?
Dajcie znać co myślicie, może ktoś spotkał się z czymś takim
Pozdrawiam