[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zamiana bebnow na tarcze

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Zamiana bebnow na tarcze

Post numer:#1  Postprzez durex48 » 17 cze 2007, o 13:52

:?: :?: :?: Man pytanie czy da sie zaminić tylne bębny na tercze .Co bym musiał wymienic :?: DZIĘKI Z GÓRY POZDRAWIAM
[shadow=red][/shadow][glow=black][/glow]
Ostatnio edytowano 17 cze 2007, o 13:56 przez durex48, łącznie edytowano 1 raz
durex48

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 17 cze 2007, o 13:57

pewnie ze sie da
musisz miec kompletne tylne piasty z tarczami i to wszystko ale nie jestem pewien na 100%

[ Dodano: 17-06-2007, 13:58 ]
zglos sie do jackx-36 z tego co wiem o ma cale tylne zawieszenie na tarczach
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez Lord Lukasz » 18 cze 2007, o 09:50

Robiłem takią zamiane w swoim aucie miesiąc temu, ogólnie mówiąc jest masa pracy:

Potrzeba Ci całe wahacze z tarczami, ja kupiłem z całkowicie zużytymi tarczami więc musiałem zakupić nowe tarcze, klocki no i te małe szczęki do środka łącznie ze sprężynkami (bo jak wiadomo w e30 jest z tyłu tak zwany tarczo-bęben czyli w środku są takie same szczęki jak w bębnach z tym że 2 razy mniejsze, inna jest też linka od ręcznego, inne przewody gumowe hamulcowe i inne przewody miedziane.

Żeby wahacze odkręcić dobrze jest opuścić belke i ja tak zrobiłem, zanim założysz wahacze wypada też wymienić 4 tullejki gumowe które w nich są bo zapewne będą jeszcze oryginalne

Reasumując robiłem to po godzinach czyli po pracy i zeszło mi cały tydzień :D z tym że ja robiłem to tak jak ma być czyli wszysko zamontowałem nowe:

- Nowe tarcze + klocki
- tuleje wahacza (po 2 na jeden wahacz)
- 2 nowe linki
- nowe przewody gumowe i miedziane
- nowe szczęki + cały nowy zestaw montażowy szczek (czyli sprężynki itp.)
- regeneracja zacisków czyli czyszczenie,smarowanie i wymiane gumek
- płyn hamulcowy

+ wahacze

To wszysko co wyżej napisałem potrzeba Ci żeby to zrobić tak jak ma być, możesz pójść po kosztach i zakupić komplente wahacze w dobrym stanie i tylko przełożyć ale jak to będzie działać nie wiesz. Ja wydałem troche kasy ale warto było bo hamulce to bardzo ważny element w aucie i nie warto na nim oszczędzać
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Silnik: MxxBxx

Powrót do Mechanika & Części