[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

wymiana sworzni wachacza

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

wymiana sworzni wachacza

Post numer:#1  Postprzez kris/// » 23 cze 2007, o 14:45

witam do wymiany mam sworznie wachacza chce uzyc tych czesci
http://moto.allegro.pl/item207415862_kp ... _nowy.html co o nich sadzicie moze ktos juz testowal w swojej e30 czy polecacie jakies inne firmy?zalezy mi na trwalosci!drugie pytanko jakie elementy jeszcze przy okazji remontu przedniego zawiasu powymieniac koncowki drazkow kier.?lacznik stabilizatora?chce zrobic na tip top a trzecia sprawa to tylne hamulce uzyc klockow ate czy ferrodo?
kris///

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 23 cze 2007, o 15:01

moim zdaniem zasada jest taka: tanio kupione , dwa razy zapłacone :mrgreen:
na czymś fabryki musza oszczedzać , jezeli jeden sworzeń Febiego kosztuje 80zł a tu jest komplet naprawczy na cały wahacz za 75zł to o czym to świadczy ze fabryka oszczedza na materjałach .

jak chcesz zrobić to na markowych podzespołach to :
Febi
Lenfolder ( czy jakos tak sie to pisze )
ewentualnie ASO można sie mile zaskoczyc co do cen
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Strzelba » 23 cze 2007, o 17:08

odrazu wumien gumy mocujace drazek stabilizatora i laczniki stabilizatora
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#4  Postprzez evil » 24 cze 2007, o 10:12

jak wymieniać, to na Lemfordera, lub Febi - Bilstein. jak chcesz, to mam komplet swożni wahaczy. załatwię troszkę taniej, niż w sklepie.
evil

Post numer:#5  Postprzez Globi » 24 cze 2007, o 12:49

http://moto.allegro.pl/item204690633_la ... order.html dla porównania sam łącznik ale montujesz coś takiego i zapominasz na dłuższy czas
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez PaWeLeK_E30 » 24 cze 2007, o 23:54

gdzieś ktoś chwalił tę firmę Teknorot. Może w Turcji jest tania siła robocza i tania stal no i przez to tanie części. Jeżeli stal dobra to sworznie powinny wytrzymać tak jak inne droższe :D W końcu to tylko sworzeń :D
Ja osobiście nie testowałem :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#7  Postprzez Bond075 » 26 cze 2007, o 15:27

Ja mam założone tej firmy sworznie na jednej stronie i nie narzekam. Tylko musisz pamietać żeby fachowiec co bedzie ci je wprasowywał zdjął gumy ochronne a później założył bo jak nie zdejmie to mogą sie przedziórawić i sworzeń długo nie pociągnie
Bond075

Post numer:#8  Postprzez kris/// » 27 cze 2007, o 13:21

bond075 dlugo smigasz na tym sprzecie jaki przebieg??
kris///

Post numer:#9  Postprzez chilid » 28 cze 2007, o 15:31

A nie lepiej kupić cały wahacz ???
chilid

Post numer:#10  Postprzez Bond075 » 28 cze 2007, o 18:52

kris/// napisał(a):bond075 dlugo smigasz na tym sprzecie jaki przebieg??

Narazie około 1000 zrobiłem. Ale najważniejsze w sworzniach są gumy ochronne bo jak się przedrą to się do środka piach i woda dostaną i ..... wiadomo.
Bond075

Post numer:#11  Postprzez Globi » 28 cze 2007, o 22:48

Bond075, te gumy są chyba na każdym sworzniu z tego co sie orientuje ale jak juz robić to na dobrych podzespołach też jestem tego zdania jak już koledzy wyżej mówili jackx-36,
jackx-36 napisał(a):moim zdaniem zasada jest taka: tanio kupione , dwa razy zapłacone
wiec lepiej kupić oryginał i mieć spokój i zapomnieć o tym elemencie

Ostatnio wymieniałem łożysko było do wyboru 4max czy coś takiego 54zł kilka polskich po drodze i SKF 110zł ( ceny intercars ) wiec wolałem zapłacić jak za dwa ale za robotę raz :D
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#12  Postprzez PaWeLeK_E30 » 28 cze 2007, o 23:20

jak dla mnie to sworzeń się dziesięć razy szybciej rozleci niż guma na nim. Gumę to można uszkodzić mechanicznie, a wtedy nawet najdroższy sworzeń nie wytrzyma jak się syf dostanie.

wiadomo że oszczędny traci dwa razy, ale nie sztuka też przepłacić. Tureckie czy nawet Polskie nie zawsze musi znaczyć gorsze. Prosty przykład z życia :D Piwko , Vodeczka :D Polskie najlepsze :D A te zagraniczne firmowe to sobie mogą wsadzić głęboko :D

A to ile sworzeń wytrzyma to głównie zależy od tego po jakich drogach kto jeździ. Jeżeli po równych asfaltach to najtańszy wytrzyma dłużej niż originalny z ASO jeżdżony po dziurach :D
Dlatego też przeważnie z prawej strony sworznie czy inne elementy zawieszenia są bardziej wyje... :cen:

Ale każdy ma swoje autko i swój rozum , dysponuje też jakimiś pieniążkami , więc niech sam decyduje. Za takie pieniądze kupił bym tego TEKNOROTa :cool2: bo jakieś pozytywne opinie są o tej firmie. No a negatywy wystawiają Ci co nigdy go nie testowali :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#13  Postprzez matuka » 29 cze 2007, o 23:40

Kupiłem takie dwa zestawy od tego typa.Jeszcze nie zamontowałem,ale wygladaja ok.
matuka

Post numer:#14  Postprzez Strzelba » 30 cze 2007, o 16:19

matuka napisał(a):Kupiłem takie dwa zestawy od tego typa.Jeszcze nie zamontowałem,ale wygladaja ok.

no to teraz zakasac rekawy i do roboty i czekamy na relacje co i jak
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18