[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zmiana silnika z 320i na 325 a tylny most?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Zmiana silnika z 320i na 325 a tylny most?

Post numer:#1  Postprzez Mario Callino » 29 sie 2007, o 23:35

Witam. Jestem obecnie na etapie zmiany silnika w mojej E30 z wersji oryginalnej 320i na silnik 2.5l. W związku z tym mam pytanie na które może ktoś zna odpowiedz:
Czy po takiej zmianie silnika tylny most będzie wystarczająco wytrzymały czy lepiej od razu wstawić most od wersji 325?
Pozdrawiam
Mario
Mario Callino

Post numer:#2  Postprzez Menl » 29 sie 2007, o 23:50

wytrzymac wytrzyma bo byl taki sam z malym wyjatkiem ( maly "dowarznik" kolo sprzegla lepastycznego czy jak mu tam) ale zalezy jak wykorzystujesz swoja e30tke? jak do ostrej jazdy to szybciej wymieknie, wtedy sobie wymienisz i po klopocie.
Menl

Post numer:#3  Postprzez agaE-30 » 30 sie 2007, o 20:08

wszysko będzie ok ale są różne przełożenia w 2.5 z mostem od 2.0 będziesz miał większe przyspieszenie ale mniejszą prędkość max.
agaE-30

Post numer:#4  Postprzez PioterW » 30 sie 2007, o 22:12

w 2,0 była mała głowa (zazwyczaj), więc może wytrzyma, a może nie - zależy jak ruszasz i jak długo stoisz w miejscu po tym jak wciśniesz gaz

jakie masz teraz przełożenie?
PioterW

Post numer:#5  Postprzez wojtass » 30 sie 2007, o 22:55

Kumpel miał taką e30 320i z przełożonym silnikiem 2,5 jeszcze w Niemczech dyfer został z 2-litrówki w tym przypadku 4,10 muszę przyznać że sporo wytrzymał prawie 2 lata w Polsce. Jednak przy okazji kjs-u
dostał na tyle mocno że obudowa mechanizmu różnicowego pękła(pojawiły się rysy i zaczęły się wysuwać sworznie satelit z obudowy) Auto dojechało do domu o własnych siłach i nawet jeszcze jakiś czas na tej usterce jeździło ale zaczęło się pojawiać chrobotanie i nie było rady, wymiana na dłuższy tym razem było to chyba 3,64. Ale muszę przyznać że z krótkim dyfrem auto się niesamowicie zbierało i przy normalnej eksploatacji jeździło by jeszcze z nim do dziś.
wojtass

Powrót do Mechanika & Części