[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

predkosciomierz, ekonomizer i licznik km. pomocy

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez wojtaq » 14 lip 2011, o 11:15

lolejko napisał(a):
wojtaq napisał(a):nie wiem czy to nie dalej wina czujnika w dyfrze bo ja miałem tak samo lecz wkońcu zaczęło działać

No ale czujnik drugi założony i to samo po dwóch dniach się dzieje. W dyfrze jest jakies koło zębate z którego odczytuje czujnik prędkość?

widze że nie czytamy ze zrozumieniem
przecież drugi czujnik mógł się również zepsuć jeśli po wymianie było ok ,
w dyfrze jest taka duża ''zębatka'' z której czujnik odczytuje sygnał
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez lolejko » 14 lip 2011, o 11:22

wojtaq napisał(a):przecież drugi czujnik mógł się również zepsuć jeśli po wymianie było ok ,

Ehhh trzeba będzie trzeci czujnik zamontować i sprawdzić.
wojtaq napisał(a):w dyfrze jest taka duża ''zębatka'' z której czujnik odczytuje sygnał

Tak właśnie myślalem.
lolejko
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: TC Baur
Silnik: M20B20

Post numer:#18  Postprzez Playzer » 21 cze 2013, o 00:18

Odświeżam temat, dziś zaczął mi wariować licznik. Czasami jest ok, a czasami wskazówka prędkościomierza opada, kilometry przestają lecieć, a ekonomizer pokazuje max. Czasami po chwili się naprawia, a czasami trzeba sporo pojeździć żeby znów zaczęło działać. Od czego zacząć poszukiwania i naprawę?
Playzer

Post numer:#19  Postprzez mamut103 » 21 cze 2013, o 02:10

Od przeszukania forum! A potem od czujnika w dyferencjale.
mamut103

Post numer:#20  Postprzez Playzer » 21 cze 2013, o 08:27

Nie sikaj :roll: Chłopaki mieli takie same przypadki, jedni poradzi sobie poprzez wyjęcie zegarów inni zaś przez wymianę czujnika lub poprawę instalacji. A ja zwykły szary chłopaczek chce się dowiedzieć co najczęściej pada i od czego zacząć.
Playzer

Post numer:#21  Postprzez wojtaq » 21 cze 2013, o 08:34

Playzer napisał(a):Nie sikaj :roll: Chłopaki mieli takie same przypadki, jedni poradzi sobie poprzez wyjęcie zegarów inni zaś przez wymianę czujnika lub poprawę instalacji. A ja zwykły szary chłopaczek chce się dowiedzieć co najczęściej pada i od czego zacząć.

częściej pada pytanie co zrobić by dostać wszystko na tacy
wyjęcie zegarów czy poprawa instalacji to chwila roboty
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#22  Postprzez Playzer » 21 cze 2013, o 09:14

Pomocne z was chłopaki :D Jeżeli to dla was nie problem i nie uwłacza to waszej godności to prosiłbym o instrukcje wyjęcia zegarów gdyż nigdy tego nie robiłem, a moje umiejętności obsługi forumowej szukajki są zbyt małe żebym mógł znaleźć odpowiedź na dręczące mnie pytania. Za wszelaką pomoc wielkie bóg zapłać :D
Playzer

Post numer:#23  Postprzez Pawian » 21 cze 2013, o 10:10

Playzer, kup albo sciągnij sobie książke sam naprawiam bmw tam jest zajebiście opisane jak wyjąc zegary.

Generalnie sciągasz osłonę pod kolumną kierowniczą i wsadzasz rękę pod spód żeby wyczuć dwie okrągłe nakrętki które odkręcasz żeby zdjąc ten plastik pod licznikiem który wygląda powiedzmy jak słuchawka do telefonu, banan czy jak tam chcesz. Wtedy odkręcasz chyba dwie śrubki i sciagasz ramkę z zegarów. Pod nią ukazuje się kilka śrubek którymi odkręcasz licznik i delikatnie go wyciągasz. Wszystko.

Napisz co dolegało bo zmagam się z podobnym problemem. padł mi nagle obrotomierz i ekonomizer i nic nie pomaga...
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24

Post numer:#24  Postprzez qbacki » 21 cze 2013, o 14:48

Playzer napisał(a):Nie sikaj :roll: Chłopaki mieli takie same przypadki, jedni poradzi sobie poprzez wyjęcie zegarów inni zaś przez wymianę czujnika lub poprawę instalacji. A ja zwykły szary chłopaczek chce się dowiedzieć co najczęściej pada i od czego zacząć.

Chcialem Ci cos napisac ale juz sie wsytrzymam bo to nic do tematu nie wniesie.
Nastepnym razem wpisz w google rusz tylek i stosuj sie do rad. 90% problemow internet juz rozwiazal.
qbacki

Post numer:#25  Postprzez crosiak » 24 cze 2013, o 20:39

Panowie odrazu chcialem zaznaczyc ze przegladalem wszystkie tematy zwiazane z zegarami i predkosciomierzem i wszystkie porady nie przyniosly efektu.

Po zwarciu nie dziala mi predkosciomierz i ekonomizer przeczyscilem czujnik w dyfrze oraz zamienilem zegary zeby upewnic sie ze to nie ich wina (akumulatorkow) i nadal nie dziala predkosc i eko co robic? jak sprawdzic czujnik w dyfrze? i gdzie mozna znalesc nowy czujnik zeby go wymienic moglibyscie mi podeslac jakis link bo szukalem i nie moglem znalesc a troche mnie wkurza ze nie wiem ile lece...
crosiak

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie