[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

zegary w m40b18

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

zegary w m40b18

Post numer:#1  Postprzez kempa662 » 20 sty 2014, o 22:38

Mam dwa pytania odnośnie licznika:
1) Kiedyś na forum pisałem o tym, że licznik pobiera mi prąd i mam teraz pytanie: czy mogę kupić byle jaki licznik od 1.8 i przełożyć sobie tą płytkę z akumulatorkami? czy musi być licznik o tym samym numerze żeby wszystko grało?
2)Gdzieś przeczytałem, że do licznika jest podłączonych wiele innych rzeczy, które mogą pobierać prąd i to niekoniecznie sam licznik musi go brać, może być tak, że coś podłączone do licznika kradnie i dlatego po odłączeniu tej niebieskiej kostki od zegarów niby ten pobór spada i wydaje się, że licznik jest uszkodzony; więc czy ktoś wie co powinienem sprawdzić zanim zabiorę się za rozkładanie licznika? :D
kempa662

Re: zegary w m40b18

Post numer:#2  Postprzez Krzychu_iX » 20 sty 2014, o 23:50

Witaj,

Jeśli masz M40 to auto jest po lifcie (szeroka). Przynajmniej tego bym się spodziewał. :)
Liczniki po lifcie różnią się konstrukcyjnie od tych przed. Jeśli nic nie było kombinowane (przekładane) to mają niebieski tył.

Tu teraz ważna kwestia. Jeśli Twoje auto miało obrotomierz zamiast zegarka (może nawet z ekonomizerem) to masz wyższą wersję. Wersja z zegarkiem ma prostszą elektronikę (płytka ta sama ale nie ma zamontowanych kliku układów).
Załóżmy, że masz bogatą. Wówczas mamy przeważnie dwa typy: z czerwonymi akumulatorkami NiCd albo biało-czarnymi Sanyo (o wiele trwalsze).

Tak czy owak idea w przypadku elektroniki była prosta. To kość kodująca decyduje o podziałce, wskazywanych obrotach, chwilowemu wskazaniu zużycia paliwa i przeglądach.

Natomiast zależnie od wersji nadwozia i silnika były różne tarcze, podziałki prędkościomierza i obrotomierza oraz wskaźników paliwa (duży/mały zbiornik) i temperatury. Główne podziały (ale nie jedyne) to Diesel, Eta, 4 cylindry, 6 cylindrów, M3/320is...nie wdając się z kolejne rozpisywanie.

Ponieważ - jak wspomniałem - są na płytce licznika akumulatorki, zatem płytka pobiera prąd aby móc je doładować. Dzięki temu licznik przeglądów jest podtrzymywany. Zjawisko jest normalne póki prąd nie jest na tyle duży aby wyładowywać akumulator.

Jest niestety prawdą, że kombinowane zegary mogą działać nieprawidłowo, pobierając spory prąd. Trudno to jednak prosto na oko stwierdzić.

Bardzo często (szczególnie przy aku NiCd) dochodzi do ich uszkodzenia. Jednym z uszkodzeń może być zwarcie akumulatora albo na tyle jego uszkodzenie, że układ ładowania na płytce pobiera większy prąd.

Sprawa nie jest prosta do zdiagnozowania. Do licznika faktycznie idzie parę linii zasilania i masy. Aby sprawdzić całkowity prąd pobierany przez licznik trzeba byłoby sprawdzać pin po pinie rozwierając i mierząc. To się jednak mija z celem.

Przeważnie wystarczy rozebrać licznik i sprawdzić, czy akumulatory są naładowane oraz czy nie ma niepokojących wykwitów, przerwanych ścieżek, śladów manipulacji, lutowania itp...

To tylko jeden z objawów kreatywności użytkowników (zwykłych baterii się nie ładuje no chyba, że chce się wywołać pożar, eksplozję albo wykwit jak poniżej)
Obrazek

========================================================

Wracając do prądu to najlepiej zacząć od sprawdzenia alarmu (o ile jest), centralnego zamka (jak był dołożony pilot) albo radia.
Każde z tych urządzeń może rozładować akumulator.

Zatem można odłączyć raz w danym dniu jedno urządzenie (wypiąć przewód zasilający albo bezpiecznik) i sprawdzić, czy akumulator nadal się rozładowuje

Akumulator może się też ulec uszkodzeniu i wówczas mimo ładowania napięcie na jego zaciskach będzie poniżej 12V.

Może również dojść do uszkodzenia izolacji albo zawilgoceniu jakiejś wiązki bądź wtyczki, szczególnie jak ktoś tam coś niefachowo podłączał albo źle złożył po rozpięciu.

To tylko ułamek tego co można pisać na ten temat.

Na początek sprawdź licznik w środku czy nie ma coś podejrzanego i ew. spróbuj na jakiś czas odłączyć co, co było dołożone niedawno.

Sprawna instalacja pozwala odpalić auto po całej zimie (sprawdzone :) ) nawet bez doładowania akumulatora (co nie jest polecane).

Daj znać.

Powodzenia!
Krzychu_iX

Post numer:#3  Postprzez kempa662 » 21 sty 2014, o 13:10

Dzięki za tak dokładną odpowiedź :cool2:
Na początku zacznę od tego, że samochód to szeroka lampa(tak jak zauważyłeś), zegary są z obrotomierzem, ekonomizerem i małym zbiornikiem paliwa, jakie aku tam siedzą to dopiero jak zdemontuje zegary to się dowiem.

Sytuacja z rozładowanym akumulatorem zaczęła się po niefachowym spawaniu tłumika... Fachowiec był tak genialny, że przy spawaniu nie dołączył aku i poszedł komp i najprawdopodobniej licznik. Kompa już zmieniłem i zacząłem szukać co dalej i doszedłem do tego, że po odłączeniu niebieskiej kostki z licznika pobór spada z 60-65mA do 1-2mA(więc do prawidłowego stanu).

Alarmu nie mam, a centralny jest oryginalny i teraz mam pytanie: gdzie mogę odłączyć centralny żeby całkowicie przestał działać?

Akumulator, który siedzi w aucie ma 6 mieś, testowałem go w innym samochodzie i nie było najmniejszych problemów ruszyć silnika 1.6 po długim postoju a tutaj po 2-3 dniach pustak i nawet kontrolki się nie pokażą :D

To, że auto po całej zimie odpala to wiem, bo kupiłem je w listopadzie 2012 i do kwietnia 2013 stało nieruszone (bo nie miałem czasu się zabrać za remont) i po tym czasie odpalił od pierwszego razu bez zająknięcia ;)
kempa662

Post numer:#4  Postprzez kempa662 » 26 sty 2014, o 16:50

Dobra tak właściwie to w końcu nie wiem czy mogę kupić obojętnie jaki licznik byle był od szerokiej lampy z ekonomizerem, obrotomierzem i małym zbiornikiem??? :D
kempa662

Post numer:#5  Postprzez Krzychu_iX » 27 sty 2014, o 00:09

Witaj,

Tak jak pisałem, ważne by miał odpowiednie skale (Choć to można przełożyć ale znów ryzyko, że wskazówka nie zejdzie i kłopot) na obrotomierzu.
Potem (o ile jest inna) przekładasz kość kodującą (z przodu zegarów na dole) i powinno chodzić.

Problem jest tylko taki, że obecnie coraz więcej zegarów jest uszkodzona albo przerobiona z kliku. Takie ryzyko, więc warto byś kupić z gwarancją rozruchową, sprawdził i ew. oddał.

A co do prądu to niekoniecznie są to liczniki aczkolwiek jak ktoś niefachowo spawał to mógł uszkodzić liczniki, radio...

Centralny przestanie działać jak odepniesz sterownik po głośnikiem w nogach kierowcy (dwurzędowa biała wtyczka i moduł przykręcony wkrętem do blachy).
Krzychu_iX

Post numer:#6  Postprzez kempa662 » 27 sty 2014, o 16:31

Odłączałem już radio i obc i bez zmian, odłączałem całe oświetlenie wnętrza i kokpitu, więc zostały mi tylko zegary, może rozrusznik i alternator, ale myślę że dzisiaj dam radę ustalić czy rozrusznik albo alternator nie bierze prądu
A centralny może też dam radę dzisiaj sprawdzić, zależy jak z czasem bd stał.
Jak coś będę wiedział to będę edytował ten post...
kempa662

Post numer:#7  Postprzez kempa662 » 14 lut 2014, o 21:09

Nie wiem czemu nie mogę edytować poprzedniego posta, więc piszę w nowym.

Dopiero dzisiaj udało mi się sprawdzić alternator i rozrusznik:
-wszystko podłączone - pobór 45mA
-odłączony licznik - 5mA
-podłączony licznik i odłączony alternator - 44,7mA
-podłączony licznik i odłączony alternator i rozrusznik - 44,5mA
-odłączone te trzy rzeczy - 4mA

A więc co dalej, myślę że zostaje mi tylko zakup licznika i przełożenie płytki :mad2:
kempa662

Post numer:#8  Postprzez Krzychu_iX » 15 lut 2014, o 20:39

A obejrzałeś dokładnie płytki w liczniku?

Jeśli to licznik to albo coś jest nie tak z płytką (korozja, wykwity) albo ktoś coś modyfikował albo użyto nieodpowiednich wkrętów przy montażu licznika i potem osłon i uszkodziły one płytkę poprzez zwarcia albo przerwanie ścieżek na płytce.
Krzychu_iX

Post numer:#9  Postprzez kempa662 » 15 lut 2014, o 20:53

Płytki nie oglądałem(mogę popatrzeć czy gdzieś jakichś czarnych miejsc/plam nie ma), ale na 100% jestem pewny, że nic nie było modowane w zegarach, bo kupiłem te auto od pierwszego właściciela, który do końca serwisował ją w ASO w Niemczech.
Nie pisałem szybciej ale ten problem zaczął się od niefachowego spawania :mad2: z podłączonym aku :cool2: .
Mam jeszcze jedno pytanie: czy np. sam wskaźnik prędkości, obrotów, ekonomizer, wskaźnik temp lub paliwa może pobierać prąd, czy może jest to tylko możliwe przez tą płytkę, która np. jest gdzieś przypalona od spawania, albo jakiś kondensator jest spalony, albo scalak?
Znalazłem na "pewnej znanej stronie aukcyjnej" :D tylko jeden licznik o tym samym nr co mój i chyba go kupię, ale jak możesz to jeszcze powiedz czy któryś ze wskaźników co wymieniłem wyżej może brać prąd.
pzdr
kempa662

Post numer:#10  Postprzez Krzychu_iX » 16 lut 2014, o 14:39

Możesz sprawdzić podłączając zegary bez płytki z elektroniką. Wszystkie kontrolki będą działać nadal ale obrotomierz i ekonomizer już nie. Wówczas zmierz pobór prądu.

98% zegarów na Allegro ma mniejsze lub większe uszkodzenia i przeważnie ludziska sprzedają by sobie odkuć zakup innych. I tak często krążą zegary od jednego do drugiego i każdy coś próbuje naprawić. :D

Zatem lepiej jeszcze sprawdzić niż mnożyć problemy i wydawać kasę.
Krzychu_iX

Post numer:#11  Postprzez kempa662 » 16 lut 2014, o 21:36

dobra czyli jak wyjmą tą płytkę, złożę zegary i je podłączę to wszystko będzie miało prąd oprócz ekonomizera i obrotomierza? a co z licznikiem prędkości, wskaźnikiem paliwa i temp.?? troche dziwne :)
kempa662

Post numer:#12  Postprzez Krzychu_iX » 17 lut 2014, o 23:16

Komputer (ta pozioma płytka) zbiera sygnały obrotów, temperatury i wtrysku, odmierza czas. Dane te potrzebuje do sterowania obrotomierzem, ekonomizerem i wskaźnikami przeglądów (olej, inspekcja i linijka diodowa). Prędkościomierz dostaje sygnał z dyfra i jest bytem niezależnym o ile dobrze pamiętam. Podobnie wskaźnik temperatury i paliwa. Na 100% nie jestem teraz pewien. Nie szkodzi spróbować.
Krzychu_iX

Post numer:#13  Postprzez kempa662 » 18 lut 2014, o 09:27

Dobra dzięki, dzisiaj sprawdzę około południa :cool2:

EDIT:

Jak mówiłem, około południa :)
Wyjąłem płytkę ze środka i podłączyłem zegary do samochodu, zmierzyłem pobór i okazało się, że spadł i teraz pobór z licznika jest 0,6mA więc prawie nic :D. Na mój rozum wynika z tego, że prąd pobiera coś zasilanego z płytki albo sama płytka.
kempa662

Post numer:#14  Postprzez kempa662 » 28 lut 2014, o 21:46

Dzisiaj podmieniałem zegary w aucie i okazało się, że jakich bym nie podłączył to pobór z podłączonym licznikiem wynosi 62,2mA. Więc to mi wyklucza sam licznik jako podejrzanego.
Więc co teraz :cry:? co mogę sprawdzić jako następne? Przypominam, że pobór jest pod niebieską kostką, która wchodzi do zegarów.

EDIT:
Doszedłem do tego, że po odkręceniu i wyjęciu obrotomierza z ekonomizerem spada pobór do 19mA. Czy to oznacza, że coś jeszcze ciągnie prąd, czy po prostu po włożeniu dobrego obrotomierza pobór spadnie bo np obwód się zamknie czy coś :P
kempa662

Powrót do Elektryka & Oświetlenie