[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z ładowaniem e30 m40b16 89rok

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z ładowaniem e30 m40b16 89rok

Post numer:#1  Postprzez Marcin (OO=[][]=OO) » 21 paź 2008, o 19:47

Witam otóż chciałem zapytać was jakie w swoich e30 macie ładowanie lub jeśli koś mądry wie jakie powinno być ponieważ od pewnego czasu mam problem dotyczący że przy odpalaniu muszę swoje e30 zakręcić 2 razy dłużej niż wcześniej sprawdziłem przy odpalaniu prąd spada do nawet poniżej 11V a stały prąd aku na wyłączonym wszystkim jest 12,5 a aku ma rok i 3 miesiące był kupiony przez poprzedniego właściciela w serwisie bmw w poznaniu a przy ładowaniu mam jedyne 13,60V przy włączonych światłach radiu itd a przy powyłączanym wszystkim tylko niecałe 13,70V czy nie jest to za mało???W książce mądrej wyczytałem że powinno być ok 14V czy to prawda???Czekam na odpowiedzi nie powiem sprawa dość pilna bo jeśli to problem ładowania szkoda mi akumulatora który do tanich nie należy.
Marcin (OO=[][]=OO)

Post numer:#2  Postprzez matisik » 21 paź 2008, o 21:47

wszystko jest gites, przyczyny długiego odpalania szukaj gdzie indziej. Jeżeli bateria będzie padać to rozrusznik będzie się kręcił coraz wolniej. Na początek wymień świece i filtry. A swoją drogą skoro wyczytałeś w tej mądrej książce że powinno być ok. 14v to nie przyszło ci na myśl że twoje 13,6 to właśnie jest ok. 14v?
matisik

Post numer:#3  Postprzez Oczy_kobry » 21 paź 2008, o 22:23

ja w swoim m10 mam wlasnie troszke ponad 14 a mialem podobny problem cos ewidentnie kradlo mi prąd sprawdź pobór jak bedzie wiekszy niż o,o1 - o,o2 to odlancaj po kolei bezpieczniki i bedziesz wiedzial gdzie leży przyczyna
Oczy_kobry
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez algrab » 21 paź 2008, o 22:25

Jesli akumulator jest naprawde dobry, to mozesz pomyslec o wymianie regulatora napiecia ze szczotkotrzymaczem w alternatorze. On odpowiada za prąd ładowania akumulatora. Koszt ok 20 zl, mozna wymienic samemu bez wyciagania alternatora, montaz na 2 srubki.

Ale to nie musi byc przyczyna, ja mialem slabo ladujacy regulator ale odkrylem to przypadkiem mierzac napiecia, nie bylo problemu z zapalaniem...
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Marcin (OO=[][]=OO) » 22 paź 2008, o 11:56

matisik napisał(a):wszystko jest gites, przyczyny długiego odpalania szukaj gdzie indziej. Jeżeli bateria będzie padać to rozrusznik będzie się kręcił coraz wolniej. Na początek wymień świece i filtry. A swoją drogą skoro wyczytałeś w tej mądrej książce że powinno być ok. 14v to nie przyszło ci na myśl że twoje 13,6 to właśnie jest ok. 14v?

Tak tylko że głownie w większości samochodów i motocykli mamy ładowanie od 14,20V do nawet 14,7V wiec nie zgadza mi się te 14V i to dość sporo.A nie powiem bo zaczęło to się dziać od momentu gdyż wymieniłem tez filtr paliwa ale jest nowy wiec nie wydaje mi się że to jego wina... Podczas rozruchu o ile mi dobrze wiadomo akumulator nie może spaść poniżej 12V a mi spada poniżej 11V nawet wiec tu mi się wydaje leży przyczyna odpalania że za małym prądem i trzeba więcej zakręcić... Więc czekam na więcej wypowiedzi bo nie zgadza mi się to wszystko... Dodam tylko że w BMW FUS w Warszawie chcąc oddać akumulator na gwarancji muszę zrobić płatną diagnozę i wtedy powiedzą czy przyjmą aku na gwarancji której kosztami obciążony jestem ja :shock: paranoja :shock:
Marcin (OO=[][]=OO)

Post numer:#6  Postprzez matisik » 22 paź 2008, o 15:47

no mówisz że spada do 11v i kręcisz 2x dłużej, ale czy rozrusznik kręci wolniej?
matisik

Post numer:#7  Postprzez Marcin (OO=[][]=OO) » 23 paź 2008, o 17:58

Właśnie kreci mniej więcej z tą samą prędkością co normalnie tyle że jak by za mało prądu było na cewkę szło ale może tylko mi się wydaje...
Marcin (OO=[][]=OO)

Powrót do Elektryka & Oświetlenie