Post numer:#1przez SerekBMWE30 » 12 lis 2008, o 07:25
Witam, mam pytanko dośc nie typowe, czy w E30 występuje "Tryb serwisowy" jak w nowszych modelach BMW. Po wymianie silnika M20 moja Bunia coś nie bardzo chce jeździc, chleje duże ilości wachy i coś nie bardzo chce jeździc, słabo wkręca sie na obroty i nie ma takiego przyspieszenia jak poprzedni silnik -co to może byc?
A na jaką sondę wymieniłeś? Nowa dedykowana czy może uniwersalna z allegro? Te ostatnie stroją fochy i nie chcą działać z tego, co na forach wyczytałem. Zresztą, jak wymieniałeś cały silnik... Silnik silnikowi nierówny. Przepływomierzowi się przyjrzyj.
Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - w m20b20 ECU steruje pracą silnika na podstawie wskazań z różnych czujników, w tym z czujnika temperatury cieczy chłodzącej. Gdzieś też wyczytałem, że jeśli komputer nie ma sygnału z tego czujnika, przyjmuje domyślną wartość - minus 40 stopni i tym samym daje bogatą mieszankę.
Post numer:#6przez SerekBMWE30 » 16 lis 2008, o 00:14
sonda nie była podróbą, przepływke zakładałem dla sprawdzenia drugą, zmieniałem regulator, wtryski, nowe świece kable, ciśnienie w normie i nie czuc zadnej różnicy, silnik był bez osprzętu wiec wszystke podzespoły zakładałem ze starego, ciągle lipa - jedyna ciekawostka to to że silnik był po automacie, czy to coś ma na to wpływ?