Post numer:#23
przez spiro » 6 kwi 2009, o 01:37
Tym co mają problemy z szyberdachem, chciałem jeszcze dodać od siebie, że czasami problem dziwnego działania szyberdachu może stanowić sam przycisk sterujący nim. W nowym nabytku miałem tak, że generalnie mogłem szyberdach otwierać, gorzej było z zamykaniem. Trzeba było wiele razy dusić i puszczać przycisk, żeby wogóle ruszył w którąś ze stron. Z początku myślałem, że to przekaźnik, jednak wymiana nic nie dała. Przyciski od el. szyb są identyczne, na przełączniku od szyb i oryginalnym przekaźniku wszystko zaczęło działać bez problemu.
Natomiast jeżeli kogoś elektryczny dach działa, jednak gubi fazy to prawdopodobnie uszkodzone są zębatki samego silniczka, przez co przeskakują i gubią fazy otwierania i zamykania (zakładając że przekaźnik i przycisk zostały sprawdzone oraz jeżeli to przeróbka z manuala, że osoba która przerabiała prawidłowo ustawiła fazy). Objawy są takie, że mimo odkręcenia silniczka i ustawienia go prawidłowo i tak zgubi fazę. Oprócz tego po jego odkręceniu i szukaniu faz trzymając go w ręce można słuchowo "zaobserwować" właśnie to przeskakiwanie. Rozwiązaniem w moim przypadku było wymienienie silniczka na inny (sprawny).
Może komuś się to przyda...