[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wycieraczki na lampy

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#31  Postprzez paulwit_e30_318is » 4 kwi 2013, o 23:21

robson_e30, tak, to jest zasilanie całego układu, a brązowe przewody z oczkiem zakładasz na śrubę, gdzie masz już takie brązowe przewody masowe.
Uważaj przy czyszczeniu tych okrągłych pinów, bo jeżeli kość od strony instalacji samochodu spoczywała sobie taka odkryta przez 20 lat to na bank piny w najlepszym przypadku mają solidna warstwę zieleniny. W ekstremalnym przypadku rozpadną Ci się przy próbie oskrobywania np. nożykiem do tapet :/
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#32  Postprzez robson_e30 » 4 kwi 2013, o 23:21

paulwit_e30_318is, dam znać jutro jak do mnie zadzwoni ze gotowy do odebrania ale dobrze ze mówisz ze ma takie coś też, muszę kupić do tego jakiś kontakt spray do styków bo faktycznie leży ten wtyk tam już 25 lat ;p

Krzychu_iX, ok dzięki wielkie z góry na pewno się odezwę w najbliższym czasie
robson_e30

Post numer:#33  Postprzez paulwit_e30_318is » 4 kwi 2013, o 23:43

robson_e30, jak rozpadną Ci się te styki to poszukaj jakiegoś dawcy ze zdrowymi pinami, bo zabawa w przekładanie pinów w tych okrągłych kostkach, jest dla prawdziwych zboczeńców :D
paulwit_e30_318is
Uczeń

Post numer:#34  Postprzez jacek » 5 kwi 2013, o 21:27

to ja chętny jakby co na takie gumki :cool2:
jacek

Post numer:#35  Postprzez robson_e30 » 5 kwi 2013, o 22:38

paulwit_e30_318is, silniczek zreanimowany do tego nowa gumeczka wszystko złożone czekam teraz za tym modułem co jest przy zbiorniczku ma przyjść w przyszłym tyg i będę patrzył czy działa bo ogólnie nie zakładałem wycieraczek z ramionami bo rozumiem ze muszę to uruchomić to się ustawią w takiej pozycji jak powinny być i wtedy dopiero zakładać ramiona z piórami? bo ja patrzyłem pod aku czy to wszystko działa na krótko i pewnie poprzestawiałem pozycje trzpieni
robson_e30

Post numer:#36  Postprzez Krzychu_iX » 6 kwi 2013, o 11:05

Tak jak pisano wcześniej w środku mechanizmu jest zębatka która zwiera styki. Zależnie od strony są to dwa lub jeden styk. Przy składaniu trzeba na to uważać by dobrze "siadło".

Najlepiej przetestować "na sucho", jak wszystko masz na wierzchu. Wówczas będziesz miał pewność.

Możesz założyć ramiona na próbę by widzieć jak działają silniczki.

Jak "w powietrzy będzie hulać to większa pewność, że się nie narobisz na marne.
Krzychu_iX

Post numer:#37  Postprzez robson_e30 » 6 kwi 2013, o 20:27

Silniczek poskładany itp ale chodzi mi o to że jak sprawdzałem pod aku czy wogóle chodzą to poprzestawiałem pozycje trzpieni na 100% i czy jak podepnę teraz bez założonych ramion i włączę żeby pochodziły już na aucie z tym modułem to one wrócą do pierwotnej pozycji będę mógł założyć ramie tak jak powinno być ?
robson_e30

Post numer:#38  Postprzez paulwit_e30_318is » 7 kwi 2013, o 11:43

robson_e30, jak podłączysz silniki w instalację systemu zmywania razem z modułem przy zbiorniczku spryskiwacza, włączysz poprzez manetkę te wycieraczki, to osie wycieraczek po zakończeniu całego cyklu pracy wrócą do położenia spoczynkowego.
Położenie spoczynkowe to wycieraczka na reflektorze światła długiego oparta na dolnych ogranicznikach - na prawym i lewym reflektorze.
Czasami po założeniu ramion wycieraczek na osie i wykonaniu cyklu pracy może okazać się, że pióra wycieraczek podczas pracy zbyt mocno przeginają się po kontakcie z ogranicznikami. Wtedy trzeba po prostu przestawić to na osi wycieraczek i wykonać ponowną próbę.
paulwit_e30_318is
Uczeń

Post numer:#39  Postprzez robson_e30 » 7 kwi 2013, o 13:44

No dzięki właśnie o to mi chodziło czy wrócą do "oryginalnego" położenia ;]

[ Dodano: 08-04-2013, 12:19 ]
Przyszedł do mnie dziś przekaźnik i lipa wycieraczki ani drgną spryski też nie leja wogóle silniczka nie słychać została ostatnia opcja sygnał ze świateł tu pod lewą lampą ta okrągła wtyczka dwu pinowa bo wyczyściłem ją ale nie wiem czy dokładnie wydawało mi eis ze tam są zardzewiałe te piny ale tak złożyłem to wieczorem sprawdzę bo chyba przekaźnik nie jest walnięty? chociaż coś by się włączało? rozbierałem go i nie widać żeby coś było spalone tam kondensatory też całe jeszcze jedno pytanko czy zamiast tego sygnału mogę podpiąć plus i minus 12V i zobaczyć czy zadziałają ? pozdrawiam
robson_e30

Post numer:#40  Postprzez Krzychu_iX » 8 kwi 2013, o 19:04

Jak wiesz gdzie to same silniczki możesz sprawdzić podłączając do akumulatora (potrzeba parę ładnych amperów by to ruszyć).
Na tym złączu powinieneś mieć napięcie bodaj jak lampy są włączone lub zapłon (nie pamiętam teraz). To możesz sprawdzić nawet żarówką.
W sumie próbnikiem albo multimetrem z czujnikiem zwarcia trzeba sprawdzić czy wtyczki są OK. Jak pisałem - często trzymają się ledwo a styki mogą być zakwitnięte.

Aha... no jeszcze jedno pytanie, czy masz i czy jest dobry przekaźnik wycieraczek w skrzynce bezpieczników. Niektórzy zapominają, że potrzebny jest 10pinowy a nie 8-mio jaki jest typowo bez opcji.
Krzychu_iX

Post numer:#41  Postprzez robson_e30 » 8 kwi 2013, o 20:10

Dzięki Krzychu_iX, już ruszyły kupiłem kontakt spray do styków popsikałem poczyściłem tu przy zbiorniczku te wejście do modułu i te przy lewej lampie i wszystko hasa aż miło się patrzy ;] jeszcze zaworki zwrotne przy spryskach lampy do wymiany (zapchane) i pióra do zmiany i komplet ... tutaj mam prośbę do Ciebie jakbyś mógł mi wysłać jakiś kontakt do Ciebie na PW bo ja do Ciebie nie mogę napisać PW to byłbym bardzo wdzięczny odezwałbym się w sprawie tych gumek ... Pozdrawiam

[ Dodano: 09-04-2013, 13:33 ]
Przechwaliłem wczoraj te wycieraczki i dzisiaj schodzę do garażu chce zobaczyć czy działają i lipa ;/ posprawdzałem dosłownie wszystkie kable wtyczki poczyściłem jeszcze raz na tej pod lewa lampa jest prąd jak się włączy światła dalej na złączu modułu też jest tam na któryś stykach ten prąd i jak tak wszytko poczyściłem to za 20 razem włączyły się mówię sukces a chce drugi raz je załączyć i nic nie mam pomysłu czy to ten moduł? czy może coś innego? czy ten moduł powinien wydawać jakieś dźwięki po włączeniu np świateł ? bo wczoraj jak poczyściłem to dwa razy się włączyły dalej już nie patrzyłem a dzisiaj nic ;(
robson_e30

Post numer:#42  Postprzez Krzychu_iX » 9 kwi 2013, o 20:08

Ewidentnie coś nie styka.
Moduł na zbiorniku jest podejrzany ale też wtyczki.

W module są przekaźniki, więc powinno być je słychać
Krzychu_iX

Post numer:#43  Postprzez robson_e30 » 9 kwi 2013, o 22:21

Już chyba mam przyczynę rozebrałem dzisiaj jeszcze raz i jak mu pomogę to załączy i zauważyłem ze styki robią się normalnie czarne w miejscu styku ze stykami w kostce na tym module muszę ta kostkę rozebrać i papierkiem przejechać te styki chyba nic innego nie pozostaje wylałem już dzisiaj chyba z 5 litrów wody ;p
robson_e30

Post numer:#44  Postprzez paulwit_e30_318is » 9 kwi 2013, o 22:35

robson_e30, uważaj przy rozbieraniu kostki do modułu, bo lubi pękać - w końcu ma swoje lata. Zauważ, że są tam takie plastikowe zapadki, które po podważeniu np śrubokrętem mogą pęknąć. Sam załatwiłem tak swoją kostkę, ale na szczęście piny w kostce trzymają się na swoim miejscu.
Można pokusić się o "zarobienie" nowej kostki - kiedyś sprawdzałem w katalogu części i jest ona dostępna - ale znając politykę handlową częściami BMW będzie trzeba kupić pewnie z 10 sztuk! :mad2: Niemniej jednak może uda się ją w pewien sposób rozebrać bez uszkodzenia i będzie lepszy dostęp do konektorów - później papierek ścierny tudzież mały, drobny pilniczek i pin po pinie przywracaj miedziany kolor ! :D
paulwit_e30_318is
Uczeń

Post numer:#45  Postprzez robson_e30 » 9 kwi 2013, o 22:49

Wiem właśnie dzisiaj się przekonałem ze te wszystkie kontakt srontakt szpraje robią bałagan i szlam na zielonych pinach tyle razy ile wyczyściłem piny na module papierkiem włożyłem i czarne mówię nosz ku... i jutro muszę rozebrać kostkę i zrobić to najlepszym, najpewniejszym ręcznym sposobem (może zacznie chodzić jak należy) ;p
robson_e30

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie