[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Monta? ele szybke w sedanie/toruing - k?opoty

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Montaż ele szybke w sedanie/toruing - kłopoty

Post numer:#1  Postprzez yoshi » 19 paź 2007, o 10:29

Witam.
Zakupiłem komplet ele szybek do rodzinnego trumniaka. Jest to o tyle fajnie że człowiek, który to wyciągnął nic nie pociął (po za zasilaniem lusterek, które idzie od głównej wiązki). Także mam całą wiązkę wraz z centralnym zamkiem (bez wlewu i klapy bo też odcięta ale to nie problem).
Moje E30 ma centralny zamek więc nie będę musiał łączyć wiązek i ich sztukować tylko wyjąć starą założyć nową i zlutować przewody od centralnego klapki wlewu i klapy bagażnika, ale to nie problem.

Problemy zaczynają się tu:
1. Aura nie sprzyja by robić takie rzeczy na dworze :(
2. Mam garaż ale jest za mały na taką operację :(
3. Nigdy nie robiłem tego w sedania (mam za to wprawę w coupe :) )

Czy ktoś dysponuje może garażem o większej powierzchni i wiedzą w tym temacie, a także czasem (jakoś się odwdzięczę). Ponieważ jak pokazał mi przykład montażu w coupe ele szybek 2 osoby się przydają np. przy ustawieniu siłowników tak by szyba dobrze sie suwała w szynach.
yoshi

Post numer:#2  Postprzez Iro » 19 paź 2007, o 10:56

Czyli rozumiem że jednak kupiłeś oryginalne. Jak ja bedę kupywał to uniwersalne :mrgreen: mniej kłopotów efekt ten sam. yoshi, jak robiłeś w coupe to tak samo tylko wiązka leci dolnąlistwą pod słupkiem środkomym do tylnych drzwi. Zasilanie pobrał bym odzielne.
Iro

Post numer:#3  Postprzez yoshi » 19 paź 2007, o 11:13

wiązki idą tak:
- zaczyna się w prawy progu z przodu idzie do tyłu przechodzi pod siedzieniami kierowcy i idzie do przednich i tylny drzywi

- wiązka klapki wlewu idzie w prawym progu
- wiązka klapy bagażnika idzie w lewym

Problem pojawia się w rozbiórce tylnych słupków (nie wiem jak) i ustawienia szyb w drzwiach

zasilanie idzie: gruby zielony przewód to ele szybki, cienki zielony z czerwoną wtyczką centralny zamek i 3 przewody do ele lusterek, które trzeba polutować do ory wiązki grubej. Zasilanie to nie problem :D
yoshi

elektryczne szyby

Post numer:#4  Postprzez matisik » 6 lis 2007, o 18:44

Witam, kupiłem sobie siłowniki i przełączniki do przednich drzwi, jak zamontować siłowniki znalazłem w książce do e30. Nie wiem jeszcze jak zamontować przełączniki. Mianowicie chodzi o to, ktory kabel do czego idzie. Wychodzi 5 kabli, może mi ktoś opisać jaki kolor do czego?
Fiolet i czarny do siłowników, tyle wiem
matisik

Post numer:#5  Postprzez kaczy-k9 » 7 lis 2007, o 08:34

Yoshi PW poszedł.
kaczy-k9

Post numer:#6  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 7 lis 2007, o 09:09

yoshi napisał(a):3 przewody do ele lusterek, które trzeba polutować do ory wiązki grubej
YOSHI jestes pewien że do lusterek idą 3 przewody. W mojej wiązce, którą helmut obciął mam 4 wolne przewody. Chodzi mi o gniazdo przy lewych drzwiach.
Teraz mam tylko lewe lustro elektryczne i przez gnizdo do lewego lustra dochodzi tylko + i -, próbowałem się połapać z tym wszystkim, i wychodzi na to że 4 kabelki idą potem do prawego??????
Ma ktoś może rozpiske całego złącza przy drzwiach??????
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#7  Postprzez yoshi » 7 lis 2007, o 13:38

ANDRZEJ-BIELAK, 3 przewody do grubej wiązki :) a do lusterek idą 4
yoshi

Post numer:#8  Postprzez mafia » 15 lis 2007, o 18:29

podepne sie pod temat żeby nowego nie zakładac :]
mianowicie, chce sobie zelektryfikowac szyby przednie w sedanie wąska lampa, tylko wolałbym sam przód z powodów różnych. teraz, czy zestaw z cabrio/coupe podejdzie do przednich drzwi sedana? prsoiłbym o fachowe tak/nie :)
mafia
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez matisik » 15 lis 2007, o 20:32

ehhh ... pisałem nowy post ale ktoś mnie nie lubi i go usunol wiec pisze tutaj ... Nie mam el szyb w mojej buni oraz nie mam zielonego pojęcia jak je zamontować. Kupiłem orginalne ze szrota wiec powinno być prościej. O ile od strony podnośników wszystko jest w książce o e30 tak nic nie piszą o elektryce na której sie wogole nie znam. Mam dwa podnośniki i dwa przełączniki. Pociągne sobie elegancko dwa kabelki od przełączników do podnośników, gdzie podłączyć pozostałe 3 kable? (nie mam żadnej wiązki, po prostu przełączniki, podnośniki i 0 kabli) Proszę o instrukcje, taką dla idioty. Z góry dzięki
matisik

Post numer:#10  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 15 lis 2007, o 20:40

mafia napisał(a):podepne sie pod temat żeby nowego nie zakładac :]
mianowicie, chce sobie zelektryfikowac szyby przednie w sedanie wąska lampa, tylko wolałbym sam przód z powodów różnych. teraz, czy zestaw z cabrio/coupe podejdzie do przednich drzwi sedana? prsoiłbym o fachowe tak/nie
NIE z cabrio coupe nie bedzie pasować do sedana adruga sprawa to że jak masz wąśką lampe to masz mechanizmy rurkowe, a w szerokiej są nożycowe, chyba że zmienisz całe szyby.

matisik napisał(a):Nie mam el szyb w mojej buni oraz nie mam zielonego pojęcia jak je zamontować. Kupiłem orginalne ze szrota wiec powinno być prościej. O ile od strony podnośników wszystko jest w książce o e30 tak nic nie piszą o elektryce na której sie wogole nie znam. Mam dwa podnośniki i dwa przełączniki. Pociągne sobie elegancko dwa kabelki od przełączników do podnośników, gdzie podłączyć pozostałe 3 kable? (nie mam żadnej wiązki, po prostu przełączniki, podnośniki i 0 kabli) Proszę o instrukcje, taką dla idioty. Z góry dzięki
tak jak napisałem wyżej,

DRUGA SPRAWA POSZUKAJCIE BO BYŁO O TYM, JAK NIE NA TYM FORUM TO NA BEEMCE. Sam mam praktycznie wszystko mechanizmy przyciski wiązkę (kombinowaną ale jest) ale jeszcze nie zakładałem, brak czasu i miejsca.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#11  Postprzez matisik » 18 lis 2007, o 18:31

zgodnie z zasadą szukajcie a znajdziecie - szukałem ale nie znalazłem! Więc jeżeli znajdzie się jakiś dobroduszny człowiek i wskaże mi ten temat na forum lub napisze jak to zrobić będe wdzięczny
Pytanie:
Mam dwa podnośniki i dwa przełączniki. Pociągne sobie elegancko dwa kabelki od przełączników do podnośników, gdzie podłączyć pozostałe 3 kable? (nie mam żadnej wiązki, po prostu przełączniki, podnośniki i 0 kabli)
matisik

Post numer:#13  Postprzez matisik » 24 lis 2007, o 12:53

dzięki, wczoraj sobie zamontowałem el szybe kierowcy, zabierałem się już za pasażera ale okazało się że jest tam stary podnośnik, takie druty .... oczywiście nie działa bo jak pech to na maxa. Nowy podnośnik też nie pasuje bo jest tam inna szyba. Wymiana szyby załatwi problem?
matisik

Post numer:#14  Postprzez agaE-30 » 12 gru 2007, o 23:34

mam pytanko posiadam kompl. siłowników do coupe, słyszałam że szyby na korbę i el. różnią się prowadnicami... ile w tym prawdy :?: :roll:
agaE-30

Post numer:#15  Postprzez Waski » 23 gru 2007, o 20:25

agaE-30 napisał(a):mam pytanko posiadam kompl. siłowników do coupe, słyszałam że szyby na korbę i el. różnią się prowadnicami... ile w tym prawdy :?: :roll:
różnią sie na 100%

[ Dodano: 23-12-2007, 19:21 ]
jutro biorę sie za podpinanie u siebie el szyb tylko teraz mam pytanie do was gdzie podpiąć + żeby szyby działały dopiero po przekręceniu kluczyka ale żeby to nie przeciążyło tej rzeczy pod którą to podepnę
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie