Pojechałabym do elektryka, ale jedyny jakiego znam pracuje w firmie która uszkodziła mi is-a
, jestem z nimi pokłócona i nie mogę tam pojechać...
(także, jeżeli ktoś jest z Krakowa i może mi poradzić jakiegoś dobrego elektryka samochodowego, to też będzie jakaś pomoc)...
Problem 1. Co jakiś czas (miesiąc, czasem więcej a czasem mniej), zazwyczaj po deszczach, auto traci moc... objawy są mniej więcej takie jak na popsutym przepływomierzu... Wciskam pedał do dna, auto się zawiesza, nie chce jechać, nagle skaczą obroty do góry i jedzie potem znowu to samo... Wymieniłam przepływkę i całą wiązkę silnika więc te rzeczy odpadają... nie wiem co jest... Może tak w kość dawać lambda? Jak zmieniałam tłumik nie mogłam jej wykręcić więc podgrzewałam "małym miotaczem płomieni" (
) i dopiero wtedy dała się wykręcić... mogła się uszkodzić?
(Po wypięciu sondy problem nie znika)...
Problem 2. Co jakiś czas (nie koniecznie niestety w tych samych momentach co problem 1) Po zgaszeniu silnika i prądu nawiewy i szyby el. dalej działają... Po prostu potrafi "wydmuchać" cały prąd z aku na wyłączonym aucie. Teraz się pilnuję, zawsze gaszę nawiewy i wyłączam szybki i wyjmuję guzik od szyberdachu (podświetlane guziki) i jakoś żyję.. ale jest to strasznie irytujące... Nie wiem co się pokopało ale błagam, pomocy...
Problem 3. Jak nie jeżdżę autem dwa, trzy dni, pada mi akumulator (i problem jest prawdopodobnie nie związany z powyższymi...
)
Sprawdzałam metodą z tematu TIGRE0070 http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=15611
czyli jak miernikiem sprawdzić czy w aucie jest zwarcie... Jeżeli dopuszczalne jest 0,05.. mnie wychodzi 0,31...
Problem jest przy bezpieczniku 21 (21. 7,5| Oświetlenie wewnętrzne: schowka, bagażnika i lampka ręczna, zegara, odbiornika radiowego) i 28 (28. 30| Zapalniczka, reszty nie mam...) ... ale szczególnie przy 21. Okazało się, że wiązka radia daje tak w
i ma się to tak
Wiązka jest lutowana przez któregoś z poprzednich właścicieli i jest iso zamiast oryginału... przełączka z iso na wtyczkę oryginalną zwarcia nie ma, ani radio, bo wsadzałam kilka i to jest pewne... Da się wyjąć jakoś wiązkę radia? gdzieś pod kierownicą są wtyczki?
Ktoś umie mi pomóc? ratunku...?

słyszałam tylko taki, że odpala się auto i prosi kogoś żeby potrzymał przewody w górze i jak ten ktoś zacznie skakać to znaczy, że kable trzeba zmienić..