[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z el. szybami

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z el. szybami

Post numer:#1  Postprzez mwilk8423 » 9 mar 2013, o 10:36

Witam mam problem z el. szybami jezeli wcisnie sie wylacznik od swiatła kabinowego(na slupku) szyby nie dzialaja??? jezeli sie go pusci (drzwi otwarte) to szyby dzialaja zauwazylem ze sa tam dwa obwody i ten ktory odpowiada za dzialanie szyb po zamknieciu drzwi niejest zamkniety lecz ginie mi on we wiazsce kabli i niewiem gdzie idzie.
Dzieki z gory za pomoc
mwilk8423

Post numer:#2  Postprzez Kaczmar » 9 mar 2013, o 11:50

el. szyby w bmw mają działać po otwarciu, po zamknięciu drzwi el. szyby będą działać po zapłonie.
Kaczmar

Post numer:#3  Postprzez mwilk8423 » 9 mar 2013, o 17:43

Tyle to jakolego wiem ale jak pisalem w temaci po zamknieciu i po zaplonie one NIE DZIALAJA!!!!!
mwilk8423

Post numer:#4  Postprzez AdamKor » 9 mar 2013, o 19:02

mwilk8423 napisał(a):Tyle to jakolego wiem ale jak pisalem w temaci po zamknieciu i po zaplonie one NIE DZIALAJA!!!!!

Jeśli dopiszesz kilka kolejnych wykrzykników i użyjesz większych kapitalików, to napewno ktoś Ci tym bardziej pomoże...

Schematy el. szyb są dostępne w necie, kolory kabli są opisane itp. Nie pozostaje Ci nic innego, niż porównanie tego co masz z tym, jak być powinno, a tego to nikt Ci przez Internet nie zrobi. Powodzenia w pracach :)

P.S. Żebyś nie musiał szukać poniżej schemat do 2 drzwiowej karoserii:
Obrazek
AdamKor
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: -------
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Kaczmar » 9 mar 2013, o 19:04

ostatnio montowałem u siebie el. szybki
zajrzyj do tego tematu
podączenie el. szyb

bezpiecznik nr 17 oczywiście sprawdziłeś?
rozumiem że chodzi Ci o przewód jakiś tak? jaki kolor? brązowy? czarno-biały?

czy o coś innego?
może foto jakieś?

pzdr
Kaczmar

Post numer:#6  Postprzez mwilk8423 » 9 mar 2013, o 19:25

Tak bezpieczniki sa sprawdzone tak chodzi mi o kabel ktory idzie do wlacznika swiatla w kabinie ida tam dwie may na jednym z nich niema jej i niewiem jak on idzie raczej do czego dalej ten ktory odpowiada po zamknieciu drzwi za mase w przekazniku a co do tego schematu sciagnalem do mojej budy schemat i wynika zniego ze idzie do jakies blokady antywlamaniowej natomoas jak podepne mase do powyzej wymienionego kabla szyby dzialaja ale caly czas nawet bez zaplomu a te wykrzykniki bo to cholernie irytujaca sytuacja z tymi szybami

[ Dodano: 09-03-2013, 18:26 ]
A nie z powodu ze denerwuje sie na kogos jezeli ktos to tak odebral to z gory przepraszam
mwilk8423

Post numer:#7  Postprzez Kaczmar » 9 mar 2013, o 19:33

od krańcówki w słupku wychodzą 2 przewody 1 na światło w kabinie a 2 masa na przekaźnik, z wiązki szyb jest jeszcze stała masa(brązowy) przykręcona do szpilki z innymi "masami"
z bezpiecznika nr 17 powinien być podłączony "+" po zapłonie do przewodu biało-czarnego idącego do przekaźnika szyb.
Kaczmar

Post numer:#8  Postprzez mwilk8423 » 10 mar 2013, o 10:40

Ide to wszystko rozgrzebać zobaczymy co z tego wyjdzie wczoraj spojrzalem na to wszystko z gniazda bezpiecznikow wychodzi + jedna masa z krancowego idzie do przekaznika pod sterem i jedna masa do wiazki z kablami (sa one razem polaczone przy krancowym) jest ona z kostka i jak ja odepne to swiatlo w kabinie nadal jest i prad w szybach po otwarciu dobra ide pruc to wszystko

[ Dodano: 10-03-2013, 11:52 ]
u mnie sa 3 kable na krancoym jeden na swiatlo 2 przekaznik no i ten trzeci ktory jest zmostkowany przy krancowym z tym co idzie do przekaznika wiec po zamknieciu drzwi ginie masa na przekaznik co wiaze sie z tym ze + nie idzie na szyby gdzie idzie kolego ten 2 kabel fioletowo brazowy gdzies idzie chyba do tylu budy progiem bo to co mi sie wydaje to on jest winowajca a natomiast jak go podlacze do masy to w szybach jest caly czas prad nawet bez zaplonu w stopce na przkaznik jest jeden +zolto-czer w ktorym jest caly czas prad drugi ten cz-bial o ktorym mowiles po zaplonie jest w nim prad no i masa z krancowego po zamknieciu nie ma w nim masy oczywiscie no i nie idzie prad na ten zielony co idzie do pstryczkow elektryczkow :) od szyb no i pytanie z kad wziasc ta mase zeby przekaznik puszczeal prad na ten zielony po zaplonie przy zamknietych drzwiach
mwilk8423

Post numer:#9  Postprzez Pietrek » 17 mar 2013, o 02:13

przekaźnik nad nogami ma 4 przewody
brązowy do krańcówki
czerwono zółty do złącza nad nogami - stały plus
czarno biały do złącza nad nogami - plus po zapłonie
zielono niebieski - zasilanie na szyby

Nie ma możliwości żeby krańcówka nie zwierała masy po zamknięciu drzwi... chyba że jest uszkodzona. Lub jeśli nie masz stałego plusa.

Obrazek
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Elektryka & Oświetlenie